domovina

Fico zo Slavína: Oznamujem celému svetu, vážim si každú jednu obeť druhej svetovej vojny! Blaha: Západné krajiny neboli nikdy anti-fašistické!

Premiér Robert Fico (Smer) si položením venca na vojenskom pamätníku Slavín pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy. Pri tejto príležitosti poukázal na potrebu poznania pravdy o druhej svetovej vojne. Odmietol jej prekrúcanie.

„Pravda o druhej svetovej vojne je základom nášho bytia. Ak má niekto tendenciu prekrúcať druhú svetovú vojnu, že to bolo inak, že to neboli národy Sovietskeho zväzu, ktoré zohrali rozhodujúcu úlohu, tak jednoducho klame. Ja to odmietam,“ poznamenal.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Predseda vlády takisto poďakoval veľvyslancom Ruskej federácie, Bieloruska, Kazachstanu a Azerbajdžanu, ktorí sa na kladení vencov zúčastnili. Zároveň ho mrzí, že neprišiel nikto z pozvaných veľvyslancov členských štátov Európskej únie.

„Mám úctu ku každej obeti druhej svetovej vojny. Ak by mi poslali pozvánku na pripomenutie 80. výročia vylodenia v Normandii, nezaváham ani sekundu,“ povedal Fico s tým, aby si ľudia pripomenuli utrpenie spôsobené fašizmom.

„Slavín je pre mňa slovenskou Sochou slobody. Politikárčenie veľvyslancov krajín EÚ a bývalých spojencov Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne považujem za neúctu voči vojakom Červenej armády, ktorý sa z Bratislavy nevrátili domov,“ podotkol podľa ta3 Fico.

Na potrebu poznania pravdy o druhej svetovej vojne upozornil vo štvrtok na Slavíne aj podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS). „Je nebezpečné, že mnohí spochybňujú výsledky druhej svetovej vojny a mnohí to, čo sme sa učili, dnes vykladajú inak. Treba sa k tomu každoročne vracať, musíme urobiť oveľa viac v učebných osnovách, musíme hovoriť oveľa viac o hrôzach,“ skonštatoval.

Vo štvrtok uplynulo 79 rokov od oslobodenia hlavného mesta. V bojoch oň zahynulo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov. Počas bojov zhorelo a poškodilo sa viacero budov.

Na Slavíne je pochovaných 6 846 z celkového počtu 63 517 vojakov Červenej armády, ktorí padli v bojoch za oslobodenie Slovenska a Európy od fašizmu.

Veľvyslanci krajín EÚ neprišli

Na podujatie prišli ministri štvrtej Ficovej vlády, politici Smeru a SNS vrátane jej predsedu Andreja Danka a vedenie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Dav pri príchode Roberta Fica tlieskal. Na Slavíne je pochovaných 6 845 bojovníkov Červenej armády, okrem Rusov je však medzi nimi aj množstvo Ukrajincov a príslušníkov iných národov.

Oznamujem celému svetu…

Na spomienku pre ich účasť (bieloruského a ruskeho velvyslanca) odmietli prísť ďalší veľvyslanci EÚ. Premiér Fico vo svojom prejave reagoval: „Oznamujem celému svetu: Vážim si každú jednu obeť druhej svetovej vojny!‘ Keď mne príde pozvánka na oslavy 80. výročia vylodenia v Normandii, tak budem tam. Lebo aj tí chlapci, ktorí zahynuli, ako prichádzali zo západu si našu úctu a rešpekt zaslúžia.“

Západné krajiny neboli nikdy svedomito anti-fašistické! Upozornil Blaha na Slavíne

Ľ. Blaha prehovoril na Slavíne. Dominik Papala z eReportu vyspovedal Ľuboša Blahu na Slavíne pri príležitosti sviatku oslobodenia Bratislavy Červenou armádou. Blaha upozornil na to, ako sa správa západ. Všetci veľvyslanci členských štátov EÚ odignorovali tieto oslavy. Podľa neho, západ týmto gestom jasne povedal či je na strane Červenej armády alebo fašizmu.  

