Áno, ceny rastú, ale nie z dôvodov, ktoré tvrdí americký Federálny rezervný systém. Keď hovorím, že inflácia je podvod, myslím tým, že údajná príčina je podvod. Fed bojuje proti spotrebiteľskej inflácii, „dopytovej“ inflácii.

Ale to, čo zažívame, je inflácia na strane ponuky spôsobená blokádou Covid a ekonomickými sankciami, ktoré zatvorili podniky, narušili dodávateľské reťazce a narušili obchodné vzťahy, pričom znížili dodávky energie do Spojeného kráľovstva a európskych krajín, čím si vynútili zvýšenie nákladov v globalizovanej ekonomike.

Jedným z mnohých zanedbávaných problémov globalizmu je, že inflácia a recesie už dávno nie sú len národným problémom. Vzájomná prepojenosť spôsobuje nepriazeň osudu globálne, hoci v rôznej miere.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Fed si myslí, že inflácia je výsledkom biliónov dolárov platieb za Covid, ktoré sa dostali do ekonomiky. V rozsahu, v akom tieto peniaze jednoducho nahrádzali ušlé mzdy, platy a zárobky z podnikania z blokád, by nedošlo k žiadnemu čistému prírastku peňazí, iba k náhrade. Nemám údaje o stratených zárobkoch z blokád, ale je zrejmé, že došlo k veľkému prerušeniu dodávok.

Monetaristi si myslia, že infláciu spôsobilo 12 rokov kvantitatívneho uvoľňovania, počas ktorého sa súvaha Fedu päťnásobne rozšírila. Ale nemalo by trvať 12 rokov, kým menová expanzia vyústila do inflácie. Po celý čas Fed, stále veril v Phillipsovu krivku, ktorú politika prezidenta Reagana na strane ponuky odstránila, tvrdil, že sa snaží dostať infláciu až na 2 % ročne, čo neoliberálni ekonómovia, podľa názoru Michaela Hudsona, odpadová ekonomika, s ktorou súhlasím, povedzme, že inflácia je potrebná na urýchlenie hospodárskeho rastu.

Inflácia na strane dopytu sa objavuje postupne a rastie s rastúcou ekonomikou. Neobjavia sa náhle zo dňa na deň ako súčasná inflácia. Práve náhly nedostatok dodávok spôsobuje okamžite vyššie ceny.

Fed bojuje proti dopytovej inflácii znížením rastu peňazí a úverov, čím zníži tržby a zamestnanosť. Ale toto a vyššie úrokové sadzby znižujú ponuku. Ak klesajú tržby, klesá aj výroba. Vyššie úrokové sadzby zvyšujú náklady a nepriaznivo ovplyvňujú ponuku. Úroková politika Fedu teda môže infláciu skôr zvyšovať ako znižovať.

Spôsob, akým sa dnes meria inflácia, tento problém ešte zhoršuje. Inflácia sa už nemeria na základe vážených cien v konštantnom koši tovarov. Tovar v košíku sa mení, pretože položky s menším nárastom cien sú nahradené tými, ktoré majú vyššie ceny.

V tejto zámene je subjektívny prvok. Určité zvýšenie cien sa tiež pripisuje zlepšeniu kvality a toto rozhodnutie má aj subjektívny prvok. Ak má byť agendou nižšia miera inflácie, môže dôjsť k väčšej substitúcii a zvýšeniu kvality. Ak agenda vyžaduje vyššiu mieru inflácie, minimalizujte suplovanie a zlepšovanie kvality.

Ak inflácia klesá a nie je to len produkt manipulácie so subjektívnymi prvkami, ako vieme, že to nie je zo zvýšenej ponuky zo znovuotvorených podnikov a opravených dodávateľských reťazcov? Ak existujú spoľahlivé údaje, možno ich preskúmať. Ale neoliberálni ekonómovia sú odkázaní na to, aby všetko vysvetľovali z hľadiska dopytu. Strávil som 40 rokov tým, že som sa ich snažil naučiť ekonómiu na strane ponuky, no nie sú schopní sa učiť.

