domovina

Gustáv Murín o RTVS – pre tých so stratou pamäti: Najväčší likvidátori slobody slova sa dnes pasujú za „ochrancu“ slobody slova

Spisovateľ a publicista Gustáv Murín v rozhovore pre český web Parlamentní listy komentoval „pseudo-krízu“ v RTVS.

V RTVS (pôvodne Slovenská televízia a Slovenský rozhlas) pôsobím od gymnaziálnych čias – ako moderátor relácií, autor rozhlasových hier, autor televíznej inscenácie, brigádnik v produkcii a mnohokrát ako hosť. Túto skúsenosť trvajúcu už viac ako polstoročie som zúročil aj v mojej najnovšej e-knihe rozhovorov (viď TU). Takže viem o čom hovorím, keď sa ma v českom portáli Parlamentní listy opýtali na súčasnú „pseudo-krízu“ v RTVS:

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Co se podle Vás dá od tohoto kroku očekávat?

Žijeme to, čo Orwell predpovedal vo svojom románe „1984“, vládne nám double-speak! V románe tak „Ministerstvo pravdy“ šírilo najväčšie klamstvá. A presne to zažívame dnes na Slovensku, kde tí, čo tu tri a pol roka likvidovali právny štát a brutálne zneužívali svoju moc jačie, že vraj náprava tej deformácie ohrozuje právny štát?!

Najväčší likvidátori slobody slova sa dnes pasujú za „ochrancu“ slobody slova, keď chce nová vláda napraviť to, ako zdeformovali na svoj obraz verejnoprávne médiá. A zároveň počítajú s totálnou stratou pamäti občanov. Preto v Čechách zúfalci, ako herec Mádl, broja proti seniorom, ktorí si veľmi pamätajú (veď preto sa už v Čechách nehovorí, že sa niekto „pomátl“, ale, že sa „pomádl“). Takže v prvom rade: každá nová vláda menila redakciu spravodajstva verejnoprávnej televízie. Tam totiž samotní redaktori radi skĺzavajú k službičkám aktuálnej moci. A potom sa čuduje, keď sa vláda zmení, že je to neudržateľné.

Tak za premiéra Dzurindu (podporovateľa kandidáta na prezidenta Korčoka, obdivovateľa NATO-rozvedčíka Pavla a vzorného sluhu zaoceánskych záujmov) došlo k „Deratizácii STV“. Tridsať redaktorov a nepohodlných pracovníkov STV bolo ráno 2. januára 1999 za asistencie bezpečnostnej služby nútených opustiť pracovisko a napriek protestom sa muselo presunúť na 28. poschodie výškovej budovy, kde vedenie verejnoprávnej televízie zriadilo tzv. Stredisko pre vyrovnanie pracovnoprávnych vzťahov. Tam mali byť zamestnanci televízie sústredení počas výpovednej lehoty, ktorá mala vtedy podľa zákona trvať päť mesiacov.

Bola to absurdná situácia – redaktori a iní zamestnanci mali dostávať základný plat, ale nesmeli pracovať, nesmeli navštevovať obvyklé pracoviská a kontaktovať sa s kolegami. Na všetko dohliadal ozbrojený pracovník súkromnej bezpečnostnej služby… Ponižujúce? Áno! Sťažoval sa niekto z bdelých ochrancov demokracie v Čechách, alebo nedaj Bože na Západe? Nikto! Keď sa nedávno Donald Tusk dostal v Poľsku k moci, už o dva týždne na to vyhádzal celé vedenie ich verejnoprávnej televízie na hrane zákona! Sťažoval sa snáď niekto z bdelých ochrancov demokracie v Čechách, alebo nedaj Bože na Západe? Nikto! A zrazu toľko povyku, keď sa to isté deje dnes na Slovensku ďaleko kultivovanejšou cestou? Pritom niekoľko najviac viditeľných exponentov RTVS vo svojich manipuláciách a dokonca dezinformáciách ešte pritvrdzuje. To nie je náhoda, to je posledný útok zločinnej bruselskej kamarily (pani Lajnová je predsa už vyšetrovaná hoci laxne) a jej poskokov na demokraciu na Slovensku pod zámienkou „záchrany demokracie“ podľa double-speaku…

Je namístě obava nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko, že vláda chce touto změnou nejen odstranit současné vedení RTVS, ale především si podmanit média?