Ľ. Blaha prehovoril na Slavíne

Blaha redaktorovi potvrdil, že na pietnu spomienku neprišiel ani jeden veľvyslanec členského štátu.

„Porážka fašizmu je tak významným výročím… nebyť toho, že Červená armáda sa obetovala a my sme vďaka nej získali slobodu a mier, možno by sme ako národ ani neboli. Hitler a nacisti Nemecka chceli vyplieniť Slovanstvo. Chceli nás buď vyplieniť alebo zotročiť. To znamená, že pokiaľ dnes predstavitelia EÚ nemajú ani len elementárnu slušnosť a úctu aby prišli a položili kvetinu na znak úcty k tým, ktorí položili životy pre to aby sme my žili v slobode, tak to považujem za veľmi nešťastný signál,“ povedal otvorene kandidát do Europarlamentu.

Blaha povedal aj to, že každý si môže vybrať, či je na strane fašizmu alebo červenej armády. „Oni si vybrali,“ dodal podpredseda parlamentu. Pietnej spomienky sa však zúčastnili veľvyslanci z Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, Azerbajdžanu.

Podľa Blahu, ruský aj bieloruský veľvyslanec si veľmi vážia to, že si aj naďalej pripomíname historickú pravdu. „Pretože západné národy to už prestali robiť,“ upozornil Blaha. Dodal, že keď sa pozrie človek do histórie, zistí, že západné štáty Európy nikdy neboli nejak svedomito anti-fašistické. Gestá západnej Európy považuje za detinské a nebezpečné. Na západe sa podľa neho opäť dvíha rusofóbia, aká tu bola za Hitlera. „Toto je nebezpečný trend,“ uviedol Blaha.

Prezidentka Čaputová sa podľa známeho ľavičiara vyjadruje voči Rusku veľmi nešťastným spôsobom a nedokáže ani v dnešný deň vyjadriť vďaku národom Sovietskeho zväzu. „Vojna na Slovensko vždy prichádzala zo západu a mier z východu,“ upozornil. Podľa neho, ľudia na Slovensku dobre vedia, aká bola historická pravda. Na záver Blaha sľúbil, že tohtoročné oslavy SNP 29. augusta budú veľkolepé. Bude prítomná aj verejnosť. Súčasná vláda chce osláviť SNP s národom, s ľuďmi a nezachová sa ako bývalé, pravicové vlády, ktoré národu zakázali vstup.

ZDROJ

[1]

[2]

[3]

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Jak se uměle vytváří antisemitismus. Příklad z Londýna

V souvislosti s konfliktem v Gaze a brutálním postupem jednotek izraelské armády vůči palestinským civilistům,…

1 hodinu ago

Pfizergate: Pochybné dohody o vakcíně proti Covidu Ursuly von der Leyenové dokazují, že jí projde cokoliv

To je nadpis článku o systémové korupci šéfky Evropské komise. Autorkou je Rachel Marsdenová, sloupkařka,…

1 hodinu ago

Gustáv Murín naložil Heribanovej: Váš rektálny alpinizmus je trápny!

Pri zrušení RTVS a vzniku STVR sme svedkami už mnohokrát použitého scenára pod režijnou taktovkou Progresívcov.…

1 hodinu ago

VIDEO: Príhovor zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho- Nevzdajme sa vlastnej identity!

Dnes si pripomíname 105. výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika. Jedným z jeho odkazov vždy bolo,…

5 hodín ago

VIDEO: Príhovor premiéra Roberta Fica pri príležitosti 105. výročia úmrtia M. R. Štefánika

Predseda vlády SR Robert Fico v sobotu 4. mája na Mohyle M. R. Štefánika v Brezovej pod…

5 hodín ago

Maročko: Ukrajinskí vojaci nedovoľujú civilistom opustiť frontové oblasti

Ukrajinci operujúci smerom na Kupjansk bránia civilistom opustiť frontové obce, čím ohrozujú ich životy. Vo…

6 hodín ago