domovina

Lipšic pred rokmi navštevoval cigarový klub SIS, ktorým teraz opovrhuje.

Šéf špeciálnej prokuratúry po zverejnení tejto informácie zaútočil na novinárku, ktorá článok o jeho stretnutiach v tajnej službe písala.

Šéf ÚŠP Daniel Lipšic iniciatívne „nabonzoval“ aj človeka s ktorým je v súčasnosti často v konflikte, aby nevyšiel najhoršie po odhalení, že osobne posedával v cigarovom klube tajnej služby.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic si o cigarovom klube tajnej služby nemyslí nič dobré. Pri zmienke o ňom doslova ohŕňa nosom. Sám tam pritom sedával! To že sa o cigarovom klube vyjadruje s dešpektom, vyplynulo z jeho odpovede na citlivú otázku o jeho údajných schôdzkach ešte ako advokáta so sudcom Najvyššieho súdu SR Jurajom Klimentom, ktoré sa mali v lete 2020 odohrávať v súkromnej advokátskej kancelárii Dentons.

Lipšic odpovedal, že v Dentonse sa stretával s viacerými sudcami a žiadny konflikt záujmov nevidí. Nehovorili totiž o jeho niekdajších klientoch, napríklad kajúcnikovi Beňovi, ale prerokúvali reformu justície. Štipľavo ešte poznamenal: „Tieto stretnutia mali pracovný a otvorený charakter, a preto sa uskutočňovali v oficiálnych priestoroch advokátskej kancelárie a nie v konšpiračných bytoch alebo v cigarových kluboch.“

Zaujalo nás nielen to, že prostredie advokátskej kancelárie považuje za verejné, keďže sa tam riešia intímne, najcitlivejšie záležitosti klientov, ale aj to, ako v podstate opovržlivo hovorí o priestoroch tajnej služby zriadenej kvôli ochrane štátu.

Tajomné miesto

Cigarový klub SIS je opradený viacerými legendami. Verejnosť ho môže vnímať ako miesto, kde sa odozdávajú tajné informácie medzi mocnými ľuďmi, spriadajú intrigy a dohadujú nelegálne stratégie a biznisy. 

Jeho existenciu prvýkrát verejne spomenul bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Pri vyšetrovaní totiž uviedol, že v cigarovom klube tajnej služby sa dozvedel, že ho tajní rozpracúvajú v súvislosti s prípravou vraždy vyšetrovateľa. Po stretnutí mu vraj vtedajší špeciálny prokurátor Kováčik odovzdal kópiu jeho vlastného spisu aj s utajovanými skutočnosťami o jeho odpočúvaní.

V cigarovom klube SIS sa tak­isto podľa výpovede Makóa dohodol postup, ako sa ukončí rozpracovanie podnikateľa Zoroslava Kollára tajnou službou. Makó si za to od Kollára podľa vlastných slov vypýtal štyridsaťtisíc eur a z toho dvadsaťtisíc vraj dal bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému. Prípad je stále vo fáze vyšetrovania, obžaloba na súde neprešla.

 Súdiac podľa rečí Makóa bol cigarový klub skutočne hriešnym miestom. Lipšic to svojím vyjadrením podporil.

O čo ide naozaj?

Cigarový klub zaujal aj nás. Pred rokom kolegyňa Ľudmila Lacková pripravovala rozhovor s riaditeľom SIS Michalom Aláčom, spoločne teda sedeli v priestoroch tajnej služby. Riaditeľ Aláč vtedy potvrdil, že v sídle SIS majú rokovaciu miestnosť, kde je dovolené fajčiť, ale určite ju nemožno považovať za cigarový klub. „Je to malá miestnosť so sedením prispôsobená tak, aby prítomní mohli fajčiť. Je tam nainštalovaná klimatizácia schopná odsávať dym. Tak ako na celom našom pracovisku, aj v tejto miestnosti sú zatemnené okná. Keďže ide o chránené priestory, na ochranu proti odpočúvaniu zvonka je v miestnosti špeciálna technika, aby sa tam mohli prerokovávať utajované skutočnosti,“ prezradil Michal Aláč.

Kvôli kajúcnikom

A tak sa nám legenda trošku rozpadá. Z klubu zahaleného tajomstvom sa stáva obyčajná rokovacia miestnosť, v ktorej sa dá fajčiť… A veru ani Daniel Lipšic, ktorý ostentatívne obhajuje svoje niekdajšie stretnutia so sudcami na pôde súkromnej kancelárie, nepristupoval k schôdzkam v „klube“ vždy s dešpektom. Lipšic potvrdil naše informácie, že do cigarového klubu tajných chodil ešte ako advokát aj on, minimálne dvakrát v roku 2020. 

Návštevy vraj súviseli s prevzatím zastupovania spolupracujúcich obvinených Bernarda Slobodníka a Borisa Beňu. Beňa býval prvým námestníkom riaditeľa SIS, preberanie jeho veci v priestoroch tajnej služby dáva zmysel. Ale prečo tam Lipšic riešil čosi ohľadne exfunkcionára NAKA Slobodníka? Po odpovedi stále pátrame.

