domovina

Heger si koleduje o rozchod s Matovičom a následný rozpad OĽaNO. Premiér odsúdil komunikáciu vedúcu k rozdeleniu spoločnosti a označil ju za kontraproduktívnu. Vo svojom statuse tak narážal na Matoviča a jeho anti-LGBT vyjadrenia

Predseda OĽaNO Igor Matovič v posledných dňoch uverejnil niekoľko statusov a komentárov, v ktorých sa vyhraňuje voči tzv. LGBTI+ ideológii. Matovičove ostré vyjadrenia však dlhodobo kritizujú viacerí členovia hnutia aj poslaneckého klubu. Vidieť to bolo už pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde, keď vznikli v OĽaNO dva tábory – jeden nechcel Matoviča obetovať, ten druhý sa chcel dohodnúť na predčasných voľbách, čo väčšia časť vtedy odmietala.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO) považuje akúkoľvek komunikáciu verejných činiteľov, ktorá vedie k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti, za kontraproduktívnu. Uviedla to jeho hovorkyňa Ľubica Janíková v súvislosti s vyjadreniami lídra OĽaNO Igora Matoviča na sociálnej sieti.

„Čo sa týka vyjadrení jednotlivých politikov vrátane Igora Matoviča, k tomu sa predseda vlády vyjadril vo svojom statuse,“ uviedla Janíková s tým, že Heger sa usiluje o zmierlivý, kultivovaný, faktický a konštruktívny prejav. Na to vyzýva aj ostatných politických lídrov.

Heger v utorok (3. 1.) na sociálnej sieti okrem iného napísal, že štvavé kampane vedú len k ďalšiemu rozdeľovaniu občanov. „Štvavé kampane proti policajtom, prokurátorom, sudcom, novinárom, liberálom či konzervatívcom, LGBTI+, Rómom, aktivistom či mimovládnym organizáciám sú hľadaním nepriateľa tam, kde nie je,“ uviedol na Facebooku.

Matovič v posledných dňoch uverejnil niekoľko statusov a komentárov, v ktorých sa vyhraňuje voči tzv. LGBTI+ ideológii. Kritizuje v nich napríklad operácie v súvislosti so zmenou pohlavia. Označil za choré, aby zmenu pohlavia podstupovali aj neplnoletí.

V súvislosti so smerovaním OĽANO hovorkyňa zopakovala Hegerove slová, že tieto otázky si musia vyriešiť najskôr vo vnútri hnutia. „Je potrebná istá sebareflexia a analýza stavu, v akom sa hnutie nachádza,“ dodala.

Heger rokuje o scenároch po páde vlády, dohodu má predstaviť v januári

Heger rokuje s partnermi o vývoji situácie po páde vlády aj v týchto dňoch. Komentovať vývoj rokovaní nebude a predstaví až finálnu dohodu. Uviedla to hovorkyňa ministerského predsedu. Dohodu chce predstaviť v priebehu januára.

Heger avizoval januárové rokovania o novej väčšine 76 poslancov. Ešte pred Vianocami hovoril, že sa plánuje v januári stretávať s politikmi z demokratického spektra, no nie s lídrami Smeru-SD a Hlasu-SD ani s extrémistami.

Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár vtedy povedal, že trvá na predčasných voľbách, premiérovi však nebude kaziť rokovania o novej väčšine. Koalícia má podľa neho do konca januára pripraviť zmenu ústavného zákona a priviesť Slovensko k predčasným voľbám. Dodal, že ak k tomu nedôjde, prezidentka vymenuje úradnícku vládu.

Úradnícku vládu bez opory v parlamente nepodporuje vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. Kritizuje aj možnosť predčasných volieb. Tie podľa nej vždy priniesli Slovensku katastrofálny výsledok.

V súvislosti s otázkou spájania demokratických síl sa podľa Janíkovej vyjadril Heger jasne. „Spolupracovať chce so všetkými demokratmi, ktorí prechovávajú spoločné hodnoty ľudskej dôstojnosti, slobody a demokracie, rešpektu, spravodlivosti a mieru. Za takéhoto politika považuje aj Mikuláša Dzurindu,“ priblížila.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že expremiér Mikuláš Dzurinda je až po uši namočená do korupčnej kauzy Gorila, ktorá sa odohrala za jeho druhej vlády a odštartovala tým zánik SDKÚ a následný Dzurindov odchod z politiky.

