domovina

Ján Čarnogurský: USA nevyhoveli interpretačnej doložke prezidentky

„Štvrtého februára ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí uverejnilo z americkej interpretačnej doložky útržky, ale celú doložku neuverejnilo. Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila želanie, aby aj Američania uverejnili svoju doložku. Možno dúfať, že Národná rada ani nezačne zmluvu prerokúvať, pokým poslanci nebudú mať v rukách celú americkú interpretačnú doložku,“ informuje Ján Čarnogurský, prostredníctvom stránky srspol.sk.

Ján Čarnogurský tvrdí, že aj z útržkov, ktoré uverejnil minister Korčok, je zrejmé, že Američania slovenské požiadavky podľa interpretačnej doložky neprijali.

Hlavné slovenské požiadavky

„Na základe dohody sa na Slovensku nevytvorí americká vojenská základňa; na Slovensku nebude prítomnosť jadrových, biologických a chemických zbraní; dohoda nezakladá automatickú prítomnosť amerických ozbrojených síl na Slovensku; dohoda neznamená definitívne vzdanie sa trestnej jurisdikcie,“ píše.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

A dodáva: „Hneď po schválení zmluvy vládou a začiatku pobúrenia, sa ozvala hovorkyňa amerického veľvyslanectva v Bratislave a povedala, že zmluva nezakladá trvalé americké základne na Slovensku. Čiže prechodné áno. Ale znenie interpretačnej doložky prezidentky hovorí, že sa podľa zmluvy nevytvoria vojenské základne čiže žiadne základne, ani prechodné.“

Zmluva však podľa Čarnogurského vytvára aj trvalé základne.

A zdôrazňuje článok 3 odsek 1 zmluvy, podľa ktorého armáda USA bude operačne riadiť obe letiská (Sliač aj Kuchyňu), čiže bude ich celkovo riadiť.

„Potom nezáleží, že letiská budú vlastnícky patriť Ministerstvu obrany SR, rozhodovať na nich budú Američania, budú to ich letiská (základne),“ vysvetľuje.

Zdôrazňuje aj kontrolu vstupu na letiská, ktorú budú vykonávať Američania podľa čl. 3 ods. 2. A dodáva, že na letiskách budú mať dohodnuté priestory vyhradené na výhradné použitie Američanov.

„Minimálne tieto priestory musia Američania chrániť celý rok, to nebudú ich základne?“Pýta sa.

Ján Čarnogurský poukazuje aj na ďalšie články a odseky. A zdôrazňuje ďalej:

Vo vyhradených priestoroch na oboch letiskách alebo v iných priestoroch, ktoré si vyhliadnu, budú mať uložený materiál (obranné zariadenia, zásoby a materiál), ku ktorému budú mať prístup výlučne Američania (čl. 4 ods. 3).

„Opäť, celý rok tam budú len Američania a ich materiál vrátane zbraní, akých?“ Pýta sa.

A prízvukuje aj článok 11, ods. 1: „Armáda USA bude vyňatá z predpisov o registrácii a kontrole cudzincov na území SR. Americké vojenské vozidlá sa budú premávať na slovenskom území a nikto ich nebude môcť kontrolovať (dopravná polícia áno, ale pokutu za porušenie dopravných predpisov im predpíše asi ťažko). Do vozidiel (lietadiel a plavidiel) nikto nesmie nastupovať ani ich prehliadať“.

„To platí aj pre dopravu zbraní, ťažkého vybavenia a nebezpečných materiálov. Tak budú u nás americké základne alebo nebudú? A kto skontroluje, či neprevážajú jadrové, biologické alebo chemické zbrane?“ Pýtasa ďalej.

Odpoveď Američanov

Čarnogurský tvrdí, že podľa toho, čo bolo zverejnené, Američania odpovedali, že „dohoda nevytvára ich základne na Slovensku, ale právne záväzky týkajúce sa podmienok prístupu USA a využívania dohodnutých zariadení a priestorov, akými sú slovenské vojenské základne“.

„Dohoda vytvára právne záväzky také, že USA budú môcť využívať slovenské základne ako svoje základne a na časť týchto základní slovenská armáda vôbec nebude mať prístup,“ vysvetľuje.

A prízvukuje aj to, čo zverejnili Američania, pokiaľ ide o vojakov a dôstojníkov USA.

