domovina

Lipšicov prokurátor Repa sa mal vyhrážať krvou priamo v úrade! Svedkovia už vypovedajú

Na celý prípad pravidelne upozorňuje aj opozičná strana Smer-SD, ktorá naposledy vyzvala prokurátora ÚŠP Ondreja Repu, aby odišiel do civilu. K rovnakému postupu ho vyzýva aj časť odbornej verejnosti, konkrétne niektorí členovia advokátskej komory. Ľudovít Makó je podľa opozície naviac akýmsi profesionálnym svedkom, ktorý poskytuje výpovede za určitú formu odmeny.

Prípad údajného vyhrážania sa prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka bývalému policajnému operatívcovi Mariánovi Kučerkovi je už dlhodobo mediálne známy. Udalosti sa mali diať v čase od 9. novembra 2020. V prípade začínajú dokonca vypovedať konkrétni svedkovia. Lipšicovi prokurátori mali Kučerku nabádať k tomu, aby odišiel do civilu a aby vypovedal proti ďalším osobám. Oznámiť mu mali napríklad to, že trestnému stíhaniu ušiel len o milimeter, alebo to, že ak nebude spolupracovať, bude „s.ať krv ako Lajo Makó“.

Súčasťou vyhrážok malo byť aj urobenie hanby celej Kučerkovej rodine a hodenie kukláčmi na zem podobne, ako tomu bolo pri zadržaní policajta Pakšho. „Zajtra civil, jasné?! To ti aj Lajo odkazuje, že on sa potom o teba postará. Ale už fakt nechcem počuť žiadne pi.oviny. Ty si uvedom, že máš deti a ženu v nejakom postavení. A buď to urobíme vo veľkej hanbe alebo to urobíme tak že… že…,“ mal konkrétne povedať prokurátor Repa.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <


Na treťom poschodí Úradu špeciálnej prokuratúry v zasadačke o ôsmej hodine ráno 9. novembra 2020 si prokurátor Ondrej Repa sadol s vtedajším policajtom NAKA Marianom Kučerkom. O čosi neskôr sa k ním pridal ďalší prokurátor – Michal Šúrek. Ako sa píše v uznesení o začatí trestného stíhania, prokurátori mali na policajta Kučerku od začiatku vyvíjať nátlak. Hovorili mu, že v kauze Očistec malo byť vznesené obvinenie aj jemu, trestnému stíhaniu ušiel „len o milimeter“.

Na celý prípad pravidelne upozorňuje aj opozičná strana Smer-SD, ktorá naposledy vyzvala prokurátora Repu, aby odišiel do civilu. K rovnakému postupu ho vyzýva aj časť odbornej verejnosti, konkrétne niektorí členovia advokátskej komory. Ľudovít Makó je podľa opozície naviac akýmsi profesionálnym svedkom, ktorý poskytuje výpovede za určitú formu odmeny.

Nátlak na Kučerku sa pri tom nemal skončiť len v budove ÚŠP. 13. novembra 2020 mu mal volať prokurátor Šúrek, aby si overil, či Kučerka koná tak, ako mu dvaja Lipšicovi prokurátori nakázali.

Odkaz od Laja

Prokurátori mali Kučerkovi povedať, že má len dve možnosti – alebo sa prizná ku skutku týkajúceho sa firmy Jopi Trade a bude spolupracovať alebo pred ich domom pristane vrtuľník, prípadne ho môžu zadržať ako policajta Pakšiho, ktorého „kukláči hodili o zem“ na dvore prezídia Policajného zboru. Čiže dá sa to urobiť aj potichu s tým, že mu odložia vznesenie obvinenia alebo „s humbunkom“.


Prokurátor Repa mal policajtovi NAKA direktívne rieknuť: „Zajtra civil, jasné?! To ti aj Lajo odkazuje, že on sa potom o teba postará. Ale už fakt nechcem počuť žiadne pi.oviny. Ty si uvedom, že máš deti a ženu v nejakom postavení. A buď to urobíme vo veľkej hanbe alebo to urobíme tak že… že… “

Prokurátor Repa sa Kučerku ešte opýtal, či chce „sr.ť krv vo väzbe ako Lajo Makó“.