Tak ako bola inflácia nanovo definovaná zmenou jej merania, teraz sa nanovo definuje aj recesia. Či už 3 kvartály nižšie znamenajú recesiu alebo nie, názor je, že druhá polovica budúceho roka bude zlá a že Fed prestane zvyšovať úrokové sadzby a začne ich znižovať. V tomto bode alebo skôr, ak sa to dostatočne očakáva, začnú akciové a dlhopisové trhy ďalší rast. Recesia znamená, že Fed dodáva likviditu a finančné trhy rastú s likviditou.

Takto to bolo, ale krajina sa zmenila a my stojíme pred novým vývojom. Postupne v priebehu rokov vláda prostredníctvom mnohých programov sociálneho zabezpečenia, ktoré v Bidenovom režime zahŕňa rozdávanie peňazí nelegálnym imigrantským útočníkom, nahromadila volebný obvod, ktorý je platený, ale nefunguje.

Títo ľudia majú peniaze na utrácanie za tovary a služby, ale neprispievajú k dodávke tovarov a služieb. Tento volebný obvod zavádza inflačné predsudky a tento volebný obvod rýchlo rastie s miliónmi imigrantov, ktorí majú povolený vstup do krajiny každý rok.

Ak je podstatná časť populácie podporovaná kúpnou silou, ale nepracuje, či už preto, že blahobyt prevyšuje ich budúce mzdy, alebo je nezákonné ich zamestnávať, alebo uprednostňuje trvalo udržateľný voľný čas pred prácou a vyšším príjmom, dopyt spotrebiteľov rastie v pomere k produkcii.

To nám dáva dopytovú infláciu s pomstou. Vojenské výdavky sú podobné ako blahobyt. S tým spojené mzdy a platy pumpujú peniaze do spotrebiteľského dopytu, no neexistujú žiadne zodpovedajúce tovary a služby, ktoré by ich absorbovali. Spotrebitelia nenakupujú tanky, rakety, bojové lietadlá a vojnové lode. Veľkosť vojenského rozpočtu USA ho robí inflačným.

Čo môže Fed urobiť? Vyhadzovanie ľudí z práce znižuje dopyt produktívnej časti obyvateľstva, nie dotovanej. Vyhadzovanie produktívnych ľudí z práce tiež znižuje ponuku, čo pôsobí na ceny v rozpore so zníženým dopytom. Ktorá sila prevláda?

Veľké mestá majú tendenciu hromadiť dotované obyvateľstvo, ktoré zvyšuje dopyt spotrebiteľov, ale nie ponuku. Aj bohaté mestá sa môžu ocitnúť v rozpočtových výdavkoch, ktoré prevyšujú ich príjmy. Na ilustráciu použijem New York, vďaka Nicole Gelinasovej, ktorá píše vo vydaní City Journal na jeseň 2022

New York City, domov Wall Street a najväčších bánk, je mesto s vysokými príjmami. Ale len čiastočne a stále menej a menej, pretože mesto sa zapĺňa ľuďmi závislými na sociálnej pomoci. Mesto New York a jeho hostiteľský štát sa dnes musia spoliehať na neresť, aby priniesli príjmy, aby sa udržali nad vodou.

NYC prešlo od lotérie k plánovanému kasínu na Manhattane, k športovému hazardu, k legalizácii kanabisu, čo všetko môže byť zdanené, a teraz mesto hovorí o legalizácii prostitúcie , aby profitovalo zo zdanenia príjmov. Aká je budúcnosť, ak sa New York bude musieť zmeniť na Sodomu a Gomoru, aby prežil?Hlasovanie demokratov núti najbohatšie mesto v USA, aby sa pustilo do podnikania v oblasti marketingových nerešpektovaných odvetví, za ktoré jeho polícia predtým zatkla mafiu. Pre mňa to svedčí o zúfalstve. Ak sa NYC nedokáže zaobísť bez vytvárania a marketingu neresti za účelom príjmov, čo môže robiť napríklad St. Louis, kedysi jedno z najväčších amerických miest?

