zamyslenie

K. Klarenberg: Ako americká CIA a britská MI6 vytvorili Islamský štát (ISIS)

Na rozdiel od ich mainstreamového zobrazenia, inšpirovaného čisto náboženským fundamentalizmom, Daesh sú predovšetkým zbrane na prenájom. Len za 24 hodín od hroznej masovej streľby v moskovskej radnici Crocus 22. marca, ktorá si vyžiadala najmenej 137 mŕtvych nevinných ľudí a 60 ďalších kriticky zranených, americkí predstavitelia obvinili zo zabitia ISIS-K, juho-stredoázijskú pobočku Daeš .

U mnohých vyvolala rýchlosť pripisovania podozrenie, že Washington sa snaží rozhodne odvrátiť pozornosť západnej verejnosti a ruskej vlády od skutočných vinníkov – či už ide o Ukrajinu a/alebo Britániu, popredného zástupcu sponzora Kyjeva.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Úplné podrobnosti o tom, ako boli štyria strelci naverbovaní, nasmerovaní, vyzbrojení a financovaní a kto nimi, ešte nie sú známe. Divoké vypočúvacie metódy, ktorým boli a nepochybne aj naďalej podliehajú, sa zaoberajú tým, aby si od nich cenili túto a ďalšie životne dôležité informácie. Vrahovia môžu v dôsledku toho skončiť falošnými priznaniami . V každom prípade sami pravdepodobne nemajú potuchy, kto alebo čo skutočne sponzorovalo ich obludné činy.

Na rozdiel od medzinárodných darcov, ktorí sú viazaní spoločnými záujmami. Financie, zbrane a rozkazy sa k svojim bojovníkom dostávajú okľukou a nepriehľadne. Medzi páchateľmi útoku, na ktorý sa skupina prihlásila, a jej konečnými organizátormi a finančníkmi sú takmer vždy vrstva za vrstvou výrezov.

Vzhľadom na to, že ISIS-K je v súčasnosti postavená proti Číne, Iránu a Rusku – inými slovami, primárnym protivníkom impéria USA – je povinnosťou znovu sa vrátiť k pôvodu Daeš.

Skupina, ktorá sa objavila zdanlivo z ničoho nič pred viac ako desiatimi rokmi, predtým, ako niekoľko rokov ovládla titulky mainstreamových médií a západné verejné povedomie, kým zanikla, v jednej fáze obsadila obrovské časti irackého a sýrskeho územia a vyhlásila „Islamský štát“, ktorý vydal vlastnú menu, pasy a poznávacie značky vozidiel.

Ničivé vojenské zásahy , ktoré nezávisle od seba spustili USA a Rusko, zničili tento démonický konštrukt v roku 2017. CIA a MI6 sa nepochybne nesmierne uľavilo. Predsa len, mimoriadne trápne otázky o tom, ako bol Daeš komplexne uhasený. Ako uvidíme, teroristická skupina a jej kalifát nevznikli ako blesk v tmavej noci, ale vďaka oddanej a odhodlanej politike, ktorá sa vyliahla v Londýne a Washingtone a implementovaná ich špionážnymi agentúrami.

“Neustále nepriateľské”

RAND je veľmi vplyvný „think tank“ so sídlom vo Washingtone DC. Pentagon a ďalšie vládne subjekty USA, ktoré každoročne financovali takmer 100 miliónov dolárov , pravidelne šíri odporúčania o národnej bezpečnosti, zahraničných záležitostiach, vojenskej stratégii a skrytých a otvorených akciách v zámorí. Tieto vyhlásenia sa často následne prijímajú ako politika.

Napríklad dokument RAND z júla 2016 o perspektíve „vojny s Čínou“ predpovedal potrebu naplniť východnú Európu americkými vojakmi ešte pred „horúcim“ konfliktom s Pekingom, keďže Rusko by v takom prípade nepochybne stálo na strane svojho suseda a spojenca. Bolo preto potrebné zviazať sily Moskvy na jej hraniciach. O šesť mesiacov neskôr do regiónu riadne dorazilo množstvo jednotiek NATO , údajne s cieľom čeliť „ruskej agresii“.