Na pochopenie kontextu treba uviesť, že spomínaný Lajo Makó je bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy, z ktorého sa po pobyte vo väzbe stal kajúcnik. Vypovedá vo viac ako osemdesiatich prípadoch.

Nátlak na Kučerku mal pokračovať aj nasledujúce dni. Napríklad 13. novembra mu cez aplikáciu Signál volal prokurátor Šúrek a pýtal sa, či Kučerka koná tak, ako mu nakázali.


Tretí do partie

Kučerka sa s tým, čo na Úrade špeciálnej prokuratúry zažil, zdôveril svojej žene a tá v rozhorčení podala podnet na disciplinárne stíhanie prokurátorov Repu a Šúreka. O dva týždne nato vtrhli do domu Kučerkovcov, v ktorom spali dve malé deti, kukláči. Kučerku obvinili z korupcie a zavreli ho do väzby. Za mrežami sa dozvedel, že jeho manželku a jeho otca obvinili tiež. Z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Ešte kým bol Kučerka zavretý za mrežami, ktosi vypustil do médií informáciu, že sa prokurátorom ospravedlnil. K žiadnemu nátlaku z ich strany vraj nedošlo. Až oveľa neskôr sme sa dozvedeli, že Kučerka sa neospravedlnil cez svojho advokáta. Jeho ospravedlnenie bolo napísané na počítači ďalšieho aktéra z Úradu špeciálnej prokuratúry. Tentokrát bol v hre prokurátor Rastislav Hruška. Kučerka ospravedlnenie len podpísal. Za akých okolností sa to stalo, zatiaľ nie je celkom jasné. 


Sudca Hrubala neuveril

Na verejnom súdnom pojednávaní Kučerka vysvetľoval, že bol vo väzbe pod veľkým tlakom, ospravedlnil sa len preto. Trval na tom, že sa mu prokurátori Repa a Šúrek vyhrážali. Lenže sudca Ján Hrubala mu neveril. „Pokiaľ ide o nátlak či presviedčanie, paradoxne ho vylučuje sám obžalovaný,“ uviedol Hrubala v rozsudku, ktorým uznal Mariana Kučerku za vinného a posiela ho na jedenásť rokov za mreže. Sudca Špecializovaného trestného súdu sa pri tom odvolával na lekárske správy z väzenskej nemocnice. Počas hospitalizácie sa vraj Kučerka ani len nezmienil o nátlaku a z neho vyplývajúcich klamstiev.

Snahu Kučerku presvedčiť súd, že sa mu prokurátori Repa a Šúrek vyhrážali diabolským spôsobom, zaklincoval sudca Hrubala týmito slovami: „Súd – síce si uvedomujúc diskomfort vo väzbe dokonca možno v tomto prípade nad rámec požadovaných obmedzení – neuveril verzii o neprimeranom nátlaku na obvineného.“

Okolo toxických viet po špičkách

Ukazuje sa, že Kučerka si nevymýšľal. Existuje totiž zvukový záznam inkriminovaného rozhovoru s prokurátormi Repom a Šúrekom. Niektoré pasáže svedčiace o nátlaku prokurátorov už boli aj zverejnené. Aká bola reakcia špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Chytil sa azda s hrôzou za hlavu, lebo ani len vo sne netušil, čoho až sú prokurátori na ním vedenom úrade schopní? Kdeže!

Špeciálny prokurátor Lipšic po špičkách obišiel na hony zapáchajúce slová „svojich“ prokurátorov a pozornosť zaviedol smerom ku Kučerkovi. Podľa Lipšica sa Kučerka v spomínanom rozhovore priznával k trestnej činnosti a tie časti zatiaľ medzi verejnosťou nekolujú. Lipšic hovorí, že treba počuť všetko, aby sme poznali kontext toxických viet prokurátorov. Ale aký kontext potrebujeme k vyhrážkam o možnosti zadržania ako Pakšiho, ktorého „kukláči hodili o zem“? Aký kontext chcete k odkazom od najväčšieho korupčníka Ľudovíta Makóa cez prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry? Chce nám azda niekto nahovoriť, že na nahrávke Repa, Šúrek a Kučerka čítajú scenár k nejakému filmu o slovenskej mafií?

