domovina

Dve tváre policajného prezidenta Hamrana: Šéfovi NBÚ neverí, o Lipšicovi a vlastných podriadených mlčí

Novinárka Júlia Mikolášiková, známa pod pseudonymom „Piraňa“, vo svojom článku poukazuje na politicky angažovaného prezidenta Policajného zboru SR Štefana Hamrana, ktorý na zásadné otázky odmieta odpovedať.

Riaditeľ Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný sa stal v posledných týždňoch exponovanou osobou. Najskôr čelil otázkam, prečo dostal bezpečnostnú previerku človek, ktorého obvinili z vraždy Daniela Tupého. Následne vyrukoval s podozreniami, že minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) porušil zákon o utajovaných skutočnostiach. Až sa napokon ukázalo, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje kšefty v rámci Vojenského spravodajstva z obdobia rokov 2015 až 2020 a NBÚ tvrdí, že policajti pri svojej práci porušujú zákon. Vyšlo tiež najavo, že NAKA vyšetruje NBÚ z podozrenia zo založenia zločineckej skupiny, no viac informácií o tomto prípade v súčasnosti nie je k dispozícii.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Tour the media

Prvý sa ozval sám minister Mikulec. V rozhovore pre Postoj.sk uviedol, že si myslí, že za pokusom o jeho diskreditáciu môže byť aj vzťah riaditeľa NBÚ s Petrom Koščom alias pánom X, ktorý je na úteku a je obvinený v korupčnom prípade a vraj počul, že Konečného riadi Košč.

Známe sú už tlačové besedy prezidenta Policajného zboru SR plukovníka Štefana Hamrana. Zvoláva ich aby kritizoval politikov, ktorí majú problém s fungovaním polície, čím sa vlastne politicky angažuje a supluje prácu ministra. No jeho posledné mediálne turné, ktoré začal na webe Postoj.sk, pokračoval ním v relácii Na stope a zavŕšil ho rozhovorom pre Hospodárske noviny je však predsa len úplné nóvum. Okrem iného sa opakovane a otvorene rozhorčoval aj nad tým, že riaditeľ NBÚ Roman Konečný priznal vzťah s Petrom Koščom.

Z rozhovoru pre Postoj.sk:

„…svoj vzťah potvrdil k pánovi Koščovi a Košč je naozaj medzinárodne hľadaný zločinec, je kľúčovou postavou v tejto vojne jednotlivých bezpečnostných zložiek a je na červenom obežníku Inertpolu ako hľadaný zločinec a v polícii by to zakladalo dôvod na okamžité prepustenie zo služobného pomeru. Ak udržiavate kontakty s kriminálne závadovými osobami, nemá čo hľadať v policajnom zbore. Akože keď to šéf NBÚ potvrdí, že s takým človek má väzby, má vzťahy, pre mňa osobne je to problém a naozaj potom je naštrbená dôvera ani nie k tej inštitúcii ale k tej osobe,…“

Roman Konečný sám v minulosti verejne potvrdil, že Petra Košča pozná 15 rokov. Vyjadroval sa k tomu v rozhovore pre denník SME. Aktuality.sk v týchto dňoch vyrukovali s informáciou, že Konečný navštevoval Košča doma, no riaditeľ NBÚ sa k tomu nevyjadril.

Petra Košča poznajú funkcionári polície, biznismeni, viacerí novinári a aj politici. Pán X je na úteku a je na neho vydaný európsky aj medzinárodný zatykač. V marci 2021, na hranici päť ročnej premlčacej lehoty ho obvinili za to, že roku v 2016 (mesiac nie je známy) odovzdal úplatok vtedajšiemu špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi vo výške 50–tisíc eur, aby si poistil nevyšetrovanie únikov z polície do prostredia zločineckej skupiny sýkorovcov, okrem toho nechcel, aby sa vyšetrovali podozrenia v pozemkovej kauze, do ktorej bol on sám zapletený. Ide o prečin s trestnou sadzbou dva až päť rokov. Prípad je už na súde.