Strana „Progresívne Slovensko“ vedená výsadkárom z Bruselu, Šimčekom, je vraj „strana odborníkov“. To sú takí „odborníci“, že chceli odvolávať ministra novej vlády, keď ešte nebol ministrom a jedna ich exponentka nevedela odpovedať na otázku, kedy vnikla Československá republika a kto bol jej prvým prezidentom! Čokoľvek vyhlási táto zúfalá svorka komsomolcov, pridajte k tomu opačné znamienko a budete blízko pravde. Nie, „ovládnuť“ médiá na Slovensku nie je možné. Veď za nich „kope“ celú zo zahraničia platenú žltú tlač (v USA začiatkom minulého storočia tak boli označené noviny, ktorým sa nedalo dôverovať ani to, že vyšli na papieri). Jediné, čo je možné, je vrátiť verejnoprávnu televíziu a rozhlasu ich pôvodné poslanie. Najnovšie v RTVS prišli so sloganom „Verejnoprávnosť má zmysel“. Má to jedinú chybičku – oni nemajú zmysel pre verejnoprávnosť…

Další opoziční strana Svoboda a Solidarita se obává, že se z RTVS stane „dezinformační médium“, které bude šířit provládní a proruskou propagandu a že se Slovensko vrací do „tvrdého socialismu“. Není ale fungování veřejnoprávní televize v Česku i na Slovensku důkazem, že to médium se vždy přikloní na jednu stranu a šíří buď vládní, nebo protivládní propagandu? Nebo jak to vidíte Vy?

Presne tak, RTVS odnedávna vehementne bojuje proti „dezinformáciám“. Prečo? No, aby na nich mohla mať monopol! Oni zatajujú, čo sa nehodí a nafukujú, čo sa hodí. Je to priamo hrôza akí sú poplatní minulej moci. Máme tu „moderátorku“ Jančkárovú, ktorá v rozhovore s pánmi Mečiarom a Klausom vyhlásila, že ČSFR sa mala zachovať ako je tomu v Írsku, kde samotným Írom v logickom zjednotení ostrova bráni anglická armáda! Aj s tými väznenými a postrieľanými vlastencami! Táto pani nemoderuje, ona vnucuje hosťom svoje zvrátené ideologické nápady. Veď aj preto z toho rozhovoru pán Klaus (nasledovaný Mečiarom) odišiel! V Čechách nemáte potuchy aké zverstvá tu takí exponenti RTVS páchajú. Veď si len uvedomme, že generálnym riaditeľom (ktorého ja poznám osobne viac ako 30 rokov) je poskok istého Matoviča, čo je jasný sociopat, ktorý ako premiér (expresne z tejto funkcie vyhnaný vlastnými!) priviedol Slovensko na pokraj bankrotu a má zodpovednosť za smrť tisícov občanov jeho bláznivými proti-pandemickými nápadmi psychopata…

Nesouhlas s tímto rozhodnutím slovenské vlády vyjádřilo přes 1200 zaměstnanců RTVS. Obávají se, že se RTVS stane služkou moci a zájmů politiků a oni nebudou moci zaručit objektivitu, nezávislost a pravdivost, které jim stanoví nejen zákon a etické kodexy, ale především jejich morálka. Jak velký vliv na klíčové změny má nebo může mít hlas zaměstnanců (v ČT proběhla na přelomu let 2000 a 2001 spacáková revoluce, při níž si zaměstnanci vydupali, co chtěli) veřejnoprávních médií?

