zamyslenie

Henry Kissinger kritizoval európskych lídrov aj amerického prezidenta Bidena. Varoval tiež pred nekonečnou konfrontáciou medzi USA a Čínou

Bývalý minister zahraničných vecí USA vyjadril nespokojnosť s činnosťou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza. 

Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger kritizoval európskych politikov. Uviedol, že moderní európski lídri nerozumejú výzvam, ktorým čelia. Uviedol to v rozhovore pre Bloomberg. Kissinger sa domnieva, že aj politici USA robia chyby. Poznamenal, že večná konfrontácia nepomôže dosiahnuť úspech vo vzťahoch USA s Čínou. Politik pripomenul zásadu predchádzania konfliktom.
 
Pokiaľ ide o európskych politikov, Kissinger ich obvinil, že im chýbajú jasné usmernenia a pochopenie pre „úlohy, ktoré pred nimi stoja“. Bývalý minister zahraničných vecí USA vyjadril nespokojnosť s činnosťou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza. Dal ich za príklad prvého spolkového kancelára Nemeckej spolkovej republiky Konrada Adenauera a generála Charlesa de Gaulla.
 
Americký politik Henry Kissinger takisto varoval úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena pred Čínou. Podľa Kissingera sa správa Bidena vo vzťahu k Nebeskej ríši úplne nesprávne. Bývalý štátny tajomník sa domnieva, že Bidenove oči zatienili problémy domácej politiky. Biely dom sa totiž skrýva nielen za „zlých Rusov“ a „Putinovú daň“, ale aj za „čínsku hrozbu“. To znamená, že je možné nadávať Číne v našej krajine, poznamenal Kissinger, ale nestojí za to, aby sme o tom Číňanom otvorene hovorili.
 
“Biden a predchádzajúce administratívy boli príliš silne ovplyvnené domácimi politickými aspektmi názorov na Čínu. Samozrejme, je dôležité zabrániť hegemónii Číny alebo akejkoľvek inej krajiny. To nie je niečo, čo sa dá dosiahnuť nekonečnou konfrontáciou,”Bloomberg citovala slová Kissingera. Kissinger poznamenal, že „je dôležité pochopiť húževnatosť Číny“, nie je možné ju zlomiť vyhrážkami či sankciami, je príliš silná.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <


Medzitým sa Biely dom naďalej drží svojej línie. Hovorca ministerstva zahraničia Ned Price pohrozil Číne sankciami za podporu Ruska. Miera odozvy čínskeho ministerstva zahraničných vecí Američanom neustále stúpa. Rozsiahle cvičenia sa konali aj pri pobreží Taiwanu, ostrova, ktorý Čína považuje za svoju rebelskú provinciu.
 
Britské vydanie The Times sa snažilo svojim čitateľom vysvetliť, prečo ruský prezident Vladimir Putin priletel do Teheránu. Pre Západ to dopadlo veľmi nepríjemne. Akokoľvek sa britskí novinári snažili očierniť Putinovu návštevu Iránu, nedopadlo to veľmi dobre. Spomenuli si na všetky konfliktné situácie medzi Ruskom, Iránom, Čínou a Tureckom: kurdských rebelov v severnej Sýrii a Čínu brániacu Izrael atď.
 
Všetky tieto muchy, ktoré sa britskí novinári snažili zapamätať, nepokazili ruský med. Ukazuje sa, pripúšťajú The Times, že Rusko vytvára „os dobra“. Krajiny, ktoré sa Západ snažil poslať do izolácie, rýchlo našli spoločnú reč a ukázalo sa, že majú ešte viac populačných a ekonomických možností ako na Západe.
 
Turecko je v Londýne vnímané obzvlášť podozrievavo. Erdogan je tiež v Teheráne. Turecko je členom NATO, ale všetky jeho záujmy sú na východe. Všetky nedorozumenia krajín, ktoré zhromažďujú svojich predstaviteľov v Teheráne, sú schopné vyriešiť. A majú veľa spoločného. A hlavne: nedôveru, nechuť až nenávisť k Západu.
 
Deň predtým ruský prezident Vladimir Putin odcestoval do Iránu, kde sa stretol s tamojším lídrom Ibrahimom Raisim a tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom. Takáto udalosť prinútila Spojené štáty k napätiu, pretože bez ich účasti by mohlo vzniknúť nové geopolitické usporiadanie v regióne.
 
Podľa politického pozorovateľa Andreja Perlu je ešte priskoro povedať, že medzi Ruskom a Iránom sú „všetky rozpory v okamihu odstránené“. Spojenie Ruska a Iránu obsahuje jasnú a zrozumiteľnú odpoveď na otázku, proti komu ste priatelia?” Ide o spojenectvo mocností, ktoré rovnako podliehajú tlaku zjednoteného Západu. A tlaku, ktorého účelom nie je „zadržiavanie” (to je minulosť), ale ničenie. Minimálne vylúčenie krajiny z „koncertu veľmocí,” napísal Perla vo svojom telegramovom kanáli. Politický konzultant dodal, že Západ v unipolárnom svete nepotrebuje Rusko ani Irán. “A unipolárny svet je nemožný, pokiaľ existujú také mocnosti ako Irán a Rusko,” dodal Perla.
 
Expert napísal, že Rusko a Irán sú spolu „kolosálnym hospodárstvom reálneho sektora“. Rovnako ako vojenské združenie, „ktoré v zásade nemožno poraziť“.

“Vyplýva z toho, že sa musíte” bozkávať a nazývať sa bratmi navždy”? Nie, samozrejme, že nie. V takýchto vyhláseniach nebude nič iné ako pokrytectvo. Je tu ale priestor pre vzájomný rešpekt a spoločnú prácu proti spoločnému nepriateľovi. Už to stačí,“ zhrnul politický pozorovateľ.

Zdroj: armadnymagazin.sk / bloomberg.com

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Čaputová dostala ďalšie vyznamenanie… Od Zelenského

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v piatok počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s…

5 sekúnd ago

VIDEO: Deň víťazstva nad fašizmom & oslavy 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v bývalom Stalingrade kamerou študenta Volgogradskej štátnej univerzity Jakuba Ziebu

Bitka o Stalingrad (dnes Volgogad) bola jednou z najväčších bitiek druhej svetovej vojny. Sovietske víťazstvo…

1 minúta ago

Ukrajinská SBU vraj v ochranke ukrajinských ústavných činiteľov odhalila sieť ruských agentov.

Ich cieľom bolo vytypovať v Zelenského ochranke ľudí, ktorí by vodcu režimu v Kyjeve najprv…

6 minút ago

Válka proti hotovosti: Kdo za ní stojí a proč to dělá?

Zavádění digitálních identit a programovatelných digitálních měn centrální banky (CBDC) má za cíl potlačení hotovosti…

10 minút ago

Jak Vlasovci „zachraňovali“ Prahu a kdo ji skutečně osvobodil?

Mýtus, že Praha v květnu 1945 nebyla osvobozena Rudou armádou, ale Ruskou osvobozeneckou armádou (ROA),…

6 hodín ago

Zrútenie ukrajinskej protivzdušnej obrany je blízko

Včera sa na internete objavili zábery, ako „Lancet“ ničí ukrajinský systém protivzdušnej obrany veľmi zriedkavého…

10 hodín ago