domovina

Jak si slovenští občané vybojovali Ivermektin

Díky tlaku občanské společnosti, frustrované katastrofálním růstem počtu covidových úmrtí, vydalo ministerstvo zdravotnictví 26. ledna průlomové povolení k terapeutickému po­užití neregistrovaného léku Ivermektin. 

Dramatický nárůst úmrtí na covid a zpožděné dodávky vakcín vyvolaly na Slovensku odbornou i laickou diskusi o tom, zda existují léky, které by se daly použít k prevenci či léčbě covidu-19.

Předmětem největšího střetu se stal už čtyřicet let používaný antiparazitický lék Ivermektin. Za tu dobu byl podán 3,7 miliardám lidí, prakticky bez vedlejších účinků.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

První zmínky o možnostech jeho využívání při léčbě onemocnění covidem se na Slovensku začaly objevovat už začátkem léta loňského roku na sociálních sítích.

Hlavní odbornou oporou při prosazování tohoto velice levného léku se stala Aliance FLCCC (Front Line Covid Critical Care), kterou v březnu 2020 založila skupina světově uznávaných lékařů a vědců z oblasti kritické péče o covidové pacienty.

Když se o jeho aplikaci zajímali lékaři z terénu i laici, valná část lékařských kapacit buď ivermektin zařadila rovnou do kategorie hoaxů, nebo informace o jeho vysoké účinnosti v ničení koronavirů označovala za vědecky nepodložené. Strašilo se také jeho údajnými těžkými vedlejšími účinky.

Přelom v situaci znamenaly iniciativy MUDr. Juraje Mesíka, analytika globálních trendů a rizik, svého času experta Světové banky. Ten na sociálních sítích opakovaně kritizoval nedostatečné kroky ministerstva zdravotnictví v boji s pandemií a upozorňoval na preventivní a léčebný potenciál ivermektinu.

Když úřady nereagovaly, inicioval Mesík před Vánocemi petici. Její autoři „v zájmu odvrácení epidemické katastrofy s potenciálně tisíci mrtvých v zimě 2020/2021“ požádali vládu a parlament okamžitě zlegalizovat dovoz ivermektinu na Slovensko, zpřístupnit ho všem lékařům a začít jím léčit v souladu s terapeutickými protokoly amerických lékařů z FLCCC.

Bez podpory hlavních médií

Sběr podpisů začal prakticky bez pozornosti či podpory hlavních slovenských médií. Nebýt sociálních sítí, které sdílely informace o tomto léku a jeho úspěšném nasazení v košickém ústavu doc. Pavola Töröka, nejspíš by skončil tento pro některé až příliš levný lék v zapomnění.

Díky tlaku občanské společnosti, frustrované katastrofálním růstem počtu covidových úmrtí, vydalo ministerstvo zdravotnictví 26. ledna průlomové povolení k terapeutickému po­užití neregistrovaného léku Ivermektin. Lékaři si ho však museli obstarávat pokoutně sami.

10. února následovalo kladné stanovisko doc. Jozefa Firmenta, hlavního odborníka ministerstva na anesteziologii a intenzivní medicínu:

„V současnosti se podávání ivermektinu hodnotí jako potenciální léčba covidu-19. Očekává se, že IVM (ivermektin) pomůže zmírnit příznaky, snížit vylučování viru pacienty a urychlit propouštění hospitalizovaných pacientů s mírným až středně těžkým průběhem covidu-19. Jako lékaři k potenciálním účinkům IVM přistupujeme opatrně, ale vzhledem k velmi nepříznivému průběhu pandemie na Slovensku vnímáme lék jako určitou naději s tím, že by mohl v souběhu s ostatní léčbou napomoci ke zvratu nemocnosti, úmrtnosti a s tím souvisejícími důsledky“.

Doc. Firment na závěr doporučil „ivermektin podávat v době počátečních příznaků i později, kdy dochází k respiračnímu selhávání, potřebě saturace kyslíkem, nutnosti neinvazivní i invazivní podpory dýchání“.

Následovaly další apely na ministerstvo zdravotnictví, aby povolilo experimentální používání léku, přestože jak uvedl doc. Firment, dosavadní klinické studie pocházející z vyspělých států pracují s menším počtem podání a pacientů, než je běžné. Zpracování takových studií však bude trvat ještě několik měsíců a mezitím budou umírat lidé, kteří by mohli být zachráněni.

Prvních dvacet tisíc

Pod tlakem prudce vzrůstající smrtnosti a masového živelného obstarávání ivermektinu občany i lékárnami v sousedním Rakousku, stejně jako dokonce požívání veterinární verze léku, vydal resort zdravotnictví 19. února povolení k terapeutickému používání neregistrovaného léku Ivermektin v počtu 20 tisíc kusů.


22. února oznámila mluvčí ministerstva zdravotnictví, že šéf resortu Krajči povolil do té doby největší dovoz léků s účinnou látkou ivermektin. Ministr konstatoval, že je na distributorovi, jak rychle je dodá. Ministerstvo to podle něj neumí ovlivnit.

Autor: Peter Weiss, Právo

Zdroj: novinky.cz

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

Mame množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Bez Vašej pomoci sa však ďalej nepohneme.

IBAN: LT90 3250 0868 2837 7659 BIC: REVOLT21 do poznámky prosím uviesť “dar

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia (Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Advokát JUDr. Weis: Generálna prokuratúra SR doteraz v prípade povinného celoplošného testovania nekonala

Skupinka nadšených pochybovačov podrobila tyčinky, ktoré neidentifikovateľné osoby pchali ľuďom nedôvodne hlboko a zároveň prudko…

4 hodiny ago

VIDEO: Litva se stala první zemí NATO, jejíž parlament právě odsouhlasil vyslání vojsk na Ukrajinu. Čeká se už jen na oficiální pozvánku od ukrajinské strany.

V Bratislavě mezitím došlo k vypuštění holubic míru po anti-válečném projevu Roberta Fica. Válka na…

5 hodín ago

Fantastické v najobyčajnejšej každodennosti (Za velikánom slovenskej kinematografie Jurajom Jakubiskom)

Kultový taliansky režisér Federico Fellini o ňom povedal: „Nie všetci máme Jakubiskove oči, ktoré mu…

5 hodín ago

VIDEO: Blaha o Šimečkovom manuále na prevraty, o tom, ako sa robili farebné revolúcie, o riziku prevratu

O riziku prevratu, ktorý by mohol zvrhnúť ukrajinského prezidenta Zelenského, ale aj o tom, či…

5 hodín ago

Vydieranie USA zo strany Izraelu a hlavný problém izraelskej armády

Stratégia Izraelu zničiť Gazu si vyžaduje použitie nie „high-tech“, ale „obyčajných“ nábojov, ktorých je teraz…

5 hodín ago

VIDEO: BRAT za BRATA na Dukle. Večná sláva a večná pamäť!

Organizácia BRAT za BRATA prišla poďakovať Červenej Armáde pri pamätníku vo Svidníku, Ladomírovej a na…

5 hodín ago