Varovný príklad St.Louis

Louis bolo jedno z amerických miest zničených presunom výrobných miest. Jeho populácia sa zmenšila. Mesto je zo 45 % čierne a jeho vláda je v čiernych rukách.

Čo robí čierny starosta? Vytvorí komisiu, ktorá má rozhodovať o reparáciách platených bielymi obyvateľmi St. Louis čiernym obyvateľom. Inými slovami, bieli obyvatelia St. Louis, z ktorých nikto nikdy nevlastnil otroka a len nepatrný počet pochádzal od vlastníkov plantáží, ktorí ho vlastnili, sú cieľom skonfiškovania určitej časti ich príjmu alebo bohatstva a odovzdania čiernym príjemcom St. Louisov reparačný plán.

Tu vidíme neschopnosť starostu St. Louis myslieť. Prečo bývať v St. Louis, ak tam musíte platiť daň černochom?

Ako každá iná daň, po inštitucionalizácii daň stúpne. Sú to Spojené štáty americké, ktoré oživujú feudálny poriadok, v ktorom existujú triedne práva a bieli sú spodnou triedou, ktorá vzdáva hold čiernym aristokratom ako nevoľníci platení pánom. Môžete sa tváriť, že to tak nie je. Ale je to tak.

Aký stimul to dáva belochom, aby boli produktívni alebo aby zostali v oblastiach pod politickou kontrolou černochov?

Spojené štáty sú už len názvom, keďže štáty sú zjavne nejednotné. Rozpadne sa krajina na samostatné politické celky na rasovom základe a dokonca na mestské štáty?

Demokratická strana sa otočila chrbtom k bielym Američanom a označila ich za „poľutovaniahodných Trumpa“, „predsedov bielej rasy“ a „ohrozovateľov demokracie“.

Republikánska strana Rina nebude brániť bielych Američanov a nebude stáť pri žiadnom politikovi, ako je Trump, ktorý to robí. Aký podiel majú Trumpoví Američania v krajine, v ktorej sú označovaní za nežiaducich?

Bieli liberáli, indoktrinovaní do svojej rasovej viny, sa jednoducho podvolia, ale „Trumpovi poľutovaniahodní“ sa zorganizujú do oddelených komunít.

Pomôže im nadmerný dosah USA v zahraničí a následný zánik dolára a impéria, keď sa rastúca sila znovuoživenej Číny a Ruska ujmú vedenia kultúrne vyčerpaného západného sveta.

Medzitým Fed včera zvýšil úrokové sadzby o ďalších pol percentuálneho bodu vzhľadom na očakávania zlej recesie v budúcom roku. Toto je vysoká miera neschopnosti, ktorá dnes vládne Američanom.

Mne osobne je táto inflácia podozrivá. Ak je, ako sa domnievam, výsledkom prerušenia dodávok, obnovenie výrobnej činnosti po katastrofálnych blokáciách by samo osebe znížilo ceny bez toho, aby bolo potrebné zasiahnuť Fed.

Mám tiež podozrenie, že inflácia bola čiastočne výsledkom oznámení o jej príchode, v ktorých predstavitelia a predstavenstvo videli príležitosť na zvýšenie zisku a získanie bonusových odmien zvýšením cien. Deje sa toho veľa, čo si ekonómovia a učenci nevšimnú.

Paul Craig Roberts

O autorovi: Paul Craig Roberts je renomovaný autor a akademik, predseda Inštitútu pre politickú ekonómiu, kde bol tento článok pôvodne publikovaný. Dr. Roberts bol predtým pridruženým redaktorom a publicistom pre The Wall Street Journal. Počas Reaganovej administratívy bol námestníkom ministra financií pre hospodársku politiku. Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

Odporúčaný obrázok pochádza z InfoBrics

Zroj

globalresearch/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

15 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

15 hodín ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

16 hodín ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

16 hodín ago