Koho Lipšic nabonzoval a koho nie

Daniel Lipšic teda osobne posedával v cigarovom klube a zrejme, aby po našom odhalení nevyšiel najhoršie, iniciatívne „nabonzoval“ aj človeka s ktorým je v súčasnosti často v konflikte. Podľa Lipšicových slov sa v klube SIS pred zvolením do funkcie generálneho prokurátora ocitol aj Maroš Žilinka. Ten túto informáciu bez akejkoľvek negatívnej konotácie potvrdil. 



Zaujímavé je, že v súvislosti s cigarovým klubom SIS nám Lipšic nepredhodil aj predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka. Lebo ako sa nám podarilo zistiť, dovoz Mazáka do sídla SIS minimálne raz osobne zabezpečoval práve Daniel Lipšic. On to však popiera s tým, že „ani neviem o tom, že by niekedy v sídle SIS bol“.

„Stretnutia boli výlučne z dôvodu, že po rozšírení kompetencií súdnej rady pri preverovaní sudcovskej spôsobilosti sme povinní vyžadovať informácie od SIS, čo aj robíme. Boli sme si ujasniť, ako vyžadovať informácie a ako s nimi nakladať o kandidátoch na sudcov tak, aby sme neporušovali žiaden zákon,“ objasnil nám Mazák svoje návštevy.Lipšic nespomenul ako návštevníka cigarového klubu ani svojho známeho, sudcu Najvyššieho súdu SR Juraja Klimenta. Ten tam podľa našich zistení bol minimálne päťkrát. Priestory mu vraj vyhovujú, lebo je fanúšikom cigár. Sudca Kliment na naše otázky ohľadne pofajčievania v priestoroch SIS neodpovedal.

Lipšic vzaútočil na novinárku Lenku Dale

V každom prípade publikovaný príspevok redaktorky týždenníka nezostal Lipšicom nepovšimnutý. „V ostatnom čísle týždenníka Plus 7 dní bol publikovaný článok redaktorky Lenky Dale ´Hriešne miesto´, ktorý sa zameriava na priestor Slovenskej informačnej služby označovaný ako ´cigarový klub´. Redakcia Plus 7 dní samozrejme celé stanovisko nezverejnila, a práve naopak rozhodla sa spracovať článok mimoriadne manipulatívnym a klamlivým spôsobom,“ zaútočil na novinárku Lipšic na sociálnej sieti.

Podľa Lipšica novinárka porušila jeho podmienku na zverejnenie článku tým, že nezverejnila jeho celé stanovisko. A tvrdí, že redakcii on, ako verejne činná osoba, už žiadne informácie neposkytne! „Nebudem dávať tejto redakcii žiadne ďalšie stanoviská, pretože ju považujem za súčasť obhajobných tímov osôb trestne stíhaných v dozore prokurátorov ÚŠP. Ja osobne stojím na opačnej strane barikády,“ upozornil verejnosť Lipšic, pričom označil investigatívnu novinárku redakcie za neprofesionálnu.

Lipšic nie je súkromná osoba

Voči Lipšicovmu útok na redakciu a jej žurnalistku sa však ostro ohradil vydavateľ. „Stanovisko Daniela Lipšica je škandalózne,“ uviedol v reakcii Michal Teplica, šéf News and Media Holding. Špeciálnemu prokurátorovi obratom pripomenul, že nie je súkromná osoba: „Stojí na čele Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR. Rozhodovať v jeho roli autoritatívne o tom, ktorým médiám bude/nebude poskytovať svoje stanoviská, je neakceptovateľné a je v rozpore so základným princípom zachovania rovného prístupu k informáciám.“

Čo majú Lenka Dale a Marta Jančkárová spoločné

Teplica rovnako tvrdo šplechol Lipšiciovi do očí to, že vyvoláva nenávisť. „Verejný útok zo strany špeciálneho prokurátora, vedený voči konkrétnemu médiu, vydavateľovi a hlavne voči konkrétnej novinárke spôsobuje vyvolávanie nenávisti. Tá je zrejmá zo samotných komentárov na sociálnej sieti, ktoré sa nachádzajú pod statusom Daniela Lipšica a je zrejmá aj z reakcií, ktoré konkrétna novinárka dostala a dostáva,“ dôrazne odkázal bývalému politikovi Teplica.

