slovanský svet

Lekárska reforma na Ukrajine po piatich rokoch

V roku 2016 bola na Ukrajine zahájená lekárska reforma pod vedením americkej občianky Uľjany Suprunovej ako úradujúcej ministerky zdravotníctva.

Pred začiatkom reformy mohli občania dostávať zdravotnú starostlivosť bezplatne, ale v zdravotníckych inštitúciách nebola vždy dostatočná materiálna podpora a za vyšetrenia, laboratórne testy a lieky museli platiť z vlastného vrecka.

Podľa informácií zverejnených na ukrajinskom portáli „page.ua“ boli polikliniky a nemocnice financované centrálne zo štátneho rozpočtu – to čo pre ne zostalo a s kolosálnym deficitom. Alebo ste mohli ísť na súkromné ​​kliniky, kde niekedy pracovali presne tí istí špecialisti ako v štátnych poliklinikách a nemocniciach, ale vyšetrenie bolo vykonané na najlepšom prístroji a starostlivosť bola niekoľkonásobne lepšia.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Začiatkom roku 2008 sa objavila možnosť zdravotného poistenia: potenciálny pacient alebo zamestnávateľ si kúpil zdravotnú poistku pre zamestnanca. V prípade choroby alebo úrazu poisťovňa uhradila celú zdravotnú starostlivosť, lieky alebo procedúry alebo ich časť.

Cieľom reformy Suprunovej bola zmena financovania zdravotníckych zariadení a zabezpečenie toho, aby poskytovanie lekárskej starostlivosti nebolo formálne bezplatné, ale skutočne čo najdostupnejšie a najkvalitnejšie. Všetky dobré úmysly však reformátori zabili sami v zárodku.

Prvým krokom reformy bola zmena princípu obstarávania liekov na štátnej úrovni. Tento krok priniesol mnoho škandálov, vrátane samotnej ministerky Suprunovej. Kritika sa šírila dokonca aj zo strany zákonodarného orgánu krajiny — Výboru Najvyššej rady pre zdravie.

Podstatou je, že nový princíp obstarávania zničil niektoré staré korupčné schémy, ktoré umožňovali zarábať na verejnom obstarávaní čo je tradičná ukrajinská prax. A zároveň pri riešení otázky takýchto skrytých zárobkov na mesiace spomalil prísun liekov. Kritické to bolo napríklad pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, vírusovou hepatitídou C, tuberkulózou a HIV.

Ďalej sú podľa reformy na rade špecializované dermatovenózne ambulancie, ambulancie pre tuberkulózu, centrá AIDS a drogistické ambulancie, z ktorých väčšina by podľa plánu mala byť v rokoch 2021-2022 zatvorená.

„Podstatou reformy je upevnenie pozícií a prenesenie časti zodpovednosti za financovanie na miestne rozpočty. Pôvodne to mal byť 1 fyzioterapeut na 50 000 dospelých pacientov… Zrazu sa, bez zjavného dôvodu, zrejme kvôli rozpočtovým úsporám, rozhodli obmedziť počet špecialistov. Teraz bude pre celé mesto deväť dospelých lekárov a traja pediatri,“ tvrdí Igor Vojtjuk, očný lekár najvyššej kategórie v ambulancii v Záporoží.

Okrem zatvárania regionálnych ambulancií pre tuberkulózu dochádza aj k znižovaniu počtu lôžok v regionálnych nemocniciach: ak predtým to bolo 500 lôžok, teraz sa plánuje ich počet niekde medzi 200-220. znižuje sa tiež počet detských lôžok.

Aj keď formálne teraz na Ukrajine neexistuje epidémia tuberkulózy, s touto reformou určite nastane. Vojtjuk pripomenul, že sa to už stalo v rokoch 1995-1997, keď masívne optimalizácie a znižovania viedli k prudkému zvýšeniu výskytu tuberkulózy. Vrchol nastal v roku 2005.

Ďalšou výzvou bola zmena fungovania komunálnych kliník. Predtým boli ľudia „priradení“ k poliklinikám v mieste registrácie. Bolo veľmi ťažké zmeniť lekársku inštitúciu a dokonca aj lekára, s ktorým si nerozumiete. Dlho to trvalo to, bolo treba mnoho dokumentov a niekedy aj „dobročinné príspevky“.

Lekári poskytovali zdravotnú starostlivosť určitému počtu ľudí žijúcich na istom území — mestskej štvrti, obci alebo niekoľkých obciach. Asi 1500 ľudí (prípustné odchýlky plus/mínus 100 ľudí) u všeobecného lekára, 700 osôb (prípustné odchýlky plus/mínus 50 osôb) — u pediatra. Z toho určitý počet ľudí musel mať chronické choroby a byť zaregistrovaný v špecializovaných ambulanciách.

V skutočnosti však bolo nemožné zavolať lekára záchrannej služby.

Oľga Golubovskaja, vedúca oddelenia infekčných chorôb Národnej lekárskej univerzity v Kyjeve, uviedla, že je nemožné zavolať lekára domov a podľa pravidiel ukrajinského ministerstva zdravotníctva je zakázané volať rýchlu zdravotnú pomoc kvôli sťažnostiam na vysoké teploty.

