domovina

M. Uhrík: Ak EÚ rýchlo nezmení svoj kurz, tak sa začne rozpadať

Má Európa vo svojich politikách ešte niečo Európske? Má Európa nejakého charizmatického rešpektovaného lídra? Má Európa nejaké rozvojové koncepcie a veľké témy okrem (obrazne) rovných banánov a zákazu spaľovacích motorov? Chápe Európa, že na jej kontinente sa odohráva vojna, ktorá hrozí prerásť do svetového konfliktu? Čo sa vlastne deje s Európou? Je zdrogovaná, opitá, alebo iba tak takticky slepá a hluchá, zahľadená do svojich nezmyslov? Na časť týchto otázok hľadal Hlavný denník exkluzívne odpovede u Milana Uhríka, nezaradeného poslanca Európskeho parlamentu.

HD: Horúcou témou na Slovensku je presun Mig-29 na Ukrajinu. Našu spoločnosť táto téma rozdeľuje. Aký je Váš názor na postupné rozširovanie zbrojného arzenálu posielaného na Ukrajinu a ktoré otázky zostali podľa Vás nezodpovedané?

Otázok je čoraz viac ako odpovedí. Prezident Zelenský mal nedávno „turné“ po svete a všade pýtal ďalšie zbrane. Dokonca sa nečakane objavil aj v Európskom parlamente. Keď sa však spýtame, že koľko zbraní a peňazí máme na Ukrajinu ešte poslať a kedy sa začne konečne rozprávať o mieri, tak odpovede sa nedočkáme. Máme tu však aj poslušných provojnových aktivistov. Napríklad taký odvolaný premiér Heger ako aktívny žiačik okamžite zareagoval na požiadavku Zelenského a sľúbil mu naše slovenské Migy, hoci nato v súčasnosti nemá žiadnu ústavnú kompetenciu. Navyše to s nikým ani nekomunikoval. Jeho motivácia bola blysnúť sa v očiach Bruselu, Washingtonu a európskych lídrov. Už aj odvolaný Káčer s Naďom uvažujú ako stíhačky na Ukrajinu dostať. Vraj ak to nepôjde, tak to budú riešiť cez právnikov, prezidentku, či dokonca cez násilnú zmenu Ústavy. Teda za účelom posielania zbraní bez zaváhania zlomia akékoľvek právo cez koleno. Je veľmi pravdepodobné, že najatí právnici Naďa, Káčera a prezidentky budú hľadať akékoľvek cesty ako to spraviť. Je pravdepodobné, že budú klamať o nefunkčnosti Migov rovnako ako klamali o nefunkčnosti pri S-300. Ale Ústava SR hovorí jasne. Poslať stíhačky na front je zásadné zahranično-politické rozhodnutie a Ústava to odvolanej vláde zakazuje urobiť. Napokon, aj samotní západní spojenci sú pri posielaní stíhačiek na Ukrajinu oveľa zdržanlivejší. Nerozumiem, prečo musí byť Slovensko provojnovejšie ako samotný západ. Je to veľmi nezodpovedná a riskantná politika.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

HD: Čo si myslíte o odstrihnutí sa od ruských energií. Je naozaj Európska únia pripravená fungovať aj úplne bez nej?

Kvôli európskej politike sankcií a eskalácie napätia máme teraz energie za ceny, ktoré zaťažujú domácnosti a podnikateľov. Ide o ideologickú politiku, ktorá zámerne poškodzuje vlastnú ekonomiku. Do tohto nás dostávajú eurobyrokrati a slovenská vláda, ktorá vykonáva takmer všetko v súlade americkými záujmami. Ale šéf Medzinárodnej energetickej agentúry povedal jasne, že vo svete sa bez ruských fosílnych palív nezaobídeme. To znamená, že ani Európska únia nie je na to pripravená. Rozumiem, že v administratívach sedí mnoho ľudí, ktorí chcú amerických zbrojárom a predavačom skvapalneného plynu dohodiť kšeft. Ale pre Európu to nie je dlhodobo udržateľný stav. A nie, nemýľme sa, obnoviteľné zdroje energie nenahradia masívnu energetickú základňu potrebnú pre chod priemyselných európskych krajín. Stačí, ak zájde slnko alebo prestane fúkať vietor a energetická sústava zostane bez zdrojov. Energetické a hospodárske vzťahy treba preto naďalej udržiavať, rozvíjať a rozumne diverzifikovať.

