domovina

„Epidemiológ, vedec a záchranca“ pred Covidom Matovič ponúka Slovákom ako v Matrixe dve pilulky: Lockdown alebo plošné testovanie

14.11.2020

Premiér v sobotu navyše opäť napadol Richarda Sulíka a stranu SaS.

Buď bude Slovensko bojovať Matovičovou „atómovou zbraňou“ na koronavírus, čiže plošným testovaním, alebo bude treba uzavrieť ekonomiku. Igor Matovič ponúka len tieto možnosti. Vyplýva to z jeho zamyslenia na sociálnej sieti.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Premiér Igor Matovič zverejnil na sociálnej sieti dlhý status, v ktorom dáva Slovensku na výber z dvoch možností. Na záver opäť napadol Richarda Sulíka a stranu SaS. Časť odborníkov má však iné odporúčania ako ponúka premiér Matovič – zamerať sa na regióny s najväčšími zdrojmi nákazy a tam intenzívne testovať, dohľadávať kontakty a v prípade potreby ich uzavrieť. Nie celé Slovensko.

„Ak patríte medzi tých, ktorí sa v tejto dobe radia medzi tie pár milióny slovenských špičkových epidemiológov, ktorí zprvej hneď vedia, čo by robili lepšie ako ja, nečítajte radšej ďalej – to sú báchorky nehodné Vášho intelektu. Vás ostatných tu vítam a chcem zosumarizovať pár východísk, na základe ktorých sa musíme rozhodnúť, ako zvoliť postup do najbližších mesiacov,“ napísal na úvod Matovič a vymenoval 14. bodový sumár východísk.

1. Vírus nezoslabol

2. V nastavajúcom období budú pre šírenie vírusu Covid-19 ideálne podmienky – chlad, vlhko.

3. Tisícročia poznáme na tlmenie epidémie jeden kľúčový nástroj – karanténu. Rôzne sú len jej stupne. Dnes súboru rôznych pravidiel rôznych stupňov a foriem karantén hovoríme lockdown, uzamknutie.

4. My sme si na Slovensku na tlmenie epidémie odskúšali aj masívne plošné testovanie 3,6 milióna ľudí. Výsledky sú jednoznačné, tak, ako boli včera prezentované aj epidemiológmi z Inštitútu zdravotných analýz na Pandemickej komisii – mimoriadne efektívna a silná protiepidemická intervencia.

5. V tieto dni sme mali mať podľa pôvodných predikcií počet pozitívnych identifikovaných cez RT-PCR testy cca 5 tisíc denne. Po masívnom testovaní a následnom karantenizovaní viac ako 50 tisíc najviac infekčných ľudí a ich rodín, máme cca 2 tisíc prípadov denne.

6. Antigénový test nie je schopný zachytiť všetkých Covid-19 pozitívnych, ale identifikuje absolútnu väčšinu z Covid-19 pozitívnych, ktorí sú infekční, t.j. nebezpeční pre svoje okolie.

7. Výhoda RT-PCR testov je ich vyššia presnosť, ktorá tiež nie je 100%, ale veľká nevýhoda je dlhý čas čakania na výsledky a obmedzená kapacita laboratórií (denné maximum cca 22 tisíc).

8. Operáciu Spoločná zodpovednosť – masívne plošné testovanie sme spustili najmä z cieľom zabrániť hroziacemu kolapsu nemocníc, ktorého svedkom sme boli v iných krajinách. Nárast počtu hospitalizovaných s Covid-19 sa nateraz zastavil a mal by začať postupne klesať. Rovnako s cieľom minimalizovať straty na životoch, zdraví a následne ekonomike (áno, ochrániť životy a zdravie má priamy súvis následným vývojom ekonomiky).

9. Masívne plošné testovanie nám zrazilo Rt na cca 0,7; čo znamená, že jeden pozitívny nakazí menej ako jedného ďalšieho človeka. Rt nám však opäť zákonite vystúpi hore nad 1, lebo máme (aj v porovnaní s inými krajinami) len minimálny stupeň lockdownu, t.j. žijeme skoro úplne slobodne s minimálnymi obmedzeniami.

10. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu však máme naďalej uzavreté školy (okrem prvého stupňa), reštaurácie fungujú vo výrazne obmedzenom režime, zakázané sú hromedné podujatia, atď.

11. Ak ich chceme otvoriť, Konzílium epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov určilo tieto podmienky, ktoré musia byť splnené súčastne:
a) celoslovenský 7-dňový priemer RT-PCR pozitívnych testov musí klesnúť pod 750 (do včera bola hranica výrazne prísnejšia – 500 7-dňový kĺzavý median)
b) celoslovenský 7-dňový priemer pacientov s Covid-19 a suspektných (podozrenie, že sú tiež Covid-19) musí klesnúť pod 2 000
c) v danom okrese musí 14-dňová incidencia na 100 tisíc obyvateľov klesnúť pod 200. S tým, že osoba 65 a staršia sa počíta za 4 mladšie. Európska komisia má hranicu tejto incidencie 150 (nad ňou je región červený), ale ak zoberieme do úvahy, že cca 12% našich pozitívnych je nad 65, tak je to cca tak isto stanovená hranica.

12. Z vyššie uvedeného vyplýva, že máme len dve možnosti, ak chceme prežiť zimu s minimálnymi újmami a dopriať deťom školu či reštauráciám normálne fungovanie – zraziť počet denných pozitívnych silným lockdownom, alebo ďalším masívnym testovaním. Prípadne ich kombináciou. Ak ktokoľvek tvrdí, že môžeme heknúť pravidlá Konzícia odborníkov, nebude si ich všímať a otvoríme napr. školy, tak len blúzni. Spôsobilo by to tak nekontrolovaný nárast nových prípadov, že nakoniec by sme boli radi, že ideme do Vianoc s 5 tisíc prípadmi denne.

