slovanský svet

KRVAVÝ VALENTÝN: 14. února 1945 padaly na Prahu americké bomby

Američané provedli během druhé světové války celkem tři nálety na Prahu. K tomu nejtragičtějšímu a nejvíce kontroverznímu došlo 14. února 1945, o život tehdy přišlo přes 700 lidí.

Z amerických zdrojů vyplývá, že na Prahu zaútočilo 62 bombardérů. Jednalo se o letouny B-17 Flying Fortress, které vysypaly na město asi 152 tun pum. Nálet trval jen pár minut, uvádí se, že od 12:25 do 12:34, následky však byly tragické.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Z vojensky významných cílů byly zasaženy jen dvě nádraží. Konkrétně Smíchovské a Vršovické, obě však jen lehce. Pumy konaly dílo zkázy především v hustě zalidněné části města.

Údajně byla Praha bombardována omylem, bomby měly směřovat na Drážďany. Na vině bylo prý špatné počasí a navigační chyba. Bylo tomu opravdu tak?

Mnohá svědectví však vyvracejí fámu o špatném počasí:

„Byla krásně modrá obloha, tak jsem se vydal na Petřín. Odtud jsem viděl, jak přilétají. Od Jiráskova mostu to bombardovali až na Floru. Potom jsem šel zpátky do města. Byl to děsivý pohled,“ vzpomíná na jeden z nejtěžších leteckých náletů, který kdy Praha zažila, Emil Šneverk.

Jan Červinka: „Jako žáček druhé třídy jsem se okolo poledne ve středu 14. února 1945 vrátil ze školy, do domu ve smíchovské ulici Na Václavce. Za chvíli přišel i můj tatínek, který pravidelně chodil „z práce“ domů na oběd a toho dne si pochvaloval, jak krásně svítí slunce z modré oblohy. Maminka už naplnila (to je ovšem silné slovo) talíře na stole, když sirény zničehonic spustily kolísavý signál „Akutní letecké nebezpečí“ …“

Blahoslav Košťák, Černošice: „Vál silný nárazový vítr, ale byl krásný slunečný den s modrou oblohou, ačkoli byl teprve únor, tedy přesně 14. února roku 1945.“

Od nejhoršího náletu na Prahu uplynulo 70 let. Bombardování připomíná výstava Popel Popeleční středy | Rádio Praha (rozhlas.cz)

Petr Máj na svém blogu píše: Pokud bylo nebe bez mraků až do odpoledne, muselo se jednat o tlakovou výši, nebo alespoň její okraj. V takovém případě musel být ze stříbrných amerických bombardérů, přilétávajících k Praze, vidět už z daleka kouř vystupující z Drážďan, kde v noci jejich angličtí kolegové rozpoutali děsivou „ohnivou bouři“.

—-

Jaroslava Peková, která zažila bombardování a na počátku 90. let pracovala jako průvodkyně, měla na Václavském náměstí autobus plný Američanů. Když jim vyprávěla o bombardování Prahy a navigační chybě, tak k ní přistoupil starší muž s manželkou, a řekl: „Když teď vidím, jak je Praha krásná, tak toho strašně lituji, ale jsem jeden z letců, kteří vám tehdy ty bomby na hlavu házeli.“ Ale navigační chybu vyvracel. „Říkal mi: „Jsme školení, nikdy bychom se takto nespletli. Naházeli jsme to tam, kam jsme měli. Omlouvám se, ale rozkazy jsme poslouchat museli, byli jsme vojáci.“

Zažila bombardování Prahy. Po letech potkala pilota, který pumy házel – iDNES.cz

Pouhé 3 dny před bombardováním Prahy a 2 dny před bombardováním Drážďan, tj. 11. února, byla ukončena Jaltská konference tří vítězných mocností, které se mimo jiné dohodly na poválečném uspořádání Evropy a na zónách vlivu. Praha stejně jako Drážďany měly připadnout do sovětské zóny. Proč tedy ponechat tyto oblasti neporušené?!!

Při bombardování dalších českých měst zahynulo mnoho lidí a byly poškozeny významné průmyslové závody, jako Škodovy závody Plzeň, Pražská Kolbenka a další.

Bombardování Prahy 14. února 1945, ale i další bombardování na konci války, bylo válečným zločinem!

zdroj

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Polícia aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete po stredajšom útoku

Polícia zaznamenala v súvislosti so stredajším (15. 5.) útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na…

2 hodiny ago

Nemocnice majú nedostatok pracovníkov: Rezort prijíma kroky a prináša viaceré zmeny

Ministerstvu zdravotníctva SR sa podarilo v parlamente presadiť novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá…

3 hodiny ago

Po atentáte:  Musí sa zmeniť kontrola médií, ktoré napätie riadne rozdúchavali

Efektívnosť štátnej ochranky sa snažili rozbiť práve progresívni novinári. A to mohutným úderom, píše v…

3 hodiny ago

Potom, čo Fico vyhlásil, že Slovensko nepodpíše Pandemickú zmluvu WHO prišiel atentát

Slovenský premiér Robert Fico je zanieteným odporcom Pandemickej zmluvy WHO a revidovaných Medzinárodných zdravotných predpisov…

3 hodiny ago

Zahraničná analýza o motívoch na odstránenie Fica spochybňuje teóriu osamelého strelca

Expert ukazuje na "globalistov" a "Projekt Ukrajina" „Osamelý pištoľník“, tá kreslená postavička, ktorá posledných niekoľko desaťročí…

3 hodiny ago

Medvedev pripustil, že sanitárna zóna by mohla prechádzať cez územie Poľska

Sanitárna zóna by sa mohla priblížiť k hraniciam Poľska a dokonca sa rozšíriť na jeho…

3 hodiny ago