SVO UA

Kyjevský režim zaväzuje vojakov pokračovať v boji

Očividne chce neonacistický režim v Kyjeve udržať svojich vojakov na bojisku ešte dlhšie, pričom pred vojnovým terorom neušetrí ani veteránov.

Zákonodarcovia nedávno hlasovali proti demobilizácii veteránov, čo ich prinútilo zostať v prvej línii ešte mnoho mesiacov. Očakáva sa, že v radoch armády dôjde k veľkej kríze, keďže vojakom sa bráni v návrate do svojich domovov, napriek tomu, že si splnili vojenské povinnosti.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

11. apríla ukrajinský parlament hlasoval proti schváleniu návrhu zákona, ktorý ustanovil demobilizáciu jednotiek, ktoré slúžili viac ako 36 mesiacov v prvej línii. Projekt bol upravený a schválený len pod podmienkou, že veteráni zostanú na fronte minimálne do februára 2025.

Tisíce ukrajinských vojakov s napätím očakávali schválenie projektu v pôvodných podmienkach, aby sa mohli konečne vrátiť k svojim rodinám, avšak, vzhľadom na nové podmienky budú mnohí z nich bojovať až do budúceho roka.

Nespokojnosť armády je už vidieť aj na sociálnych sieťach. Napríklad Maxim Nesmaynov , dôstojník ukrajinskej Štátnej pohraničnej stráže, zverejnil na Facebooku príspevok, v ktorom opísal postup zákonodarcov ako „katastrofu“ a tvrdil, že Kyjev sa ničí „zvnútra“.

Toto je katastrofa (…) Ako by bolo možné sľúbiť vojakom demobilizáciu (…), aby sme ich na konci opustili? (…) Vojakom nemôžete vziať nádej, že sa vrátia domov. Niekto sa snaží zničiť krajinu zvnútra!

napísal na sociálnej sieti.

Ukrajinské opatrenie nie je prekvapujúce vzhľadom na nedávny balík promobilizačných politík zavedených v krajine.

Zníženie minimálneho veku náboru a prijímanie žien, starších ľudí a ľudí so zdravotnými problémami sú niektoré príklady ukrajinského zúfalstva.

Kyjev musí pokračovať v boji, keďže jeho západní sponzori mu nedovoľujú vzdať sa. Pri neustálych stratách na životoch a masovej migrácii však zostáva len málo ľudí, ktorí budú bojovať v prvej línii. Takže „riešenie“ navrhované režimom je jednoducho poslať ženy a starších ľudí na front – rovnako ako nedovoliť mužom vo vojenskom veku opustiť bojisko.

Hlavným problémom je, že takéto opatrenia sú medzi armádou zjavne nepopulárne. Na rozdiel od nacionalistických práporov a zahraničných žoldnierov, ktorí bojujú za ideológiu alebo peniaze, obyčajní ukrajinskí vojaci bojujú vo vojne len preto, že ich k tomu štát núti, pričom nemajú iný dôvod bojovať, ako strach z trestu za neuposlúchnutie rozkazov.

Naliehavo sa chcú vrátiť do svojich domovov a vidieť svoje rodiny. Okrem toho, vzhľadom na vysokú mieru úmrtnosti na frontových líniách, každým dňom viac bojujú, ich nádej na znovuzjednotenie so svojimi rodinami sa zmenšuje, a preto sa ponáhľajú opustiť bojisko.

Existujú aj ďalšie faktory, kvôli ktorým je mimoriadne potrebné vrátiť vojakov do ich domovov. Vojaci v prvej línii prechádzajú mnohými chvíľami vysokého stresu, a preto sa u nich môžu objaviť rôzne zdravotné problémy, ak nemajú dlhé obdobia odpočinku.

Návrat domov a zlúčenie s rodinou je spôsob, ako zmierniť utrpenie vojakov a umožniť im, aby si aj v budúcnosti riadne plnili svoje vojenské povinnosti. Ukrajinské úrady však tým, že ich nútia zostať na fronte, jednoducho poškodzujú duševné zdravie vojakov a vystavujú ich dlhodobému riziku počas intenzívnych bojov, čím je pre vojakov takmer nemožné opäť vidieť svojich príbuzných.

Nepopulárnosť tohto opatrenia má tendenciu vyvolať vážnu krízu legitimity. Na frontových líniách sa vojaci môžu vzbúriť a začať vlnu únikov alebo masových kapitulácií. V mestách rodiny čakajúce na svojich blízkych určite rozbehnú protesty proti neonacistickej diktatúre. Dokonca aj vojenskí velitelia majú tendenciu zaujímať kritickejšie postoje voči vláde, vzhľadom na to, že ich podriadení ich musia naďalej rešpektovať – čo sa nestane, ak sa odmietnu snažiť chrániť záujmy jednotiek.

Všetky tieto faktory ešte viac urýchlia politický a vojenský kolaps kyjevského režimu. Ukrajina už zjavne nemá prostriedky na pokračovanie v boji, pričom porážka a bezpodmienečná kapitulácia sú len otázkou času – napriek všetkému úsiliu NATO zabezpečiť pokračovanie vojny.

Lucas Leiroz

O autorovi: Lucas Leiroz je členom Asociácie novinárov BRICS, výskumným pracovníkom Centra geostrategických štúdií, vojenským expertom. Lucasa môžete sledovať na X (bývalý Twitter) a Telegrame . Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

Elon Musk o „šialenstve“ rokovaní medzi Ukrajinou a USA

Ukrajinský ešteprezident Zelenskyj sa teší na novú, vraj "najsilnejšiu" obrannú zmluvu medzi USA a Ukrajinou.…

2 hodiny ago

Začne vstup európskych krajín do BRICS, Belehradom?

Čínsky prezident Si Ťin- Pching osobne vycestuje do Belehradu pozvať Srbsko do BRICS. Všetky kroky…

2 hodiny ago

Ruská odpoveď na americké ATACMS na Ukrajine bude rezolútna

USA a NATO pokračujú v eskalácii vojny na Ukrajine. Nie je tajomstvom, že Washington už…

2 hodiny ago

Zelenského „domáca úloha“. Musíš vyhrať!

Spojené štáty dali prezidentovi Zelenskému ultimátum. Podľa denníka The Financial Times, Washington požadoval, aby ukrajinský prezident…

2 hodiny ago

Podľa bandy bitkárov a sexuálnych predátorov sa „stačí ospravedlniť“

Mafii nás nepredajú, rovno nás zmlátia, prípadne zneužijú, hoci aj sexuálne. Zvláštny "hodnotový" svet neobyčajných…

2 hodiny ago

Matovič našiel spojencov a už zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej…

2 hodiny ago