zamyslenie

Jaké sankce? Ruské výnosy z ropy vyskočily o 50% do rekordních výšin

Agentura Bloomberg s odkazem na poslední zprávu IEA píše, že ruské výnosy z ropy letos vyskočily o 50% „i když obchodní restrikce po invazi na Ukrajinu dohnaly řadu rafinerií, aby se jejich dodávkám vyhýbaly.“ 

A postižení sankcemi pořád jen nadchází.

Dochází k tomu pár týdnů poté, co jsme se dověděli, že ruský národohospodářský běžný účet díky rostoucím exportům komodit překročil rekord všech dob (zrovna když americký obchodní deficit také prorazit všechny své vlastní rekordy)…

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Dověděli jsme se, že v rozporu se záměry evropských zemí podle kalkulací německého mozkového trustu bylo zjištěno, že ruské výnosy z ropy a plynu prorazily v dubnu rekordní výšiny, když za jediný měsíc narostly na 1,8 bilionů rublů, po 1,2 bilionech v březnu, což vedlo k následující ohromující statistice: „Po pouhých 4 měsících získal ruský federální rozpočet už 50% výnosů z ropy a plynu plánovaných na rok 2022 (9,5 bilionu).“

https://pbs.twimg.com/media/FSGDfThXwAAj6Fj?format=png&name=small

Dnes tuto ohromující statistiku potvrdil Bloomberg, který s odkazem na poslední zprávu IEA píše, že ruské výnosy z ropy letos vyskočily o 50% „i když obchodní restrikce po invazi na Ukrajinu dohnaly řadu rafinerií, aby se jejich dodávkám vyhýbaly.“ Ty restrikce, které vyhnaly ceny ropy do největších výšin za desetiletí a posílily výnosy vývozcům ropy, jsou zjevně přesně tím, v co Putin doufal.

Moskva roku 2022 vydělávala z kombinovaných prodejů surových uhlovodíků a produktů z nich každý měsíc zhruba 20 miliard dolarů, což obnáší asi 8 milionů barelů denně, uvedl ve své měsíční zprávě v Paříži sídlící IEA.

Často jsme dokumentovali, že ruské dodávky nadále volně plynou, i když Evropská unie tlačí na zákaz importů a hlavní nadnárodní ropáci jako Shell a TotalEnergies slíbili, že s nákupy skončí. Asie, která vzdoruje tomu, aby na sebe sama uvalila sankce, zůstává vděčným a lačným zákazníkem, kdy Čína s Indií se lačně vrhají na ty dodávky, které už Evropa nechce, a dostávají je s velkou slevou oproti spotovým cenám.

Ač Rusko drží svou produkci ropy na stabilní úrovni, tak snížené dodávky ruských rafinérských produktů jako nafta, topný olej a destiláty zhoršily napnutou situaci na globálních trzích, tvrdí IEA, což zapadá do toho, co jsme poslední měsíc říkali skoro každý den. Zásoby klesají už sedm kvartálů v řadě, kdy rezervy tzv. středních destilátů jsou nejnižší od roku 2008.

Během všeho toho rozvratu si Moskva užívá finančního vinobraní srovnatelného s prvními čtyřmi měsíci roku 2021. I přes veřejné hrátky EU s kremelskou agresí, jí letos celkové výnosy z ropy vyrostly o 50%.

Je komické, jak přes všechno pózování a řečičky, zůstával v dubnu tento blok stejně největším trhem pro ruské exporty, což obnášelo 43% exportů této země, tvrdí IEA.

Existují ale určité naděje, že by ty evropské sankce nemusely být k ničemu: minulý měsíc dodávky poklesly o 1 milion barelů denně a tyto ztráty by se mohl v druhé polovině roku zdvojnásobit, odhaduje tato agentura. Sankce EU proti ruským se státem spjatým podnikům jako výrobní gigant Rosněft PJSC nabydou účinnosti 15. května a blok usiluje o úplný zákaz na dodávky z této země.

„Kdyby byly snad odsouhlaseny, tak by urychlily reorientaci obchodních toků, která už probíhá, a donutily by ruské ropné společnosti zavřít nějaké vrty,“ říká IEA.

Zdroj: zerohedge.com
Preklad: reformy.cz


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

14 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

14 hodín ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

15 hodín ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

15 hodín ago