Dzurindova vláda (SDK-SDL-SOP-SMK) v marci roku 1999, keď Slovensko ešte nebolo členským štátom NATO, otvorila nebo pre americké lietadlá, ktoré bombardovali Srbsko, k čomu sa Dzurinda hrdinsky hlási a čo označil ako humanitárne bombardovanie. V srbskej Vojvodine toho času žilo 60-tisíc našich krajanov, Slovákov. Bezpečnostná rada OSN zločineckú, vraždenú misiu v réžii USA a NATO neodobrila.

Predvolebná kampaň lídra OĽaNO sa už začala

No a kým premiér rieši otázku, čo ďalej a čo s predčasnými voľbami, Matovičovi po odchode z ministerstva nič nebránilo v tom, aby naplno začal svoju predvolebnú kampaň. Svoju pozornosť však nesústreďuje na boj proti korupcii, ale na boj proti „aktivistom z PS a paláca“ a LGBTI+ komunite. O progresívnom puči hovoril ešte pred pádom vlády aj minister práce Milan Krajniak.

Matovič však vo svojich statusoch zašiel ďalej ako kedykoľvek predtým. „Chorá doba. Choré vraj zdravé je a zdravé choré. A keď choré chorým nazveš, chorý si ty, a nie chorý. Choré,“ píše v jednom zo statusov. Na svoje útoky použil aj príbeh 12-ročnej Chloe Coleovej. „Dnes má 18 a o svojom príbehu svedčí v transpropagandou všemožne blokovanom videu, ktoré som včera zavesil na svoj profil. Následne ho aktivisti z PS a paláca nahlásili. Zle sa im počúvajú dôsledky ich chorých činov,“napísal.

Pri svojej argumentácii však zabudol na to, že na Slovensku máme v porovnaní s inými krajinami prísnejšie pravidlá a zmeniť si pohlavie nie je také jednoduché, ako hovorí. A ani vzdialene nesmerujeme k tomu, aby to tak bolo. Na Slovensku je to možné od 18 rokov a právna zmena pohlavia je nadviazaná aj na tú fyzickú – teda povinnú kastráciu a odstránenie pohlavných orgánov. Ministerstvo zdravotníctva síce prijalo koncom marca 2022 usmernenie, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí, no v júni jeho platnosť rezort pozastavil.

„Pozastavenie platnosti a účinnosti uvedeného odborného usmernenia sa vykonáva z dôvodu zadefinovania štandardných postupov správneho poskytovania zdravotnej starostlivosti osobe s diagnózou F 64.0 v súlade s ustanovením o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zákonov,“ uviedol vtedy rezort. Túto zmenu privítala iniciatíva Inakosť či Amnesty International. Naopak, o jeho stiahnutie žiadalo ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského viac ako 20 poslancov OĽaNO vrátane Anny Záborskej či Richarda Vašečku.

Heger verzus Matovič = rozpad OĽaNO?

Matovičove ostré vyjadrenia však dlhodobo kritizujú viacerí členovia hnutia aj poslaneckého klubu. Vidieť to bolo už pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde, keď vznikli v OĽaNO dva tábory – jeden nechcel Matoviča obetovať, ten druhý sa chcel dohodnúť na predčasných voľbách, čo väčšia časť vtedy odmietala. Práve minister obrany Jaroslav Naď mal vtedy ostro vystúpiť proti Matovičovi. Do sporu s ministrom financií a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom sa dostal aj minister životného prostredia Ján Budaj. Ich spor sa krátko pred Vianocami presunul aj na sociálne siete.

Budaj kritizoval, že OĽaNO sa odklonilo od protikorupčného zamerania, Matovič mu na revanš povedal, že je to „poriadny úlet“. Nepáčia sa mu ani terajšie vyjadrenia lídra OĽaNO. „Pokiaľ ide o kontroverzné vyjadrenia voči LGBTI+ považujem ich za prechodný jav. Slovensko ešte nesie ťarchu nedôvery, ba nenávisti k inakosti alebo odlišnosti. Kultúru netolerancie sme zdedili po päťdesiatich rokoch totalitných režimov,“ uviedol Budaj pre Pravdu. „Osobné vyjadrenie predsedu OĽaNO na adresu LGBTI komunity ľudí nebudem komentovať, ale nemyslím si, že ide o charakteristický postoj v OĽaNO, ani v slovenskom demokratickom prostredí,“ dodal.

