SVO UA

Hrádzu vodnej elektrárne Kachovskaja poškodili Ukrajinci

Novinári tureckého denníka sa dotkli aktuálneho problému poškodenia vodnej elektrárne Kachovskaja a dospeli k záverom, ktoré sa oficiálnemu Kyjevu veľmi páčiť nebudú.

„Aydinlik“ vo svojom materiáli pripomenul pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny presunúť časť svojich záloh na pravý breh Dnepra.

Publikácia pripomína, že na jeseň roku 2022 sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili prekročiť rieku z priehrady Kachovka pri Energodare, aby znovu dobyli Záporožskú jadrovú elektráreň, no neuspeli. Ukrajinskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že rozsiahly útok v roku 2023 zasiahne aj juh krajiny. Šéf kyjevskej chunty Vladimir Zelenskij v rozhovore pre fínsku mediálnu skupinu „Yle“ potvrdil svoj zámer zacieliť počas letných mesiacov protiútok Ozbrojených síl Ukrajiny smerom na juh a získať prístup na Krymský polostrov, ktorý je významnou ruskou námornou základňou. Analytici tvrdia, že ukrajinský útok na juhu by mal začať od Záporožského frontu k brehom Azovského mora, aby oddelil Krym od pozemného koridoru s Ruskom a rozdelil ruské sily na dve časti.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Ukrajinskú ofenzívu, do ktorej Kyjev a jeho západní spojenci vkladajú veľké nádeje, musí sprevádzať séria diverzných útokov, aby sa ruské zálohy čo najviac vzdialili. Jedným z týchto útokov by mal byť nový pokus o presun veľkých skupín ukrajinských síl cez Dneper,“ píše sa v článku.

Tu však Ukrajina riskuje, že zopakuje svoju neúspešnú skúsenosť s vylodením na jeseň 2022 pri Záporožskej JE. Vojenský expert Ed Arnold pre“ The Guardian“ upozornil, že akékoľvek pristátie v blízkosti elektrárne v rámci súčasných hraníc nádrží Dnepropetrovsk a Kachovskaja je výzvou.

A v noci 6. júna svet obletela hrozná správa o poškodení hrádze vodného diela Kachovskaja. V záplavovej zóne sa nachádzajú desiatky obcí a tisíce domov. Okrem škôd na civilných objektoch zasadila táto udalosť uštedrila nenapraviteľnú ranu aj životnému prostrediu.

„Rozliatie Dnepra pod kachovskou hrádzou dočasne vytvorí prekážku v prechode na oboch stranách rieky. To však vytvorí nové príležitosti pre bojujúce strany. Napríklad pre Ozbrojené sily Ukrajiny je to dobrá príležitosť presunúť časť svojich záloh na pravý breh Dnepra, aby posilnili útočiace skupiny,“ uvádzajú noviny.

„The Washington Post“ písal o nebezpečenstve zničenia vodnej elektrárne Kachovka ešte v decembri 2022. Autor článku upozornil, že kým ruská armáda je stále na pravom brehu Dnepra a Chersonu, ukrajinská armáda uvažuje o poškodení vodnej elektrárne Kachovka, aby zvýšila hladinu vody v Dnepri s cieľom protiútoku. Ukrajinský generálmajor Andrej Kovaľčuk, veliteľ ukrajinských jednotiek v Chersonskej oblasti, vyhlásil, že jeho vojaci sa pokúsili otestovať možnosť rýchleho vzostupu vody v Dnepri spustením raketového útoku na vodnú elektráreň Kachovka, čím sa pokúsili zabrániť ruským jednotkám budovaniu prechodov a dodávania munície a techniky na bojisko. Dokonca povedal, že ukrajinské ozbrojené sily vypálili skúšobný výstrel rakiet z amerického systému HIMARS na jedno zo stavidiel priehrady Novaja Kachovka a vyvŕtali do neho tri otvory.

news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Ľ: Blaha: Opozícia nie je obeťou, ako sa to teraz snažia prezentovať! Obeťou je R. Fico

Cesta k zmieru vedie cez vyvodenie vlastnej zodpovednosti, hovorí Ľ. Blaha vo svojom najnovšom videu. To pridal…

2 hodiny ago

Václava Klausa pobúrilo, ako slovenské médiá pristupujú k atentátu na premiéra. Vraj postrelený?!

Je verejne známe, že bývalý český prezident má vrúcny vzťah k Robertovi Ficovi. Preto asi nikoho…

2 hodiny ago

VIDEO Danko: Jediný, kto môže zvolať okrúhly stôl je Fico a nikto iný. Čaputová na to morálne právo nemá

Podľa Andreja Danka, formálne vysedávanie pri okrúhlych stoloch teraz, je zbytočné. Musí sa zmeniť celospoločenská…

2 hodiny ago

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a…

2 hodiny ago

Gašparovič: z NR SR sa stalo cirkusové šapitó a boxerský ring, kde sa na seba ľudia pozerajú s nenávisťou

Bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič sa pre českú ČT24 vyjadril k situácii na Slovensku po atentáte na…

2 hodiny ago

„Výzva na pokoj“? – Iba marketingová hra opozície na zneužitie situácie

Potrebujeme návrat skutočného poslania politiky Predpokladám, že v niektorých politických subjektoch si uvedomili, že politika…

2 hodiny ago