NAKA začiatkom roka 2021 začala Košča podozrievať z toho, že na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS) v spolupráci so Slovenskou informačnou službou (SIS) zabezpečil diskreditáciu niektorých policajtov. Cieľom malo byť zmarenie vyšetrovania známych káuz. O pánovi X sa tak hovorí, ako jednej z hlavných postáv takzvanej vojny v bezpečnostných zložkách. Obvinený však v tejto súvislosti nie je nikto.

Spolupracovník

Pri domovej prehliadke u Petra Košča našli okrem iného utajované dokumenty o spolupracovníkoch SIS a aj materiály, ktoré sa týkajú jeho samotného a obsahujú informácie o jeho spolupráci za úradovania riaditeľov SIS Jozefa Magalu, Antona Šafárika aj Vladimíra Pčolinského. Zápisnicu o domovej prehliadke čítal na verejnom hlavnom pojednávaní prokurátor.

Rovnako na súde vypovedal svedok Boris Beňa, ktorý bol námestníkom v spravodajskej službe. Na otázku advokátky Evy Mišíkovej, či mal jej klient Košč podpísanú zmluvu o spolupráci so SIS, Beňa odpovedal, že mal. Bývalý riaditeľ spravodajskej služby Anton Šafárik, ktorý bol tiež vypočutý pred súdom ako svedok, uviedol, že Košča stretol pri určitej príležitosti v predvolebnom období (koniec roka 2015 až začiatok roka 20216) a zaujal ho dobrými analytickými schopnosťami, no kto ich zoznámil, sa rozpamätať nevedel.

Policajný prezident Štefan Hamran na moju otázku, v čom podľa jeho názoru spočíva toxickosť Petra Košča, neodpovedal.

O Lipšicovi a policajných funkcionároch mlčí

Petra Košča v korupčnom prípade obžalovala špeciálna prokuratúra, na ktorej čele stojí Daniel Lipšic. V septembri 2021 týždenníku Plus 7 DNÍ Lipšic priznal, že sa s Koščom v minulosti viackrát stretol. Bolo to ešte v čase keď pôsobil ako advokát. Minimálne jedenkrát bol v Koščovom dome v Pezinku za účasti Lipšica aj bývalý funkcionár NAKA Bernard Slobodník, ktorý je dnes kľúčovým svedkom Lipšicovej prokuratúry proti Koščovi a bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Stretnutí sa zúčastnil aj samotný Kováčik. Sprostredkovať ich mal Vladimír Pčolinský, ktorý sa neskôr stal riaditeľom SIS.

Šéf polície Štefan Hamran na moje otázky či je prijateľné, že špeciálny prokurátor udržiaval vzťahy s Koščom a dokonca ho navštevoval doma a či nie je z takýchto schôdzok rovnako pobúrený, ako v prípade riaditeľa NBÚ, neodpovedal. Mimochodom na to, aby sa Daniel Lipšic mohol stať špeciálnym prokurátorom, potreboval získať bezpečnostnú previerku z NBÚ na čele s Romanom Konečným.

Okrem iného, aj z dokazovania vykonaného na verejnom hlavnom pojednávaní tiež vyplynulo, že kontakty s Koščom mali aj dnes stále aktívni policajní funkcionári. Ako to, že im ešte nebol skončený služobný pomer? Ani na túto otázku policajný prezident nereagoval.

Medializácia z pomsty

Aby toho nebolo málo, Vladimír Pčolinský v rozhovore pre Hospodárske noviny v septembri 2021 uviedol, že ku Koščovi chodila domov na praženicu aj redaktorka denníka N Monika Tódová a „videl ju na kamerách“.

No a pán X krátko čelil obvineniu aj z ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva z osobitného motívu a za neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. Okrem iného mal vyzradiť identitu utajeného svedka v prípade vraždy Jána Kuciaka spriaznenej novinárke Tódovej a to z pomsty voči tomu svedkovi, ktorým bol bývalý novinár a príslušník SIS Peter Tóth. Aspoň tak sa to píše v uznesení prokurátora, ktoré si môžete pozrieť tu.