Podobne v apríli 2019 RAND zverejnilo Extending Russia. Vytýčila „množstvo možných prostriedkov“ na „návnadu Ruska, aby sa preháňalo“, aby „podkopalo stabilitu režimu“. Tieto metódy zahŕňali; poskytovanie smrtiacej pomoci Ukrajine; zvýšenie podpory USA pre sýrskych povstalcov; podpora „zmeny režimu v Bielorusku“; využívanie „napätí“ na Kaukaze; neutralizáciu „ruského vplyvu v Strednej Ázii“ a Moldavsku. Väčšina z toho sa stala potom.

V tomto kontexte je november 2008 RAND Unfolding The Long War znepokojivé čítanie. Skúmala spôsoby, ako by mohla byť stíhaná globálna vojna USA proti terorizmu, keď koaličné sily formálne opustia Irak, v súlade s podmienkami dohody o vystúpení podpísanej Bagdadom a Washingtonom v ten istý mesiac.

Tento vývoj už z definície ohrozoval nadvládu Anglosasov nad zásobami ropy a plynu v Perzskom zálive, ktoré zostali „strategickou prioritou“, keď sa okupácia oficiálne skončí.

“Táto priorita bude silne interagovať s prioritou stíhania dlhej vojny,” vyhlásil RAND. Think tank ďalej navrhol stratégiu „rozdeľ a panuj“ na udržanie hegemónie USA v Iraku, napriek mocenskému vákuu, ktoré vzniklo stiahnutím.

Pod jeho záštitou by Washington využil „chybové línie medzi rôznymi [irackými] salafi-džihádistickými skupinami, aby ich obrátil proti sebe a rozptýlil ich energiu na vnútorné konflikty“, pričom by „podporoval autoritatívne sunnitské vlády proti neustále nepriateľskému Iránu“:

„Táto stratégia sa vo veľkej miere opiera o tajné akcie, informačné operácie, nekonvenčné vojny a podporu domorodých bezpečnostných síl… USA a ich miestni spojenci by mohli využiť nacionalistických džihádistov na spustenie zástupných kampaní na diskreditáciu nadnárodných džihádistov v očiach miestneho obyvateľstva… mať lacný spôsob, ako si kúpiť čas…kým sa USA nebudú môcť plne venovať [regiónu].

Americkí lídri by sa tiež mohli rozhodnúť zarobiť na pretrvávajúcom šiitsko-sunnitskom konflikte… tým, že sa postavia na stranu konzervatívnych sunnitských režimov proti hnutiam za posilnenie postavenia šiitov v moslimskom svete.

“Veľké nebezpečenstvo”

Tak sa stalo, že CIA a MI6 začali podporovať „nacionalistických džihádistov“ v celej západnej Ázii.

Nasledujúci rok Bašár Asad odmietol katarský návrh smerovať obrovské zásoby plynu z Dauhy priamo do Európy cez 1 500 kilometrov dlhý plynovod v hodnote 10 miliárd dolárov, ktorý premosťuje Saudskú Arábiu, Jordánsko, Sýriu a Turecko.

Ako rozsiahle dokumentujú diplomatické depeše zverejnené na WikiLeaks, americká, izraelská a saudská spravodajská služba sa okamžite rozhodli zvrhnúť Asada podnecovaním miestnej rebélie a začali na tento účel financovať opozičné skupiny.

Toto úsilie sa v októbri 2011 rozprúdilo , keď MI6 presmerovala zbrane a extrémistických bojovníkov z Líbye do Sýrie po vražde Muammara Kaddáfího v priamom prenose. CIA dohliadala na túto operáciu a používala Britov ako výrez na dĺžku paže, aby sa vyhla informovaniu Kongresu o svojich machináciách.

Až v júni 2013, s oficiálnym povolením vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu, sa tajomstvá Agentúry v Damasku formalizovali – a neskôr priznali – pod názvom „Timber Sycamore“.