HD: Horúcou témou je aj imigrácia. Rakúšania nedávno vyhlásili, že trvajú na prísnejšom postupe proti nelegálnej migrácii v rámci EÚ. Ako ohrozuje podľa Vás imigrácia EÚ a jej členské štáty? Prípadne Slovensko?

Pred pár mesiacmi sme sa presvedčili, že súčasná slovenská vláda nevie a nechce brániť hranice pred migráciou. A že naopak, robí všetko v súlade s bruselskými požiadavkami a už aj s niekoľkými stovkami migrantov mala problém. Je to jeden z množstva momentov, kedy táto vláda zlyhala. Ale to je problém celej migračnej politiky EÚ. Naše hranice a našich občanov musíme pred neželanými hosťami chrániť! V tomto zmysle je pozitívne, že štáty okolo nás začínajú mať podobnú protiimigračnú líniu ako my. Európska migračná politika sa musí zmeniť a sprísniť. Nie sme za hermetické uzatváranie vnútorných hraníc v rámci Schengenského priestoru. Veď si len spomeňme na tie protesty občanov, keď sa uzatvorili hranice počas Covidu alebo keď zaviedli hraničné kontroly so Slovenskom Česi a Rakúšania. Riešením je prísna kontrola vonkajších hraníc Schengenu, na ktorej sme ochotní participovať. Nelegálni migranti musia vidieť jasný odkaz, že hranice Európy sú zabezpečené a každý špekulant a imigrant bude na nich zastavený a pohraničnou strážou otočený naspäť domov.

HD: O čom je nový migračný pakt, od kedy má byť platný a prečo ho odmietate?

Zjednodušene, nový navrhovaný migračný pakt hovorí o tom, že imigrantov budeme musieť buď prijať alebo im zaplatiť cestu domov. Toto je základná myšlienka, ktorá sa skrýva za naoko neutrálnou terminológiou. Z pohľadu migrantov to je win-win situácia. Buď ich európske štáty prijmú alebo prinajhoršom im zaplatia letenku domov. Z pohľadu štátov je to prehra v každom prípade. Toto sú návrhy, ktoré „varia“ progresívci a tzv. liberáli v Komisii a Europarlamente. Osobne tento pakt odmietam, lebo je nastavený jednoznačne v prospech imigrantov a len sa tvári ako „nový“. V skutočnosti je od povinných migračných kvót len málo odlišný, pretože v princípe chce tiež suverénnym štátom odobrať kompetencie v oblasti migrácie. Čiže vo výsledku majú štáty opäť len stratiť kontrolu nad svojou migračnou politikou. S týmto zásadne nesúhlasím. Každý členský štát, vrátane Slovenska musí mať slobodu rozhodnúť, koho na svoje územie vpustí alebo nevpustí.

HD: V maďarských médiách sa veľmi často objavujú témy korupcie v Európskom parlamente. Náš mainstream mlčí, alebo sa zmieni raz a tým je téma pre nich uzatvorená. Čo sa vlastne deje v inštitúcii, ktorá sa stavia do pozície, že je protikorupčná?

Škandály a korupcia sú v poslednom období v EÚ dve veľmi často skloňované slová. Najneschopnejšia nemecká ministerka obrany von der Leyenová sa stala šéfkou Komisie a nakúpila vakcíny za 30 miliárd eur, pričom zmluvy odmieta transparentne zverejniť. Ďalší škandál je s neziskovkami a mimovládkami, ktoré podplácali europoslancov a dokonca podpredsedníčku Europarlamentu. Tieto škandály výrazne podkopávajú dôveryhodnosť európskych inštitúcií a len potvrdzujú to, čo si mnohí ľudia šepkali už dávno – že európske inštitúcie sú prehnité, skorumpované a neslúžia záujmom bežných Európanov, ale cudzích mocností a nadnárodných korporácií. Či už je to vedenie EÚ alebo súčasné politické vedenie na Slovensku, tak básničky o slušnosti, demokracii, slobode a „rozviazaní rúk vyšetrovacím orgánom“ sa ukazujú byť len prázdne slová bez obsahu.

