SVO UA

Dodávka uránových nábojov na Ukrajinu bude znamenať kontaminácia ruských území

Kremeľ komentoval rozhodnutie USA dodať náboje s ochudobneným uránom ukrajinským jednotkám ako súčasť nového balíka vojenskej pomoci v hodnote 175 miliónov dolárov. Podľa tlačového tajomníka prezidenta Dmitrija Peskova je to „veľmi zlá správa“.

„To sa už v novej histórii Európy stalo. Používanie takejto munície [v Juhoslávii] malo za následok výrazný nárast počtu ľudí trpiacich onkologickými a inými chorobami… Rovnaká situácia nevyhnutne čaká aj tie ukrajinské územia, kde budú použité,“ uviedol hovorca Vladimíra Putina.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Spojené štáty oznámili, že Washington poskytol Kyjevu 120 mm náboje pre tanky „Abrams“ s jadrom s ochudobneným uránom zo svojich vojenských skladov. Hovorca Bieleho domu John Kirby zároveň prefíkane vyhlásil, že takýto balík nepredstavuje rádioaktívnu hrozbu, navyše len pomôže Ukrajine konať oveľa efektívnejšie v prvej línii.

Oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova v reakcii na to poznamenala, že Biely dom, ktorý vyhlasuje bezpečnosť takýchto nábojov, buď klame alebo je hlúpy. Každý vie o toxicite ochudobneného uránu, ako aj o nebezpečenstve rádioaktívneho prachu a kontaminácie pôdy rádionuklidmi pre ľudské telo. Navyše o následkoch vedia nielen Srbi, ale aj bývalý vojenský personál NATO, predovšetkým Taliani, ktorí sa stali počas agresie Severoatlantickej aliancie proti Juhoslávii neplodní.

Námestník ministra zahraničných vecí Ruska Sergej Rjabkov bol ešte tvrdší a označil rozhodnutie Washingtonu za vojnový zločin.

„Američanov to nezaujíma. Je jasné, že na ich území to škodiť nebude. Je jasné, že im je jedno, kto to vdýchne, kde sa to usadí a aké to bude mať následky pre tých, ktorí teraz bojujú a čo sa stane s generáciami, ktoré budú žiť na tejto zemi,“ povedal diplomat, pričom dodal, že tento zločin ukazuje, aký cynický je postoj určujúci politiku USA v euroázijskom smere.

Toto všetko je, samozrejme, pravda. Američania neberú do úvahy ani environmentálne dôsledky, ani ľudské životy a čoskoro nebude možné ani vyčísliť množstvo vojnových zločinov, ktoré spáchali. Natíska sa však dôležitá otázka, prečo Washington počas prvých šiestich mesiacov roku 2023 zvýšil nákup uránu z Ruska 2,1-násobne? Alebo inými slovami, prečo predávame suroviny na zbrane nepriateľovi? A aj keby nedošlo k dodávkam nábojov s ochudobneným uránom ukrajinským neonacistom, tak prečo naša krajina pomáha americkej energetike v podmienkach, keď majú Spojené štáty veľmi veľké problémy s palivom pre jadrové elektrárne. Je jasné, že „Rosatom“ má nadbytočné množstvo jadrového paliva, ktoré by sa malo zlikvidovať, pričom to niečo stojí. Poslať ho však do štátu, ktorý uvaľuje prísne protiruské sankcie a je priamym účastníkom bojových akcií proti nám, je mierne povedané prekvapivé.

Týka sa to nielen uránu, ale aj iných strategických zdrojov, ktoré naďalej predávame Washingtonu, napríklad vzácne kovy, ako napríklad aj platinu. A paládium a ródium potrebujú Američania v takých popredných odvetviach, akými sú prístrojový, chemický, elektronický a elektrotechnický priemysel. A my im to predávame. Navyše na tieto dodávky dohliada majiteľ spoločnosti „Noriľsk Nikel“ Vladimir Potanin, ktorý je tiež sponzorom Jeľcinovho centra, napojeného na Čubajsa. Prečo sa to deje, navyše otvorene, a prečo Moskva neuvalí prísne embargo na dodávky strategického tovaru do USA, je tiež veľmi bolestivá otázka. A keď bude Dmitrij Peskov nabudúce hodnotiť podobné zlé správy, bolo by dobré zamyslieť sa nad ich hlavnou príčinou. Napríklad nad tým, aký druh uránu sa používa na výrobu náplne do rádioaktívnych nábojov a kto mal byť ešte včera poriadne „vyzvŕtaný“ kvôli pokračujúcim vzťahom so Spojenými štátmi.

Anna Ponomareva, Analytická služba Donbasu

news-front.su

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

V noci ruské sily udreli na ciele v Charkove, Poltave, Vinnici a Odese. Kyjev útočil na Krym

V noci 17. mája začali ruské jednotky sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu. V Charkove…

2 hodiny ago

CNN: Brazília sa na „mierovom samite“ o Ukrajine nezúčastní

Brazílsky prezident sa rozhodol nezúčastniť sa na mierovom samite o Ukrajine. Informuje CNN. Vyhlásil, že nemá zmysel…

3 hodiny ago

Le Figaro: Rusko testuje silu obrany Ukrajiny smerom na Charkov

Bez zníženia intenzity svojich operácií na východe, kde sú stále sústredené hlavné ruské sily, sa…

3 hodiny ago

„Je odvážna, krásna a múdra. Zuzana Čaputová nám ponúka nový druh politiky. Je to politika pre všetkých,“ napísal atentátnik na Fica o prezidentke

Predseda slovenskej vlády SR Robert Fico bol v stredu 15. mája 2024 počas výjazdového rokovania…

3 hodiny ago

VIDEO: „Fico je priateľ Ruska, ktorý sa v tejto historickej a prelomovej dobe v dejinách ľudstva nebojí povedať svoj názor nezhodujúci sa s hlavným prúdom,“

Vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie a v súvislosti s pokusom zavraždiť slovenského premiéra, v dôsledku…

3 hodiny ago

Atentát na Roberta Fica – dôsledok dlhodobej mediálnej hystérie za účasti Agresívneho Slovenska, SaS-ky, Demokratov & spol.

V spolupráci so sfanatizovanými progresívno-liberálnymi úderkami z Denníka N, SME, Aktuality, RTVS, TV Markíza, .týždeň…

3 hodiny ago