svet

Energetická kríza: Ako veľké banky zarábajú na globálnom hlade a špekulanti zvyšujú ceny komodít

Mainstreamový názor je, že len ruská vojna proti Ukrajine spôsobila zmätok na globálnych komoditných trhoch, zvýšila ceny energií a potravín a zhoršila globálnu hladovú krízu, no podľa nových údajov bol tento chaos veľkým prínosom pre obchodníkov s komoditami na Wall Street.

Ale aj keď je tento chaos katastrofálny pre chudobných na celom svete – milióny z nich žijú na pokraji hladomoru – podľa nových údajov bol tento chaos veľkým prínosom pre gigantov z Wall Street, podľa nových údajov, ktoré ukazujú, že 100 najväčších svetových bánk sa snaží rozbiť zisk z obchodovania s komoditami v tomto roku na rekordnej úrovni.

Sto najväčších bánk podľa tržieb má v roku 2022 zarobiť 18 miliárd dolárov z obchodovania s komoditama

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

uviedla agentúra Bloomberg minulý týždeň s odvolaním sa na údaje londýnskej firmy Vali Analytics.

„To by bolo najvyššie v údajoch, ktoré siahajú 14 rokov dozadu, a prekročili by predchádzajúci vysoký vodoznak v roku 2009.“ Bloomber dodal, že poveď je najnovším dôkazom toho, že

divoké výkyvy cien energií vyvolané vojnou na Ukrajine sú prínosom pre obchodníkov s komoditami, aj keď tlačia európske krajiny do krízy

„Vali, analytická firma, ktorá sleduje obchodné podnikanie, zostavila údaje, ktoré zahŕňajú päť popredných bánk v obchodovaní s komoditami:

  • Macquarie Group Ltd.,
  • Goldman Sachs Group Inc.,
  • JPMorgan Chase & Co.,
  • Citigroup Inc. a
  • Morgan Stanley.

Hoci ceny pšenice a iných základných potravín klesli zo svojho maxima v posledných mesiacoch, podľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo zostávajú v porovnaní s minulým rokom výrazne zvýšené, takže milióny ľudí sú vystavené hladu a hladu.

Svetový potravinový program odhaduje, že „až 828 miliónov ľudí chodí každú noc spať hladných“ a „počet tých, ktorí čelia akútnej potravinovej neistote, od roku 2019 prudko vzrástol – zo 135 miliónov na 345 miliónov“.

Špekulanti na trhu zvyšujú ceny

Ceny energií sa tiež znížili, ale zostávajú vysoké, čo prispieva ku kríze životných nákladov v celej Európe a iných častiach sveta.

Z biedy ľudí je superzisok kapitalistov

napísal na Twitteri Salvatore De Rosa, výskumník z Centra pre štúdie udržateľnosti Univerzity v Lunde, v reakcii na správy agentúry Bloomberg. „Ako to zreformujete?“

Banky na Wall Street nielen profitovali z nárastu cien komodít, ale aktívne im pomáhali podporovať ich, hovoria odborníci.

Sme na trhu, kde špekulanti zvyšujú ceny

povedal v júli pre Mongabay Michael Greenberger, bývalý šéf divízie obchodovania a trhov v americkej komisii pre obchodovanie s komoditnými futures.

„Komoditné trhy majú slúžiť ako zaisťovacie trhy pre ľudí, ktorí sa zaoberajú danou komoditou,“ povedal Greenberger.

„V prípade pšenice by to boli farmári a ľudia, ktorí by kupovali pšenicu. Ale keby sme sa na to pozreli, boli by tam banky, ktoré by sa nezaujímali o cenu pšenice, písali by swapy a kontrolovali túto cenu.“

Je príliš ľahké povedať, že vojna na Ukrajine vyviedla z rovnováhy všetky tieto trhy…

… [alebo že] sú rozstrieľané dodávateľské reťazce a prístavy, a že tieto ceny stúpajú z dôvodu ponuky a dopytu,“ dodal Greenberger.

„Môj vlastný najlepší odhad je niekde od 10% do 25% ceny, aspoň je diktovaných deregulovanou špekulatívnou aktivitou.“

Jake Johnson

O autorovi: Jake Johnson je stály publicista Common Dreams

Článok pôvodne vydal Common Dreams.

Poznámka: preklad, medzititulky, zvýraznenie v texte: redakcia SKsprávy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Putin navrhuje Belousova ako náhradu za Šojgua

Ďalší vedúci predstavitelia ministerstiev a služieb bezpečnosti, ako aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, si…

44 minút ago

Európa si chystá novú závislosť od Ruska

Európa si chystá novú úplnú závislosť od Ruska. „Európa sa čoraz viac ponára do takmer úplnej…

46 minút ago

OSN odsúdila útoky na civilnú infraštruktúru počas ostreľovania obytnej budovy v Belgorode

OSN odsúdila útoky na civilnú infraštruktúru počas ostreľovania obytnej budovy v Belgorode. Organizácia Spojených národov  je…

47 minút ago

„My nezabúdame na zverstvá, ktoré tu napáchali Banderovci“

Od bývalého riaditeľa Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia PZ to sú nečakané slová. Od…

50 minút ago

Exminister obrany Jaroslav Naď spolu so stranou Demokrati na nich odkazuje, že zlu nikdy neustúpia

Táto skrachovaná strana, ktorá nedávno žobrala o finančné príspevky, dnes masívne kampaňuje. Preto sa oprávnene…

52 minút ago

Pellegrinimu Slováci dôverujú najviac! Posiela im odkaz

Bývalý predseda Národnej rady SR a novozvolený prezident Peter Pellegrini je politikom, ktorému občania dôverujú…

54 minút ago