13. Do nedele čakám na splnenie domácej úlohy kolegom Sulíkom – t.j. ako splniť podmienky Konzília odborníkov z bodu 11 k 30. novembru a môcť tak otvoriť školy a reštaurácie. To bol môj cieľ s Komunitným testovaním, ktorý kolega vyhlásil cez status z dovolenky za hlúposť. Nevadí, on je taký. Nechám sa poučiť … a naozaj nedočkavo čakám na jeho alternatívny plán, ako do bodky splniť požiadavky odborníkov a všetko otvoriť bez masívneho testovani a lockdownu.

14. Vás, ktorí máte radi fakty a ťažké úlohy, skúste tu v diskusii poradiť kolegovi, ako by ten jeho plán mohol vyzerať. Dík a pekný víkend,)

Na útoky Igora Matoviča na stranu SaS reagoval aj župan Bratislavského kraja, zvolený za stranu SaS, Juraj Droba. Pripomenul premiérovi, že testovanie „sme podstúpili, aj keď so zaťatými zubami, aby sa otvorila ekonomika a nie kostoly“.

„To, čo sa u nás deje, je naozaj desivé. Malí podnikatelia, ktorí si poctivo roky budovali biznis a platili odvody štátu, sú na kolenách. Deti nedostávajú vzdelanie, napriek tomu, že minister školstva má riešenia, ako by sa do škôl vrátiť mohli. Problém asi je, že nie je zo „správnej“ strany. Ešte šťastie, že môžeme ísť aspoň do toho kostola a našou návštevou naplno rozpumpovať ekonomiku,“ napísal Droba.

Matematik Ivan Bošňák, ktorý s Jakubom Tillingerom stoja za občianskou platformou dátových analytikov Dáta bez pátosu a už dávnejšie predpovedali, že krivka rastu nakazených bude klesať na Slovensku i v Českej republike, zverejnill status, v ktorom sa cíti byť deprimovaný:

V Nemecku chodia VŠETKY DETI DO ŠKOLY. Od 7. triedy majú max 6 hodín a poobede žiadne group activities. Do 6. triedy aj družina, aj group activities. Got it? U nás zavreté školy a otvorené kostoly. Inde zavreté kostoly a otvorené školy. A Sulik stojí v šíku s kotlebom, ficom a pelegrinym. Slovensko je odsúdené sa motať na periférii všetkého, čo má zmysel, nedotkne sa vzdelanosti a vypadne aj zo šiestej okresnej ligy. Všetkého. Nezostala mi nádej a opustili ma sily. Zbohom,“ zakončil svoj status Bošňák.

Ako vyzerá Slovensko k 10. novembru 2020 z pohľadu analýzy Dát bez pátosu? Takto:

Na koronavírus zomrelo ďalších 19 osôb

Na Slovensku v priebehu piatku pribudlo 19 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, celkový počet obetí tak prekročil hranicu 500 a stúpol na celkových 510. Koronavírus v priebehu uplynulého dňa potvrdili ďalším 1 771 osobám, celkový počet pozitívne testovaných osôb sa zvýšil na 85 567 . Laboratóriá v priebehu piatka vykonali vyše 10-tisíc RT-PCR testov.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Prešovskom kraji (395), nasleduje Trenčiansky kraj (308), Trnavský (219), Nitriansky (210), Košický (207), Žilinský (181), Banskobystrický (157) a Bratislavský (94). Je medzi nimi 826 mužov a 945 žien.

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti uviedol, že od 9. októbra Slovensko v počte nových prípadov koronavírusu nemalo tak „dobrý“ piatok, ako ten posledný.

V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných 1 743 pacientov (rozdiel oproti štvrtku –72), potvrdený Covid-19 má 1 474 z nich. Na Jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa nachádza 108 pacientov, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 117 osôb. Z koronavírusu sa vyliečilo ďalších 2 585 pacientov, celkovo tak počet uzdravených stúpol na 29 024.

Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid19.nczis­k.sk, a ministerstvo zdravotníctva na stránke korona.gov.sk.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO: Pre slovenského premiéra „plán B“ neexistoval

Od môjho priateľa z Bratislavy, ktorý pôsobí v užšom kruhu Roberta Fica, šéfa slovenskej vlády,…

1 hodinu ago

VIDEO: „Útok na Fica byl politickým atentátem s cílem ho zabít.

Situace se vyhrotila v závěru jeho premiérství, kdy slovenské progresivistické síly začaly dramatick útočit na…

2 hodiny ago

VIDEO: Zvolený prezident Peter Pellegrini s poľutovaním skonštatoval, že na okrúhly stôl politických strán po atentáte na premiéra Fica ešte nedozrel čas.

„Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní…

2 hodiny ago

Národ čaká návrat bojovníka

Dlhodobé rozdeľovanie a nálepkovanie ľudí, zasievanie nenávisti ktoré začalo radikalizáciou kovidových opatrení sa stalo vyskúšanou zbraňou.…

2 hodiny ago

Zelenskyj kritizuje Západ, ktorý vraj chce ukončiť konflikt na Ukrajine

Vodca kyjevského režimu uviedol, že Ukrajina sa teraz nachádza v "nezmyselnej situácii" v dôsledku postoja…

2 hodiny ago

Lavrov: Rusko už nebude považovať štáty Západu za partnerov minimálne jednu generáciu

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov medzitým prirovnal západné elity k delikventnej mládeži a…

2 hodiny ago