domovina

Lengvarský straší ďalšou mutáciou koronavírusu, hovorí o povinnom očkovaní a nevylúčil na jeseň opätovný lockdown

Minister zdravotníctva obvinil ľudí vracajúci sa z iných krajín ako zelených, že sa neprihlasujú, alebo klamú, odkiaľ prišli. 

Je otázkou času, kedy sa aj na Slovensku objaví delta variant nového koronavírusu. Ak sa ľudia počas leta nebudú správať zodpovedne, nie je vylúčené, že krajinu na jeseň bude čakať lockdown.

Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Krajina zatiaľ nemá potvrdené prípady delta variantu nového koronavírusu. „Ale je to otázka času, kedy sa tento variant u nás objaví,“ skonštatoval Lengvarský.

Bude očkovanie povinné?

Uistil však, že úrady sa snažia zachytiť všetkých, ktorí sa vracajú z rizikových krajín. „Problém je ale v tom, že ľudia vracajúci sa z iných krajín ako zelených, sa neprihlasujú, alebo klamú, odkiaľ prišli. Nezavlečenie delta variantu v mnohom zavisí aj od zodpovednosti každého,“ dodal minister.

Ústredný krízový štáb by sa mal v pondelok zaoberať otázkami povinného očkovania či zavádzaním e-karantény.

Povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníkov, policajtov, hasičov, vojakov, pracovníkov domovov sociálnych služieb či seniorov nad 60 rokov. „Povinné očkovanie je zatiaľ len taký nástrel, ktorý musí posúdiť rezort spravodlivosti,“ poukázal Lengvarský.

Kontrola hraníc

Minister pripomenul, že už teraz sa robia opatrenia, aby sa prípadná tretia vlna pandémie čo najviac eliminovala. „Prísnejšie sa kontrolujú hranice, monitorujú sa spodné vody, posilňuje sa trasovanie kontaktov či sekvenovanie vzoriek,“ vymenoval Lengvarský.

Minister ale nevylúčil, že v prípade nezodpovedného správania sa ľudí bude krajinu na jeseň čakať lockdown. Vyzval preto ľudí, aby cestovali len do bezpečných krajín, nechali sa zaočkovať, dodržiavali základné hygienické opatrenia a v prípade potreby aj domácu karanténu.

Minister tiež uistil, že rezort robí všetko preto, aby sa zaočkovanosť proti novému koronavírusu zvýšila. V súčasnosti je zaočkovaných 35 percent populácie. „Snažíme sa dostať vakcínu k ľuďom, očkujú výjazdové očkovacie tímy, očkuje sa vo firmách a od 1. júla sa začne s očkovaním u všeobecných lekárov,“ spresnil Lengvarský. Opäť pripustil, že ďalšou formou motivácie by mohlo byť finančné odmeňovanie. O tejto možnosti však musí podľa jeho slov rozhodnúť vláda.

Minister v relácii tiež spresnil, čo sa bude diať so zvyšnými dávkami ruskej vakcíny Sputnik V. „Zvyšné dávky buď predáme alebo darujeme. O vakcíny prejavili záujem krajiny na Balkáne,“ dodal Lengvarský.

Zmena nemocníc

Reforma nemocníc neprinesie ich rušenie, ale len transformáciu lôžok. Cieľom reformy je zabrániť tomu, aby pacient blúdil v systéme, uviedol tiež Lengvarský. 

Minister pripomenul, že už v súčasnosti nemocnice zanikajú, deje sa to však živelne. Vďaka reforme sa nemocnice pretransformujú na iné typy. „S reformou nemocníc je spojená aj reforma ambulantnej starostlivosti, lebo tam už nastáva prvý filter pacientov. Všeobecným lekárom treba dať viac kompetencií a možností pracovať s pacientom,“ dodal Lengvarský.

Zároveň potvrdil, že rezort zdravotníctva naďalej ráta s výstavbou koncovej nemocnice na bratislavských Rázsochách. „Na účely, pre ktoré potrebujeme koncovú nemocnicu, je nemocnica Bory, ktorú stavia finančná skupina, malá. Chceme vo výstavbe našej nemocnice pokračovať, sme však závislí od schválenia finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti,“ dodal minister.

Zdroj: hnonline.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: „V každom dobre je zárodok zla a v každom zle je zárodok dobra. Predátorom štvania v spoločnosti je Denník N.

Polícia a OČTK by voči tomuto médiu mali tvrdo zakročiť,“ tvrdí spisovateľ Banáš o pokuse…

10 hodín ago

VIDEO: „Za nenávistnou kampaň mohou vlastníci médií. Denník N je toho příkladem.

Denník N dlouhodobě štve a jde na hranu,“ tvrdí o pokuse zavraždiť Roberta Fica médiami,…

10 hodín ago

Zelenskyj mal podľa The Economist kričať po ukrajinských generáloch, že mu o skutočnej situácii na bojisku klamú

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je ako vodca "nepriateľského politického režimu" legitímnym vojenským cieľom, vyhlásil medzitým…

10 hodín ago

Na Slovensku sa nachádza niekoľko nádherných vodopádov, ktoré stojí za to spoznať

Vodopády na Slovensku patria k tým nezabudnuteľným vodným atrakciám. Objavte najkrajšie vodopády na Slovensku, ktoré…

10 hodín ago