Je to búrka v nočníku. Veľmi, ale veľmi pochybujem, že je to skutočne 1 200 zamestnancov, čo protestuje. Nezabúdajme, že žijeme rok „1984“. Tu vybraní exponenti RTVS hlásajú, čo sa im hodí, a zatajujú, čo sa im nehodí. V skutočnosti so službou minulej vládnej lozy pošpinilo a svoju profesiu zradilo len pár najexponovanejších jednotlivcov. Ale veď už spomínaná strana novodobých komsomolcov z „Progresívneho Slovenska“ je tu preto, aby strašila, že už nikdy nebudeme mať dobré vzťahy s Českom (ako keby efemérny poskok Fiala reprezentoval celé Čechy), že nás obsadia Rusi ( ktorí nemajú dôvod ísť ďalej ako na hranice Donbasu), Európska únia nás „vydedí“ (v skutočnosti zločinná kamarila pani Lajnovej končí a preto sú tak zúriví) a nakoniec si nás kúpia Číňania. Sú to absurdity, ale oni sú na tento double-speak školení…


Gustáv Murín – slovenský prírodovedec, biológ, spisovateľ, esejista, publicista, dramatik, scenárista a bloger. Debutoval v roku 1989 v češtine, na Slovensku bola kniha zakázaná. Doteraz vydal 70 kníh (z toho 7 v češtine, 2x anglicky, po jednej bulharsky, vo francúzštine, v hindí, holandsky, chorvátsky, maďarsky, nemecky, rusky, srbsky, španielsky a taliansky). Celkove sa predalo viac než 275 000 výtlačkov všetkých kníh autora. Vydal tiež 61 E-kníh, 9 audio-kníh, 8 DVD a 4 knihy v Braillovom písme. Až 486 textov autora bolo preložených do 51 jazykov. Literárne prezentácie absolvoval v 85 mestách a obciach Slovenska a 30 krajinách Európy, Ázie a Ameriky.

Murín je známy autor kníh o slovenskej mafii v 90. rokoch a bol tiež scenáristom dokumentárnej série Mafiáni na RTVS. V roku 2018 mu bola spoločnosťou svetských humanistov na Slovensku Prometheus udelená cena Humanista roka 2018, ktorá sa udeľuje za výrazné, výnimočné počiny a významné aktivity pri presadzovaní a obohacovaní myšlienok humanizmu na Slovensku. Je taktiež nositeľom novinárskej Ceny V.M. Krameria za rok 2020.

Zdroj: tulacky.net / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Ľ: Blaha: Opozícia nie je obeťou, ako sa to teraz snažia prezentovať! Obeťou je R. Fico

Cesta k zmieru vedie cez vyvodenie vlastnej zodpovednosti, hovorí Ľ. Blaha vo svojom najnovšom videu. To pridal…

1 hodinu ago

Václava Klausa pobúrilo, ako slovenské médiá pristupujú k atentátu na premiéra. Vraj postrelený?!

Je verejne známe, že bývalý český prezident má vrúcny vzťah k Robertovi Ficovi. Preto asi nikoho…

2 hodiny ago

VIDEO Danko: Jediný, kto môže zvolať okrúhly stôl je Fico a nikto iný. Čaputová na to morálne právo nemá

Podľa Andreja Danka, formálne vysedávanie pri okrúhlych stoloch teraz, je zbytočné. Musí sa zmeniť celospoločenská…

2 hodiny ago

Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a…

2 hodiny ago

Gašparovič: z NR SR sa stalo cirkusové šapitó a boxerský ring, kde sa na seba ľudia pozerajú s nenávisťou

Bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič sa pre českú ČT24 vyjadril k situácii na Slovensku po atentáte na…

2 hodiny ago

„Výzva na pokoj“? – Iba marketingová hra opozície na zneužitie situácie

Potrebujeme návrat skutočného poslania politiky Predpokladám, že v niektorých politických subjektoch si uvedomili, že politika…

2 hodiny ago