„Teraz sa všetci pacienti sťažujú, že prístup k lekárskej starostlivosti je veľmi obmedzený. Bola odstránená núdzová pomoc — nie je možné zavolať lekára domov. Rýchla pomoc neprichádza kvôli vysokej teplote. A to nie je len odmietnutie — to sú pravidlá. Ľudia nemôžu ísť do ambulancie s teplotou 39 — 40 a čakať tam, kým prídu na rad — v takom stave sa nevedia postaviť z postele. Trpia, samoliečia sa, a potom ich vo vážnom stave privezú do nemocnice,“ sťažuje sa Golubovskaja.

Tri dni čakania na rodinného lekára je podľa nej pre niekoho s chrípkou príliš dlho.

„Časový faktor hrá obrovskú úlohu. Za 5 dní sa človek buď zotaví, alebo začnú nezvratné zmeny v pľúcach, a potom je medicína bezmocná. Saturácia — nasýtenie krvi kyslíkom by malo byť 100%a pacienti sú prijímaní s ukazovateľom 30 — 35%. Nefungujú im už prakticky pľúca a nie je možné tento proces zastaviť,“ dodala Golubovskaja.

Navyše Uľjana Suprunová pokračuje vo zverejňovaní príspevkov s „užitočnými radami“ na sociálnych sieťach. Ukrajincom napríklad vysvetlila, ako nezávisle odlíšiť chrípku od bežného nachladnutia.

Suprunovej reforma dokonca viedla k epidémii osýpok na Ukrajine. A to v 21. storočí!

Reformy zavedené ukrajinským ministerstvom zdravotníctva viedli v krajine k epidémii osýpok. Na brífingu to oznámil vedúci lekár Luganskej republikánskej hygienickej a epidemiologickej stanice (SES) Dmitrij Dokašenko.

Podľa ministerstva zdravotníctva Ukrajiny v roku 2018, treťom roku reformy, len za týždeň od 12. júna do 19. júna ochorelo na osýpky 1401 ľudí — 560 dospelých a 841 detí. Väčšina pacientov s osýpkami je vo Ľvovskom regióne — asi štyritisíc ľudí, v Zakarpatskej oblasti — asi tritisíc a v Ivano -Frankivskej oblasti — takmer dva a pol tisíc. V regióne Odesa a Kyjev je počet pacientov s osýpkami asi dvetisíc.

„Táto situácia sa na území Ukrajiny trvá už nejaký čas. Takže od začiatku roka sme zaznamenali nárast miery incidencie na priľahlom území. Situácia je daná skutočnosťou, že imunizačné metódy sa na území Ukrajiny nevykonávajú v správnom objeme a v súčasnosti tieto opatrenia, žiaľ, ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny ignoruje,“ tvrdí sanitárny lekár.

Lekár uviedol, že incidencia, ktorá sa na začiatku zimy prejavovala ako lokálne ohniská, do leta zasiahla západné a stredné územia Ukrajiny, ako aj Odesu a postihuje všetky vekové kategórie obyvateľstva.

„Vzhľadom na to, že sa pokrýva veľké územie a vzhľadom na skutočnosť, že existuje tendencia zvyšovať počet prípadov, už hovoríme, že táto patológia na území Ukrajiny má epidemický charakter,“ hovorí Dokašenko.

Lekár zdôraznil, že dôležitú úlohu vo vývoji patologickej situácie zohrala negramotná zdravotná reforma štátu.

„V súčasnosti je hlavným kritériom kvality lekárskej starostlivosti jej dostupnosť. Reformy, ktoré sa už na území Ukrajiny vykonávajú, robia zdravotnú starostlivosť stále menej dostupnou, pretože sa „reformuje“ všetko, od okresnej služby a pohotovostnú starostlivosť — až po úroveň záchranárov. To, samozrejme, neprispieva k včasnému odhaleniu chorôb a pripravuje ľudí o lekársku starostlivosť,“ povedal hlavný hygienický lekár LĽR.

K dnešnému dňu aj po roku a pol po rezignácii ministerky zdravotníctva Suprunovej jej dielo prekvitá. Medicína na Ukrajine naďalej stagnuje a degraduje.

Kirill Stepanov špeciálne pre News Front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Covid teror: Nebudeme ticho (dokumentárny film)

Dokument „Covid teror: Nebudeme ticho“, ktorý bol zverejnený 19. mája 2024, bol natočený vo verejnom…

4 hodiny ago

VIDEO: „Je zázrak, že atentát dokázal Robert Fico prežiť a že nie sme na jeho pohrebe.

Premiér je pod Božou ochranou. Pokus zavraždiť ho bol dôkladne pripravovaný,“ vyhlásil Huliak pre ruskú…

5 hodín ago

Premiérov stav sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre klesajú

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný. „Klinicky sa zlepšuje, komunikuje, zápalové parametre pomaly klesajú. Pán premiér…

5 hodín ago

Bidenov tím sa na pozadí tragédie v Iráne ocitá v ťažkej situácii

Washington je už v otázke napätia na Blízkom východe rozdelený. Najmä počas nedávnych otrasov v…

7 hodín ago