domovina

Koniec obľúbenej zábavy Slovákov

Aj napriek tomu, že Slováci stávkujú radi a hazardné hry si obľúbili, mestá s tým nesúhlasia. Čoraz častejšie sa stretávame so zákazmi prevádzkovania herní a kasín. Najnovšie k tomu pristúpila Banská Bystrica, čím sa táto téma opäť otvorila, informuje portál regiony.sk.

Poslanci v Banskej Bystrici schválili pred pár dňami návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) týkajúci sa úplného zákazu umiestňovania herní a kasín na území mesta. Po nadobudnutí jeho účinnosti už nebudú môcť prevádzkovatelia hazardných hier zriaďovať žiadne nové prevádzky v Banskej Bystrici.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Dlhodobo presadzujeme zrušenie hazardu v Banskej Bystrici bez akejkoľvek výnimky a v celom rozsahu. Vďaka doposiaľ podniknutým krokom je od roku 2019 trend v tejto oblasti na území mesta klesajúci. Zatiaľ čo v roku 2019 bolo v našom meste prevádzkovaných 25 herní a kasín, v roku 2024 je to 10 herní a 1 kasíno,” uviedol primátor Ján Nosko.

Podobná situácia sa riešila aj v Prešove. Prešovskí mestskí poslanci v týchto dňoch neschválili povolenie prevádzkovania kasín v meste. Návrh predloženého nariadenia mal zrušiť platné VZN Prešova o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta.

Slováci hazard obľubujú, čo dokazujú aj údaje Úradu pre reguláciu hazardných hier. V roku 2023 Slováci uzatvorili stávky vo výške 21,36 miliardy eur a na výhrach im bolo vyplatených 20,04 miliardy eur. To znamená, že celkovo minuli na hazard 1,32 miliardy eur. Dominantné postavenie na trhu majú internetové kasína. Kamenné herne sú na druhom mieste, pričom dôvodom môže byť aj snaha miest a obcí o ich rušenie a obmedzovanie.

Na stránke úradu nájdete aj zoznam miest a obcí, v ktorých platí zákaz umiestňovania herní a kasín. Je ich viac ako 100. Z tých väčších miest tam patrí Banská Bystrica, ale tiež Bratislava, Košice, Nitra, Nové Zámky, Prešov, Senec, Trenčín, Trnava a ďalšie. Pri každom meste alebo obci si môžete prezrieť konkrétny dokument spolu s detailmi zákazu. Tie sa môžu mierne líšiť.

Úrad pre reguláciu hazardných hier pravidelne kontroluje herne a kasína po celom Slovensku. Do 30. júna 2024 musia prevádzkovatelia zosúladiť označovanie herní a kasín so zákonom a s novým metodickým usmernením. Tento zákon o hazardných hrách ustanovuje absolútny zákaz reklamy na vonkajších častiach herne alebo kasína, ako aj v priľahlom okolí vo vzdialenosti do 200 m od prevádzky, ktorá akýmkoľvek spôsobom vzbudzuje pozornosť okoloidúcich alebo ich nabáda na účasť na hazardnej hre.

V prípade herní a kasín v nákupných centrách či hoteloch sa to vzťahuje aj na všetky navigačné prvky (tabule, šípky, oznamy alebo akékoľvek iné symboly, texty, obrázky a pod.), ktoré majú návštevníkovi pomôcť nájsť a identifikovať herňu alebo kasíno. Zákaz reklamy sa vzťahuje na všetky vonkajšie časti herne alebo kasína a taktiež v okruhu 200 metrov od prevádzky. Tento zákon nadobúda účinnosť 1. júla 2024.

Hrozí vznik nelegálneho hazardu?

Aj napriek tomu, že mestá zakazujú herne a kasína na svojom území, neznamená to, že sa hazardu zbavíme. Môže to spôsobiť ešte väčšie problémy, a to nelegálny hazard.

„Z pohľadu regulátora potrebujeme otvorene hovoriť o riziku spojenom so zákazom legálneho hazardu, ktorý vytvára podmienky pre vznik nelegálnych herní. Bol by som rád, keby táto téma bola podrobená širšej spoločenskej diskusii, pretože, ak má niekto pocit, že zákazom legálneho hazardu sa na území väčšieho mesta vysporiada s hazardom, áno, vysporiada sa s legálnym hazardom, ale riziká nelegálneho hazardu zostanú vysoké,“ uviedol Martin Bohoš, generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier.

Nelegálne herne neplatia povinný odvod štátu a navyše adresujú ponuku produktov bez obmedzenia aj maloletým. Ďalším problémom je aj nelegálny online hazard, ktorý je prítomný napríklad v počítačových hrách.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: „V každom dobre je zárodok zla a v každom zle je zárodok dobra. Predátorom štvania v spoločnosti je Denník N.

Polícia a OČTK by voči tomuto médiu mali tvrdo zakročiť,“ tvrdí spisovateľ Banáš o pokuse…

5 hodín ago

VIDEO: „Za nenávistnou kampaň mohou vlastníci médií. Denník N je toho příkladem.

Denník N dlouhodobě štve a jde na hranu,“ tvrdí o pokuse zavraždiť Roberta Fica médiami,…

5 hodín ago

Zelenskyj mal podľa The Economist kričať po ukrajinských generáloch, že mu o skutočnej situácii na bojisku klamú

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je ako vodca "nepriateľského politického režimu" legitímnym vojenským cieľom, vyhlásil medzitým…

5 hodín ago

Na Slovensku sa nachádza niekoľko nádherných vodopádov, ktoré stojí za to spoznať

Vodopády na Slovensku patria k tým nezabudnuteľným vodným atrakciám. Objavte najkrajšie vodopády na Slovensku, ktoré…

5 hodín ago