Možné účelové zásahy

Prokurátor Šúrek kategoricky popiera akýkoľvek nátlak, či už z jeho strany, ako aj zo strany kolegu Repu. Vysvetľuje, že cieľom stretnutia s Kučerkom nebol „žiaden úradný úkon“. S Kučerkom sa stretli len preto, lebo o to žiadal on. Schôdzka sa konala výlučne z Kučerkovej iniciatívy. Šúrek upozornil, že pokiaľ bola vtedy vyhotovená akákoľvek nahrávka, tak to bolo bez súhlasu prokurátorov a navyše v rozpore s príslušnými zákonnými ustanoveniami.

„Taktiež nie je možné sa vyjadriť ani k autenticite danej nahrávky, prípadne vylúčiť účelové zásahy do nej. V médiách sa objavili určité úryvky z údajnej nahrávky, ktoré sú však vytrhnuté z kontextu a mohol sa tak stratiť ich celkový význam, v akom mali byť odprezentované slová uvedené v rozhovore,“ odpovedal prokurátor Šúrek na otázky Plus 7 dní.


Prokurátor Ondrej Repa, ktorý sa podľa nahrávky Kučerkovi vyhrážal, že bude „sr.ť krv ako Lajo Makó“, sa podľa Denníka N vyjadril takto: „Pokiaľ však ide o nahrávky, ktoré mali byť na tlačovej besede prezentované, tak nemám vedomosť o tom, že existujú, neviem, odkiaľ nimi disponujú, a pokiaľ boli vyhotovené, tak sa tak stalo bez mojej vedomosti a súhlasu…“

Repa o „vydierke“

Redakcia Plus 7 dní získala ďalší dôkaz s hlasom prokurátora Repu. Z neho vyplýva, že Repa nehovorí o nahrávke pravdu. Už 2. decembra 2020 sa o nahrávke, o ktorej akože teraz nič nevie, bavil s nejakým policajtom, zrejme z NAKA. Vyjadroval pri tom svoje obavy, že sa ho policajti chystajú kvôli vydieraniu „zrealizovať“.

„Videl si ty nejakú nahrávku?“ pýtal sa Repa policajta. „Nahrávku. Vypýtaj si ju od neho (od Kučerku – pozn. red.). Veľmi rád si ju pustím a ty si ju pustíš tiež. Najmä v tej časti, kde sa priznal ku korupcií. Asi k desiatim skutkom. A kde rozprával, koľko peňazí on nabral. On si nepamätal, či zobral päťdesiat alebo dvesto. To mám len k tomu, že nás by mali zobrať za vydierku.“

Ďalej sa Repa v rozhovore hlavne vyviňoval: „Žiadne nátlaky z našej strany. Ani zmienka nebola. A zrazu my sme ho mali vydierať… Mišo tam trošku zvýšil hlas… Kričal tam trošku. To uznám. Ale určite žiadne vydieranie. Ani náznak.“

Vraj ani náznak vydierania! Veta o -s prepáčením – sra.í krvi vo väzbe je čo, ak nie vyhrážanie?

„To, čo sa rozpráva, že ja mám nejaký zoznam ľudí, ktorých chcem zdiskreditovať, že ja som tu pomaly ako Erika Judínyová… Ja objasňujem trestnú činnosť… Zrazu tu príde podnet od jeho (Kučerkovej – pozn. red.) ženy. Počúvam, že sa sťažuje na inšpekcií,“ hneval sa Repa. „Ja nechápem, čo ten chlapec robí. To, čo rozohral… Tu sa bude riešiť nejaká moja realizácia?“


Oslovili sme prokurátora Ondreja Repu s otázkami k vyššie spomínaným nahrávkam, jeho reakcia bola stručná: „Nebudem vám odpovedať.“

Autor: Ľudmila Lacková

Zdroj: plus7dni.pluska.sk / ereport.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

10 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

10 hodín ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

11 hodín ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

11 hodín ago