Šéf vydavateľstva v tejto súvislosti Lipšicovi pripomenul aj nedávne vyhrážky moderátorke RTVS Marte Jančkárovej: „Aj tieto vyhrážky boli vyvolané verejnými útokmi, v danom prípade zo strany politikov z opozície. V tom čase sa jej zastali aj samotné orgány presadzovania práva, online nenávistné útoky odsúdili a začali ich vyšetrovať. Je paradoxné, že v tomto prípade nenávistné prejavy proti novinárke Lenke Dale podnecuje práve vrcholový predstaviteľ jedného z orgánov presadzovania práva. Daniel Lipšic nie je politik, avšak na kritiku práce médií opakovane používa metódy politického, osobného útoku, ktoré nie sú hodné žiadneho verejného činiteľa, o to zvlášť ak sa jedná o špeciálneho prokurátora.“

Žiadne barikády, imperatívom je strana zákona

Podľa slov Teplicu nemá Lipšic stáť na žiadnej strane barikády, tak ako to spomína vo svojom statuse. „Má stáť na strane zákona, ktorý mu presne vymedzuje pole pôsobnosti. Otázky osobného vkusu, emócií, sympatií, či antipatií, do tejto sféry rozhodne nepatria,“ dodal šéf najväčšieho mediálneho domu na Slovenku, pričom podčiarkol, že „vydavateľstvo News and Media Holding plne stojí za celou redakciou Plus 7 dní, osobitne za redaktormi, ktorí sa venujú investigatíve a kauzám.“

Advokár Ribár: Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi

Advokát a predseda Občianskeho združenia Za demokraciu a právny štát JUDr. Martin Ribár ragoval na Lipšicovo správanie vo svojom príspevku na sociálnej sieti:

Špeciálny prokurátor Lipšic – „Quod licet Iovi, non licet bovi“ – „Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi“

Pri písaní tohto statusu ma napadali okrem zvoleného nadpisu rozličné názvy:

• Rovný a rovnejší

• Prvý medzi rovnými – „primus inter pares“

• „Keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté.“

• „Prečo vidíš smietku v oku svojho brata, a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?“

Špeciálny prokurátor Lipšic sa veľmi odsudzujúco a odmietavo vyjadril o „cigarovom klube“ v priestoroch SIS. Lipšic spomenul „cigarový klub“ v tej súvislosti, keď mu boli zo strany (len niektorých) médií vyčítané stretnutia so sudcom NS SR Klimentom v čase, kedy Lipšic pôsobil ešte ako advokát.

Prstom však Lipšic ihneď ukázal na generálneho prokurátora ŽIlinku, že aj Žilinka v tom „klube“ bol.

Lipšic tak trochu zabudol uviesť, že aj on sám v tom „cigarovom klube“ bol, a že v tom „klube“ mali byť aj Ján Mazák, či údajne aj sudca NS SR Kliment.

Samozrejme aj Lipšicove stretnutia so sudcom NS SR Klimentom boli, ako inak, „absolútne“ v poriadku, riešili spolu reformu justície.

V zmysle rozhodnutia NSS SR o sudcovi Trubanovi, však je otázne, či takéto stretnutia boli v tom „absolútnom“ poriadku. Viete si predstaviť, že nejaký iný advokát by sa v dnešnej dobe stretol so sudcami Špecializovaného trestného súdu či Najvyššieho súdu SR a pritom zastupoval exponované osoby, a na vysvetlenie stretnutia by uviedol, že riešili napr. otázky právneho štátu!?

Neskončil by takýto advokát ihneď vo väzbe?

Lipšic rád poukazuje na „pochybenia“ iných, zabudne pri tom na takú maličkosť, že on sám sa na takom „pochybení“ zúčastnil:

Lipšic vyčítal Kováčikovi a Pčolinskému stretnutia s Koščom („pánom X“) hoci sa sám týchto stretnutí zúčastnil…

Ešte ma napadá jedna vec: také zvláštne hodnotenie toho istého kajúcnika.

Imrecze je dôveryhodný a čo povie, je predsa pravda – na základe Imreczeho výpovedí je stíhaných viacero osôb. Čo však ?Imrecze povedal k ministrovi vnútra Mikulcovi, o nejakom tom 100.000,-€ úplatku je určite klamstvo, však

Toto vyšetrovať netreba, tu už neplatí, „padni komu padni“, ani „polícia má rozviazané ruky“, alebo sa mýlim?

Otázka na vás, milí naši sledovatelia:

Máme na Slovensku naozaj dva metre na všetko, alebo už dokonca kilometre, či rovno svetelné roky?

„Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi ?”– „Quod licet Iovi, non licet bovi ?”

Uvedené sa totiž netýka iba Lipšica a jeho kolegov v ÚŠP…

Zdroj: plus7dni.pluska.sk / ereport.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Covid teror: Nebudeme ticho (dokumentárny film)

Dokument „Covid teror: Nebudeme ticho“, ktorý bol zverejnený 19. mája 2024, bol natočený vo verejnom…

2 hodiny ago

VIDEO: „Je zázrak, že atentát dokázal Robert Fico prežiť a že nie sme na jeho pohrebe.

Premiér je pod Božou ochranou. Pokus zavraždiť ho bol dôkladne pripravovaný,“ vyhlásil Huliak pre ruskú…

3 hodiny ago

Premiérov stav sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre klesajú

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný. „Klinicky sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre pomaly klesajú. Pán premiér…

3 hodiny ago

Bidenov tím sa na pozadí tragédie v Iráne ocitá v ťažkej situácii

Washington je už v otázke napätia na Blízkom východe rozdelený. Najmä počas nedávnych otrasov v…

5 hodín ago