HD: Od čoho závisí podľa Vás budúcnosť Európskej únie?

Som presvedčený, že ak sa nezmení súčasný politický kurz, tak EÚ začne veľmi skoro upadať a zrejme sa aj rozpadať. Budúcnosť Európskej únie môžeme očakávať len v prípade reformy a návratu ku koreňom európskej spolupráce, t.j. k hospodárskej spolupráci medzi národmi a k slobode cestovania. Všetky zdravé, vlastenecké sily chcú v rámci Európy spolupracovať a chcú z nej mať kontinent, na ktorom sa bude dobre žiť všetkým Európanom. Ak by sa to nepodarilo a byrokrati budú aj naďalej tlačiť rôzne ideologické nezmysly, ktoré ohrozujú našu suverenitu, rodiny, deti a prosperitu, potom bude na stole samozrejme aj možnosť odchodu z EÚ. To však musí byť podložené demokratickou vôľou ľudu, vyjadrenou napríklad sfunkčneným referendom. Na zásadné politické rozhodnutia treba totiž nielen odvážne politické zastúpenie (ako majú napr. v Maďarsku) ale takisto aj uvedomelých občanov, ktorí túto politickú garnitúru svojou silou podporujú.

HD: Ako vidíte budúcnosť V4 v rámci EÚ?

Vyšehradská štvorka je formát s obrovským potenciálom, ktorý by mohol byť unikátnym zoskupením zdravého rozumu v rámci Európy. V súčasnosti ho sabotujú vonkajšie sily prostredníctvom slovenskej a českej vlády najmä kvôli správnemu poľskému prístupu k rodinnej politike a správnemu maďarskému prístupu ku konfliktu na Ukrajine. Potenciál má takisto tzv. V4 plus alebo Slavkovský formát a spolupráca s ďalšími štátmi smerom na juhovýchod. Náš región je kriticky dôležitý z hľadiska ochrany našich území pred migráciou, ako aj ochrany zdravých hodnôt, rodín a našich národných ekonomík.

HD: Aký odkaz má europoslanec Milan Uhrík pre čitateľov Hlavného denníka?

Prajem im hlavne veľa zdravia, síl a odvahy. Nech si overujú informácie, nech si overujú to, čo politici hovoria a ako potom reálne v parlamentoch hlasujú. Európa aj Slovensko ešte majú nádej na záchranu, chce to však odvahu pomenovávať problémy nahlas a odvahu postaviť sa za racionálne a rozumné riešenia.

Ďakujeme za rozhovor Ing. Milanovi Uhríkovi, PhD. – nezaradenému poslancovi Európskeho parlamentu

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Co znamená ultimátum Ruské federace Západu? Plány Ruska na Donbasu

Ruská federace oznámila cvičení na použití taktických jaderných zbraní. Ruské úřady oficiálně spojily cvičení o…

7 minút ago

O toľkej empatii k národu ste už dlho nečítali. Škoda, že nepatrí tomu slovenskému

Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkovej rozlúčkovej návštevy v Kyjeve rokovala aj s predsedom ukrajinskej…

1 hodinu ago

Rusi ovládli okolie Charkova. Na čo sa pripravuje Ukrajina a USA?

Bojovníci skupiny ruských ozbrojených síl (AF) Sever ovládli päť osád v Charkovskej oblasti. Novinárom to oznámilo ruské ministerstvo…

1 hodinu ago

Zaujímavé – emigrácia zo slobodnej Ukrajiny do neslobodného Bieloruska

Zaujímavý paradox zverejnila agentúra RIA. Občania "slobodnej a demokratickej" krajiny, ktorá vstupuje do NATO a chce aj…

2 hodiny ago

Reuters: Rusko v máji vytvorí nový rekord vo vývoze ropných produktov do Singapuru

Obchodníci a analytici odhadujú, že vývoz ruskej nafty do Singapuru dosiahne najvyššiu úroveň v tomto…

2 hodiny ago