Čo ak je to inak?

Geneticky modifikované organizmy a potravinová bezpečnosť

Pomocou genetického inžinierstva vedci izolujú gén organizmu a „vložia“ ho do DNA iných rastlín alebo zvierat, aby zmenili vlastnosti alebo parametre týchto zvierat. Stávajú sa odolnými voči pesticídom, mrazu, suchu, radiácii atď.

Vyzerá to ako dobrý nápad. Ale metódy zavádzania génov sú stále veľmi nedokonalé. Vedci z celého sveta opakovane uviedli, že rastliny získané pomocou týchto metód genetického inžinierstva možno použiť iba na experimenty a nie na masové použitie.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Rozsiahle rozšírenie geneticky modifikovaných organizmov v Slovanských krajinách, ktorých nebezpečenstvo dokázali vedci z celého sveta, vedie k neplodnosti , nárastu onkologických ochorení, genetických deformácií, alergických reakcií, k zvýšeniu úmrtnosti ľudí a zvierat, prudké zníženie biologickej diverzity a zhoršovanie životného prostredia. Chemické koncerny ich založili ako prvé, aby generovali zisky a zvyšovali odolnosť voči pesticídom, ktoré sami vyrábali.

Pre informáciu: pesticídy sú jedy , ktoré otravujú cieľové organizmy, alebo sterilizátory, ktoré spôsobujú neplodnosť. Patria sem herbicídy, insekticídy, fungicídy a zoocídy. Najčastejšie ide o geneticky modifikované plodiny, ktoré sú odolné voči herbicídom – roundup a glufosinate. 

Roundup, dokonca aj v najmenšom množstve, vedie k smrti embryonálnych buniek, buniek pupočníkovej krvi a ľudskej placenty, čo spúšťa programovanú bunkovú smrť;

Glufosinát spôsobil u pokusných zvierat predčasný pôrod, vnútromaternicovú smrť a spontánny potrat. Japonské štúdie ukázali, že má negatívny vplyv na mozog, spôsobuje oneskorenie vo vývoji a činnosti ľudského mozgu.

Vedci opakovane hovorili o nepredvídateľnosti ich konania a nebezpečenstve. V roku 2000 vyšlo vyhlásenie vedcov o nebezpečenstvách genetického inžinierstva.

Experimentálne štúdie preukázali patologické zmeny v orgánoch zvierat a ich potomkov pri pridávaní rôznych geneticky modifikovaných plodín do krmiva. Patologické zmeny vo vnútorných orgánoch laboratórnych zvierat teda výskumníci identifikovali, keď boli do krmiva pridané zemiaky, sója, hrach a kukurica. Štúdie boli publikované, ale stále existuje viac nepublikovaných prác.

Objavili sa správy, že pridanie geneticky modifikovaných paradajok do krmiva spôsobilo smrť niektorých laboratórnych potkanov a pridanie takejto kukurice do krmiva myší viedlo k 100% úmrtnosti ich mláďat .

Test vplyvu najbežnejšej geneticky modifikovanej sóje na potomstvo laboratórnych potkanov, ktorý uskutočnil autor a ďalší vedci, ukázal zvýšenú úmrtnosť mláďat potkanov prvej generácie, nevyvinutie mláďat potkanov, ktoré prežili, patologické zmeny vnútorných orgánov a absencia druhej generácie. Šírenie takýchto útvarov vedie k rýchlemu zníženiu biologickej diverzity vrátane prospešných baktérií, ktoré sú dôležité pre našu biosféru.

Napríklad miznutie pôdnych baktérií je príčinou degradácie pôdy, hnilobných baktérií – vedie k tomu, že sa mŕtvoly nerozkladajú, ľadotvorných baktérií – k prudkému poklesu zrážok. Nie je ťažké uhádnuť, k čomu môže zmiznutie živých organizmov viesť – k prudkému zhoršeniu stavu životného prostredia, klimatickým zmenám a rýchlemu a nezvratnému zničeniu biosféry.

V snahe chrániť sa pred geneticky modifikovanými plodinami mnohé krajiny zaviedli označovanie produktov obsahujúcich ich zložky alebo začali predávať takéto produkty za veľmi nízku cenu a niektoré krajiny sa vydali cestou úplnej eliminácie takýchto plodín a produktov. 

Nedávno bola v Európskej únii zverejnená správa, ktorá zistila, že transgénne plodiny už desať rokov nepriniesli žiadne výhody: nezvýšili zisky farmárov vo väčšine krajín sveta, nezlepšili spotrebiteľskú kvalitu produktov a nikoho nezachránili od hladu. Používanie týchto plodín len zvýšilo používanie herbicídov a pesticídov.

Tieto kultúry neprospievali životnému prostrediu, ale naopak mimoriadne negatívne vplývali na prírodu. Okrem toho samotné geneticky modifikované rastliny sú mimoriadne nestabilné v mnohých vlastnostiach a môžu mať negatívny vplyv na zdravie ľudí a zvierat.

Geneticky modifikované produkty sa na našom trhu objavili v 90. rokoch, povolených odrôd je síce málo, no pridávajú sa do mnohých produktov, ich zložky sa nachádzajú v pekárenských výrobkoch, v mäse a mliečnych výrobkoch. Najmä pre tých najmenších je ich v detskej výžive veľa . Najbežnejšou prísadou je GM sója odolná voči herbicídu Roundup, ktorý v našich experimentoch viedol k úhynu potomstva a neplodnosti

Autor neznámy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

12 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

12 hodín ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

13 hodín ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

13 hodín ago