„Hoci dohoda nie je rozhodnutím ani jednej zo strán vyslať personál konkrétnym spôsobom, stanovila by podmienky pre výraznejšiu spoluprácu s cieľom zlepšiť bezpečnosť Spojených štátov, Slovenskej republiky aj celkovo NATO“.

„Nuž vytvára také záväzky, že keď USA prijmú rozhodnutie vyslať k nám vojakov na dobu, akú si určia, ich vojaci budú môcť prísť, nikto ich nebude môcť kontrolovať a Američania to nazvú plnením podmienky pre výraznejšiu spoluprácu na zlepšenie bezpečnosti USA, Slovenska a NATO,“ komentuje Ján Čarnogurský.

A zverejňuje aj to, čo píšu Američania, pokiaľ ide o jadrové, biologické a chemické zbrane, v interpretačnej doložke 

„Členské štáty NATO nemajú žiaden zámer, plán ani dôvod rozmiestňovať alebo skladovať jadrové zbrane na území jej nových členov vrátane Slovenska…. dohoda nepovoľuje ani nezakazuje rozmiestňovanie konkrétneho druhu zbraní“.

To je ale podľa Jána Čarnogurského o inom.

„Je možné, že štáty NATO vrátane USA teraz nemajú žiaden zámer, plán ani dôvod rozmiestňovať alebo skladovať jadrové zbrane na území Slovenska. Ale jedného dňa sa im to bude hodiť, prijmú zámer aj plán a … dohoda nezakazuje rozmiestňovanie konkrétneho druhu zbraní, napríklad jadrových. Tak ich na Slovensku rozmiestnia,“ myslí si.

Dohoda podľa neho neznamená definitívne vzdanie sa trestnej jurisdikcie. „OK, ale dôležitý je jeden detail,“ dodáva.

A uvádza príklad, ak americký vojak spácha trestný čin.

„Slovensko bude mať na potrestaní osobitný záujem a odvolá vzdanie sa právomoci. Oznámi odvolanie americkej strane, lenže … americký páchateľ medzitým odcestuje do USA a Slovensko sa môže desaťročie domáhať jeho vydania. Páchateľ bude mať v Amerike advokátov a my páchateľa sem nedostaneme. Také prípady sa stávajú v iných krajinách, kde majú Američania základne. Slovensko sa vzdalo kontroly na hraniciach, môžu ho odviezť v lietadle priamo zo základne,“ vysvetľuje.

Poslanci by nemali odsúhlasiť dohodu a prezidentka by ju nemala podpísať

A preto si myslí, že slovenskí poslanci by nemali odsúhlasiť dohodu a prezidentka by ju nemala podpísať.

„Ak sa tak stane, potom už vo voľbách treba zvoliť takú vládu, ktorá Američanom na základniach tak znepríjemní život, že oni radšej dobrovoľne odídu. Predtým však treba podpísať petíciu za referendum o zrušení zmluvy,“ komentuje Ján Čarnogurský podľa srspol.sk.

hlavnydennik

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Rusko využíva meškajúce dodávky západných zbraní na ofenzívu, sťažuje sa ukrajinský diktátor Zelenskyj

Podľa vyjadrenia ukrajinského vodcu už zbrane začali prichádzať, ale vraj pomaly. Rusko využíva meškanie dodávok…

10 hodín ago

Elon Musk o „šialenstve“ rokovaní medzi Ukrajinou a USA

Ukrajinský ešteprezident Zelenskyj sa teší na novú, vraj "najsilnejšiu" obrannú zmluvu medzi USA a Ukrajinou.…

14 hodín ago

Začne vstup európskych krajín do BRICS, Belehradom?

Čínsky prezident Si Ťin- Pching osobne vycestuje do Belehradu pozvať Srbsko do BRICS. Všetky kroky…

15 hodín ago

Ruská odpoveď na americké ATACMS na Ukrajine bude rezolútna

USA a NATO pokračujú v eskalácii vojny na Ukrajine. Nie je tajomstvom, že Washington už…

15 hodín ago

Zelenského „domáca úloha“. Musíš vyhrať!

Spojené štáty dali prezidentovi Zelenskému ultimátum. Podľa denníka The Financial Times, Washington požadoval, aby ukrajinský prezident…

15 hodín ago

Podľa bandy bitkárov a sexuálnych predátorov sa „stačí ospravedlniť“

Mafii nás nepredajú, rovno nás zmlátia, prípadne zneužijú, hoci aj sexuálne. Zvláštny "hodnotový" svet neobyčajných…

15 hodín ago