Pochybnosti

Pokus o zadržanie Petra Košča a vykonanie domovej prehliadky v jeho dome v Pezinku sprevádzajú mnohé nejasnosti a pochybnosti. Ešte 23. marca 2021 sa policajti z NAKA rozhodli Košča zadržať, no dome neďaleko Kučišdorfskej priehrady ho nenašli. Bolo zvláštne, že v elitnom útvare, ktorý má k dispozícii na policajnom prezídiu podporné jednotky, nikoho nenapadlo zistiť si vopred, či sa vôbec zdržiava doma.

Príkaz na vykonanie domovej prehliadky si policajti z NAKA vybavovali až po tom, ako zistili, že Košč nie je v dome. Keď už mali policajti z NAKA v rukách príkaz, zavolali Koščovi na mobil a on si na diaľku z Maldív vypol na dome alarm, aby mohli vstúpiť do domu.

Košč odletel zo Schwechatu do Dubaja dvadsať dní pred tým a po pár dňoch sa presunul na Maldivy. Spiatočnú letenku na Schwechat mal zakúpenú na 25. marca 2021. Prípad vyšetroval Ľubomír Daňko, ktorý si informácie o pohybe Košča zistil v policajných databázach až po tom, ako urobili u neho domovku. Dnes je riaditeľom NAKA.

Bez odpovedí ostali aj otázky ohľadom vyššie spomenutých skutočností. Policajný prezident Štefan Hamran nereagoval.

Zaujímavá je aj skutočnosť, že na Koščove nehnuteľnosti iba mesiac pred obvineným získala záložné právo istá firma spojená s mužom, ktorý je odsúdený za členstvo v zločineckej skupine sýkrovcov.

Treba tiež spomenúť aj to, že oba spisy, ktorých vyšetrovanie chcel Peter Košč podľa obžaloby ovplyvniť, boli zaistené pri domovej prehliadke v jeho dome. Ten druhý, týkajúci si pozemkovej kauzy, do ktorej bol sám zapletený, je menej známy. Prípad vyšetroval kamarát Bernarda Slobodníka, istý Roman Sthal z finančnej jednotky v Nitre. V januári 2019 z neho vtedajšie vedenie polície a NAKA urobilo šéfa tímu Novinár. Prípad dozoroval na Úrade špeciálnej prokuratúry Alexander Biró.

Autor: Júlia Piraňa Mikolášiková

Zdroj: blog.sme.sk


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Dopis zodpovedným na tému COVID/Vakcíny

Ďalej nájdete text Upozornenia na zodpovednosť - Notice of Liability – doručeného tento týždeň týmto…

6 hodín ago

Uvolnění části začerněných dokumentů německé RKI ukazuje, že se chystala ještě horší diktatura

Možná si říkáte, že je celkem jedno, co chystalo Německo, nicméně zde je nutné opět…

6 hodín ago

Zázračný ostrov. Jak Velká Británie ukryla ukrajinské esesáky

Velká Británie – spojenec SSSR ve druhé světové válce – nevydala po skončení války příslušníky…

6 hodín ago

Desať rokov cesty domov

Veľký Donbas si 11. mája 2014 odhlasoval svoju slobodu a svoju budúcnosť – konali sa…

7 hodín ago

Výroba systémov protivzdušnej obrany „Patriot“ a rakiet pre ne je príliš slabá, aby zásobovala Ukrajinu

Švajčiarske noviny sa sťažujú na nedostatok odpaľovacích zariadení „Patriot“ a predovšetkým na akútny nedostatok samotných…

7 hodín ago

Aký úder zasadili Rusi pri Charkove

Akú ranu zasadili ruské jednotky ukrajinským ozbrojeným silám v Charkovskej oblasti. Sky News: Ofenzíva v…

7 hodín ago