domovina

Experti varujú, že naša elektrická sieť elektromobily nezvládne. Zákaz spaľovacích motorov ohrozí priemysel, pracovné miesta, elektrickú sieť a aj slobodu pohybu, konštatuje medzitým šéf hospodárskeho výboru slovenského parlamentu

Plánovaný zákaz predaja nových osobných automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035 a prechod na elektromobilitu výrazne zvýši spotrebu elektriny na Slovensku a vyžiada si významné investície do rozvoja distribučnej sústavy. Predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský vyzval Ministerstvo hospodárstva, aby sa Slovensko pridalo k Nemecku, Taliansku, Poľsku a ďalším krajinám a zákaz predaja áut so spaľovacími motormi odmietlo.

Nedostatočná kapacita elektrickej siete je už v súčasnosti obmedzením pre výstavbu nabíjacích staníc, zhodli sa experti. Predstavte si, že veľká väčšina Európanov skončí v práci a domov prídu zväčša medzi štvrtou a šiestou hodinou večer. A ak budú jazdiť na elektromobiloch, tak logicky v tomto čase svoje autá pripoja k nabíjacím staniciam. Čo sa stane? Vznikne „odberová tsunami“ ktorá dokáže destabilizovať zastarané elektrické rozvodné siete nielen na území štátu, ale aj väčšieho regiónu. A to môže viesť k rozsiahlym výpadkom – blackoutom.

Toto riziko hrozí oveľa viac v krajinách, kde bude väčšina energie vyrábaná síce z ekologických, avšak nestabilných obnoviteľných zdrojov. Tak či tak bude nutné investovať miliardy eur do modernizácie rozvodných sietí a ďalšie miliardy do veľkých batériových úložísk, schopných vyššie popísané výkyvy kompenzovať.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Nemci napríklad už teraz pripravujú „zákon prvej pomoci“, umožňujúci v kritických dobách na neurčitý čas diaľkovo vypnúť nabíjačky elektromobilov a obmedziť aj kúrenie. Na Slovensku sme našťastie nerezignovali na energiu z jadra, čo je do budúcnosti určite dobre, aj keď by samozrejme bolo lepšie technologicky sa orientovať na iný, než ruský urán. To sa ale samozrejme ľahko píše, realizácia už taká jednoduchá nie je. Napriek tomu to nerieši problém zastaraných rozvodných sietí.

Plánovaný zákaz predaja nových osobných automobilov so spaľovacím motorom po roku 2035 a prechod na elektromobilitu výrazne zvýši spotrebu elektriny na Slovensku a vyžiada si významné investície do rozvoja distribučnej sústavy. Nedostatočná kapacita elektrickej siete je už v súčasnosti obmedzením pre výstavbu nabíjacích staníc, zhodli sa experti oslovení TASR. Okamžitá náhrada všetkých osobných automobilov elektromobilmi by podľa skorších prepočtov ministerstva hospodárstva zvýšila ročnú spotrebu elektriny Slovenska viac ako o tretinu.

„Distribučná sústava nie je pripravená na väčší nárast elektromobility. Potrebovali by sme ju posilniť s ohľadom na plánovaný rozvoj nabíjacích staníc,“ upozornil špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. „Bez príspevku z plánu obnovy a odolnosti na posilnenie sústavy však nebudú môcť distribučné spoločnosti pripojiť mnohé nabíjacie stanice v závislosti od lokality a požadovaného výkonu,“ dodal.

Plán obnovy ráta s príspevkami na rozvoj energetiky vo výške viac ako 200 miliónov eur, peniaze sú však určené aj na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie či na výstavbu elektrolyzérov na výrobu vodíka a na jeho uskladnenie.

Nároky na rozvodnú sieť pritom budú rásť pomerne výrazne. Ministerstvo hospodárstva SR v analýze k rozvoju elektromobility očakávalo, že pri počte približne 116 000 elektro­mobilov v roku 2030, čo je asi päť percent zo všetkých osobných áut, by spotreba elektriny vzrástla približne o dve percentá. To znamená, že pokiaľ by na Slovensku jazdili iba elektromobily, vzrastie spotreba elektriny, a tým aj nároky na distribúciu, o približne 40 % alebo o 12 terawatthodín (TWh) ročne, čo je ročná výroba takmer troch jadrových blokov.

Západoslovenská distribučná podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Dobošovej v poslednom období každoročne navyšuje investície do rozvoja a obnovy distribučnej sústavy, aktuálne je to viac ako 100 miliónov eur a pre rok 2023 očakáva investície na úrovni približne 130 miliónov eur.

„Investície do modernizácie distribučnej sústavy robíme priebežne, nakoľko už dnes vieme povedať, že nepôjde o skokovú zmenu, ale skôr evolučný vývoj,“ priblížila.

Elektromobilov je na Slovensku v súčasnosti necelých 6 000 kusov a do roku 2030 by ich mohlo byť podľa najnovších odhadov Akčného plánu elektromobility až 183 000.

Pokiaľ by bol napriek odporu niektorých štátov na úrovni EÚ schválený úplný zákaz predaja nových automobilov so spaľovacími motormi po roku 2035, dá sa očakávať výmena prevažnej časti týchto áut za elektromobily do roku 2050. Analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida pripomenul, že okrem elektromobilov k nárastu dopytu po elektrine prispeje i dekarbonizácia priemyslu.

„Takže sa treba veľmi seriózne zamýšľať nad budovaním ďalších zdrojov, prenosových kapacít, rozvojom verejnej a železničnej dopravy, ale aj alternatív v podobe výroby biometánu či vodíka,“doplnil analytik.