V tom čase západní predstavitelia všeobecne označovali svojich sýrskych zástupcov ako „umiernených rebelov“.

Napriek tomu si Washington dobre uvedomoval, že jeho náhradníci sú nebezpeční extrémisti, ktorí sa snažia vytesať z územia, ktoré okupovali, fundamentalistický kalifát. V správe americkej Defence Intelligence Agency (DIA) z augusta 2012 zverejnenej na základe zákonov o slobode informácií sa uvádza, že udalosti v Bagdade „nabrali jasný sektársky smer“, pričom radikálne salafistické skupiny „hlavné sily riadili povstanie v Sýrii“.

Medzi tieto frakcie patrilo iracké krídlo Al-Kájdy (AQI) a jeho zastrešujúca odnož, Islamský štát v Iraku (ISI). Dvojica vytvorila Daesh, perspektívu, ktorú správa DIA nielen predpovedala, ale zdanlivo podporila:

„Ak sa situácia vyvinie, existuje možnosť zriadenia deklarovaného alebo nedeklarovaného salafistického kniežatstva vo východnej Sýrii… Presne to chcú mocnosti podporujúce opozíciu, aby izolovali sýrsky režim… ISI by tiež mohla vyhlásiť Islamský štát prostredníctvom svojho spojenia s inými teroristickými organizáciami v Iraku a Sýrii, čo vytvorí veľké nebezpečenstvo.

Napriek takýmto vážnym obavám CIA neúprosne posielala nevysvetliteľne obrovské zásielky zbraní a peňazí sýrskym „umierneným rebelom“, pričom dobre vedela, že táto „pomoc“ by takmer nevyhnutne skončila v rukách Daeš.

Okrem toho Británia súčasne prevádzkovala tajné programy, ktoré stáli milióny na výcvik opozičných polovojenských jednotiek v umení zabíjania, pričom poskytovala lekársku pomoc zraneným džihádistom. Londýn tiež daroval niekoľko sanitiek zakúpených z Kataru ozbrojeným skupinám v krajine.

Uniknuté dokumenty naznačujú, že riziko straty vybavenia a vyškoleného personálu v dôsledku tohto úsilia v prospech Al-Nusry, Daeš a ďalších extrémistických skupín v západnej Ázii bolo podľa britských spravodajských služieb nevyhnutne „vysoké“.

Napriek tomu neexistovala žiadna sprievodná stratégia na boj proti tomuto nebezpečenstvu a nezákonné programy pokračovali rýchlym tempom. Takmer ako keby trénovanie a vyzbrojovanie Daesh bolo presne tým želaným výsledkom.

AUTOR: Kit Klarenberg

ZDROJ

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Vírus vtáčej chrípky H5N1 našli v kravskom mlieku v tom momente, ako začali klinické skúšky Gatesovej vakcíny

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyzvalo štáty, aby sa pripravili na „rýchle…

8 hodín ago

Kto šarapatí nad Baltom? Rušia signál GPS?

Dve lietadlá Finnair nemohli pristáť v Estónsku pre problémy s GPS. Lietadlá fínskeho národného leteckého…

8 hodín ago

Moskva chystá ofenzívu!

Moskva pripravuje veľkú ofenzívu na Ukrajine na koniec mája alebo júna. Rusi chystajú na koniec…

8 hodín ago

Ukrajinci sú zúfalí! Situácia na fronte je katastrofálna!

Situácia na fronte sa zhoršila, prebiehajú ťažké boje, hovorí Ukrajina a už len tŕpne, kedy sa jarná…

8 hodín ago

Zbavili sme sa závislosti od Ruska? Ilúzia?

Ukázalo sa, že Európa prekoná plynovú krízu pomocou politiky a šťastia. Krajiny Európskej únie sa dostali…

8 hodín ago

Polícia zadržala gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín

Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii (NJBNM) spolu so zásahovou jednotkou Riaditeľstva hraničnej a…

9 hodín ago