„Vítame, že k vízii spájania demokratov sa pripojil aj premiér Heger. Hnutie a jeho poslanecký klub si teraz musia vybrať, akou cestou sa chcú vydať,“ povedal pre Pravdu jeden z členov platformy ODP Kristián Čekovský. Zdá sa teda, že napätie medzi lídrom OĽaNO a premiérom Hegerom rastie a dva tábory v OĽaNO stále existujú. Rozhodujúce bude, čo sa udeje v OĽaNO a sám premiér prostredníctvom hovorkyne priznal, že je potrebná analýza stavu, v akom sa hnutie nachádza. Matovičovo hnutie čaká snem, okolo ktorého robia členovia hnutia tajnosti. O snemoch strany tradične informujú, no OĽaNO zatiaľ neprezradilo ani dátum.

To, že sa Matovič vyčlenil z tábora demokratických politikov, si myslí aj Čekovský. „Politici by nemali vzbudzovať vášne či zbierať politické body na úkor menšín. Zvlášť v prípade LGBTI+ ľudí. Vražda na Zámockej ulici musí byť výstrahou pred používaním nenávistného jazyka. Igor Matovič stupňovaním svojich výrokov na adresu LGBTI+ ľudí prekračuje hranicu slušnej komunikácie a vyčleňuje sa z tábora demokratických politikov,“ povedal pre Pravdu Čekovský.

ODP v hnutí žiadalo, aby sa zastavila agresívna komunikáciu demokratov, no nestalo sa tak a aj preto odišlo z klubu. Priaznivci Igora Matoviča tak majú stále prevahu. Hovorí sa aj o tom, že práve Heger by ho mohol z postu predsedu OĽaNO zosadiť, no oficiálne stále komunikuje stanovisko, že na zmenu lídra nie je ešte čas. Matovičovi sa končí mandát v novembri tohto roka.

Rozkol v OĽaNO je podľa politológa Jozefa Lenča bytostnou súčasťou Matovičovej straníckej eseročky.

„OĽaNO pôjde do zabudnutia s poslancom Matovičom, o tom azda niet pochýb. Otázne je, kedy sa tak stane. Ak bude stále dostatok oportunistických a pokryteckých Hegerov, tak to nebude tak skoro,“ skonštatoval.

Predvolebná kampaň sa začala

• Igor Matovič sa venuje nenávistným prejavom voči LGBTI+ komunite na sociálnej sieti.

• Hlas vylúčil OĽaNO a ĽS NS.

• OĽaNO to kritizuje, „Ficov učeň“ Peter Pellegrini sa podľa neho zaoberá zbytočnými otázkami a kritizuje, že Hlas nevylúčil zo spolupráce aj Republiku a Smer.

• SaS vylúčila Smer, Hlas je len „neželaný partner“.

• Na stole je aj ďalšie veľké spájanie demokratických síl, svoj projekt oznámila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a aj bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, otvorený spolupráci je aj šéf Občianskych demokratov Pavel Macko.

• Aj Heger plánuje oznámiť svoju víziu, o ktorej sa toho veľa nevie, spolupracovať však chce so všetkými demokratmi, ktorí prechovávajú spoločné hodnoty ľudskej dôstojnosti, slobody a demokracie, spravodlivosti a mieru, za takéhoto politika považuje aj Dzurindu.

• Budajova platforma plánuje usporiadať okrúhly stôl demokratických síl.

Zdroj: topky.sk / pravda.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Jak se uměle vytváří antisemitismus. Příklad z Londýna

V souvislosti s konfliktem v Gaze a brutálním postupem jednotek izraelské armády vůči palestinským civilistům,…

4 hodiny ago

Pfizergate: Pochybné dohody o vakcíně proti Covidu Ursuly von der Leyenové dokazují, že jí projde cokoliv

To je nadpis článku o systémové korupci šéfky Evropské komise. Autorkou je Rachel Marsdenová, sloupkařka,…

4 hodiny ago

Gustáv Murín naložil Heribanovej: Váš rektálny alpinizmus je trápny!

Pri zrušení RTVS a vzniku STVR sme svedkami už mnohokrát použitého scenára pod režijnou taktovkou Progresívcov.…

4 hodiny ago

VIDEO: Príhovor zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho- Nevzdajme sa vlastnej identity!

Dnes si pripomíname 105. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Jedným z jeho odkazov vždy bolo,…

8 hodín ago

VIDEO: Príhovor premiéra Roberta Fica pri príležitosti 105. výročia úmrtia M. R. Štefánika

Predseda vlády SR Robert Fico v sobotu 4. mája na Mohyle M. R. Štefánika v Brezovej pod…

8 hodín ago

Maročko: Ukrajinskí vojaci nedovoľujú civilistom opustiť frontové oblasti

Ukrajinci operujúci smerom na Kupjansk bránia civilistom opustiť frontové obce, čím ohrozujú ich životy. Vo…

8 hodín ago