Na zákaz spaľovacích motorov nie sú pripravení ľudia, infraštruktúra, ani siete

Predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský tvrdí, že zákaz spaľovacích motorov ohrozí priemysel, pracovné miesta, elektrickú sieť a aj slobodu pohybu.

Európsky parlament v polovici februára definitívne schválil zákaz predaja nových áut s benzínovým a naftovým motorom od roku 2035 s cieľom dostať ich z ciest do polovice storočia.

Opatrenie je súčasťou klimatického balíka, ktorého cieľom je výrazne znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030, aby do roku 2050 EÚ dosiahla uhlíkovú neutralitu.

Koniec spaľovacích motorov podporili: Monika Beňová, Vladimír Bilčík, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Robert Hajšel, Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik a Katarína Roth Neveďalová. Proti zákazu sa vyslovili: Eugen Jurzyca, Miriam Lexmann, Miroslav Radačovský, Ivan Štefanec a Milan Uhrík. Hlasovania sa zdržal: Peter Pollák

Členské štáty Európskej únie (EÚ) už príslušnú legislatívu schválili skôr a posledným, de facto formálnym, krokom malo byť hlasovanie ministrov členských štátov EÚ 7. marca. Avšak k nemu neprišlo. Dôvod je jednoduchý – hrozilo, že to, čo malo byť iba slávnostným aktom skončí „katastrofou“ a návrh cez hlasovanie ministrov neprejde.

Proti sa totiž postavilo Nemecko s absolútne najväčším automobilovým trhom v Európe, Taliansko, patriace do silnej štvorky, 40-miliónové Poľsko a Bulharsko. A „bojkotom“ rozhodnutia hrozili aj ďalšie štáty, napríklad Česko. Nemecko jednoznačne požaduje, aby jedinou alternatívou pohonu áut do budúcna nebola len elektrina, ale aj iné „klimaticky neutrálne“ technológie, čo sú predovšetkým syntetické palivá (e-palivá).

Preto Európska únia odložila hlasovanie o zákaze predaja nových áut s benzínovým alebo naftovým motorom od roku 2035 „na neurčito“ a momentálne sa hľadá kompromis. Proti pripravovanému zákazu predaja nových áut so spaľovacími motormi tvrdo vystúpil aj predseda Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský.

Ten tvrdí, že zákaz ohrozí priemysel, pracovné miesta, elektrickú sieť a aj slobodu pohybu. Ministerstvo hospodárstva vyzval, aby sa Slovensko pridalo k Nemecku, Taliansku, Poľsku a ďalším krajinám a zákaz predaja áut so spaľovacími motormi odmietlo.

„Úplný zákaz klasických áut však bude preto pre mnohých obyvateľov Európy znamenať, že si nebudú môcť dovoliť kúpiť auto a stratia prístup k mobilite a nezávislosti. Najmä vo vidieckych oblastiach, kde verejná doprava funguje stále slabšie, to môže viesť k zhoršeniu príležitostí plnohodnotne sa zapojiť do ekonomického života, k nezamestnanosti a chudobe,“ uviedol Kremský.

Násilná zmena orientácie na využívanie technológií, ktoré sa vyrábajú najmä v Číne, ohrozí výrobu a zamestnanosť v európskych automobilkách, najmä v západnej a strednej Európe. Kremský upozornil, že technologická závislosť od Číny by bola strategicky veľmi nebezpečná. „Časom sa môže vypomstiť podobne ako dlhoročná závislosť Európy od dovozu zemného plynu a ropy z Ruska,“ pripomenul šéf hospodárskeho výboru.

Na prudký nárast využívania elektromobility nie je pripravená ani elektrická sieť. Investície do výroby, prenosu a distribúcie elektriny sa podľa Kremského nedajú zrealizovať za desať rokov. Zákaz predaja áut so spaľovacími motormi by tak podľa neho priniesol ďalšie zdražovania elektriny a výpadky siete najmä v husto obývaných mestských aglomeráciách.

Zdroj: pravda.sk (1), (2) / InfoVojna


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

VIDEO: Atentát na Fica nie je podľa Káčera nič mimoriadne a vraj sa niečo také stáva aj v lepších rodinách.

Bývalý šéf slovenskej diplomacie, militantný vojnový štváč v službách globalistov, USA a NATO dokonca vyhlásil,…

2 hodiny ago

VIDEO: Vrtuľník s iránskym vodcom Raísím havaroval v horách provincie Východný Azerbajdžan

Iránske médiá informujú o mimoriadnom zasadnutí iránskej Bezpečnostnej rady v súvislosti so znepokojujúcimi informáciami z…

2 hodiny ago

Ukrajina žiada USA, aby poskytli viac informácií o cieľoch v Rusku

Ukrajina požiadala Bidenovu administratívu, aby poskytla viac informácií o umiestnení ruských jednotiek a vojenských zariadení…

3 hodiny ago

Andrej Sablič: Hľadajme skutočné poučenie a nie zatĺkanie podstaty javov v spoločnosti!!!

Sledoval som len časť diskusie na RTVS, niečo po 20-tej. Politológ a p. Radičová, ale…

5 hodín ago

Ruské jednotky zaútočili na obranu, priemysel a logistiku v Žytomyrskej, Kyjevskej, Sumskej a Charkovskej oblasti

Ruské jednotky spustili novú sériu kombinovaných úderoch na ciele v regióne Žytomyr. Podľa niektorých správ…

6 hodín ago