Európa

Distribútori plynu z Nemecka, Rakúska, Maďarska a zo Slovenska si idú otvoriť rubľové účty v ruskej Gazprombank, aby mohli nakupovať plyn z Ruskej federácie

Rusko požaduje platby za dodávky svojho plynu v rubľoch, pričom navrhlo mechanizmus, ktorý prostredníctvom ruskej banky Gazprombank umožní prevod eur či dolárov od odberateľov na ruble. Pristúpenie na platobné podmienky Ruska potvrdilo Maďarsko aj Rakúsko. 

Štyria odberatelia ruského plynu z Európy sa prispôsobili požiadavkám Moskvy a zaplatili v rubľoch, uviedol v stredu zdroj blízky ruskému plynárenskému koncernu. Podľa zdroja si už 10 spoločností otvorilo účty v Gazprombank, ktoré sú potrebné na zabezpečenie platieb v rubľoch.

Distribútori plynu z Nemecka, Rakúska, Maďarska a zo Slovenska si chcú otvoriť rubľové účty v Gazprombank vo Švajčiarsku, aby vyhoveli požiadavke Ruska na platby za plyn v jeho mene. Sú medzi nimi aj najväčší importéri Uniper a OMV. Informuje o tom Financial Times.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Rokovania medzi európskymi odberateľmi a Gazpromom sa podľa zdrojov Financial Times zintenzívnili s blížiacimi sa termínmi platieb za ruský plyn.

Agentúra Bloomberg v stredu uviedla, že účet v rubľoch si otvorilo už desať európskych odberateľov ruského plynu. Štyria z nich podľa nej uhradili plyn spôsobom, ktorý vyžaduje Kremeľ, teda v ruskej mene.

EÚ doposiaľ takmer jednomyseľne odmietala požiadavku Vladimira Putina na platby za plyn v rubľoch. Niektoré krajiny sú však od dodávok z Ruska natoľko závislé, že ich zastavenie by im spôsobilo značné hospodárske škody.

Pristúpenie na platobné podmienky Ruska potvrdilo Maďarsko. Šéf diplomacie Péter Szijjártó sa už skôr vyjadril, že Maďari nepodporia žiadne európske sankcie, ktoré by sa týkali ruského plynu alebo ropy.
Nejednotnosť Únie vo veci platieb za plyn v rubľoch podľa kritikov oslabí sankcie proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine a prinesie ruskej ekonomiky miliardy v hotovosti.

Rakúska vláda v stredu uviedla, že dodávky zemného plynu z Ruska do Rakúska pokračujú bez obmedzení a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť. Viedeň však zároveň hľadá alternatívne zdroje.

FT s odvolaním sa na talianskych predstaviteľov tiež napísal, že talianska energetická spoločnosť Eni pripravuje na otvorenie účtov v Gazprombank, čo by jej zrejme umožnilo vyhovieť požiadavke Moskvy týkajúcej sa platieb za plyn v rubľoch.

Aj ona je jedným z najväčších odberateľov ruského plynu v Európe. Spoločnosť, ktorú podporuje talianska vláda, má čas na rozhodnutie do konca mája, keď je splatná ďalšia platba za nákup plynu od Gazpromu.

Hovorca OMV pre agentúru Reuters uviedol, že firma pracuje na riešení, ktoré by nebolo v rozpore so sankciami, ale odmietol spresniť, či to znamená použitie účtov, ako uviedol FT. Spoločnosť Eni sa odmietla k tomu vyjadriť.

Nemecká energetická spoločnosť Uniper už nebude platiť za ruský plyn prostredníctvom banky so sídlom v Európe, ale platby presunie na účet ruskej banky. Spoločnosť to uviedla pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Rheinische Post.

,,Plánujeme realizovať naše platby v eurách prostredníctvom účtu v Rusku,“ citoval denník hovorcu Uniperu, ktorý je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko požaduje platby za dodávky svojho plynu v rubľoch, pričom navrhlo mechanizmus, ktorý prostredníctvom ruskej banky Gazprombank umožní prevod eur či dolárov od odberateľov na ruble. Poľsko a Bulharsko tento mechanizmus odmietli využiť, načo im ruský plynárenský koncern Gazprom od stredy (27. 4.) zastavil dodávky plynu.

Podľa zdroja blízkeho Gazpromu takto zaplatili (v rubľoch) už štyria európski odberatelia, pričom rubľové účty v Gazprombank si otvorilo 10 spoločností. V najbližšom období by k zastaveniu dodávok ďalším odberateľom prísť nemalo, keďže ďalšie platby za ruský plyn sa očakávajú v druhej polovici mája.

V stredu Uniper v reakcii na rozhodnutie Gazpromu uviedol, že napriek zastaveniu dodávok plynu do Poľska a Bulharska nie sú dodávky do Nemecka ohrozené, pretože tranzit plynu do iných krajín krokom Gazpromu ovplyvnený nie je.

Ruský plynárenský podnik Gazprom v stredu 27. 4. 2022 zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska kvôli tomu, že krajiny nezaplatili za plyn v rubľoch. Zastavenie dodávok plynu je podľa Sofie vydieranie a Gazprom porušil zmluvu. Varšava sa chce domáhať odškodnenia za porušenie platného kontraktu.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa v utorok vyjadril, že Slovensko zaplatí Rusom za plyn v eurách. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek v stredu povedal, že Slovensko bude pri platbách postupovať podľa dohody v Európskej únii.

Niektoré krajiny Európskej únie požadujú od Bruselu jasnejšie vyjadrenie k systému platieb navrhovanému Moskvou. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už varovala firmy, aby nepristúpili na požiadavky Ruska, keďže by to znamenalo porušenie sankcií.

„Zdá sa, že trh si osvojuje názor, že plyn z Ruska bude ďalej tiecť a že je možné nájsť kompromis,“ uviedol šéf komoditných stratégov Saxo Bank Ole Hansen. „Rusko potrebuje peniaze a Európa, predovšetkým Nemecko, úplne nepochybne potrebuje plyn, takže aj napriek vojne je pravdepodobné nájdenie nejakého riešenia.“

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci vo štvrtok na burze v Amsterdame padol až o 6,9 %. Neskôr zmazal časť strát a o 10.02 h SELČ sa predával s mínusom 5,4 % po 101,50 eura eura za megawatthodinu. V stredu (27. 4.) jeho cena vyskočila až o 24 % na 127,50 eura za megawatthodinu a dostala sa na najvyššiu úroveň od 1. apríla. Dôvodom prudkého posilnenia bolo zastavenie ruských dodávok plynu do Poľska a Bulharska. Moskva zároveň varovala, že môže zastaviť dodávky aj ďalším odberateľom, ak nebudú platiť v rubľoch.

Zdroj: e.dennikn.sk / InfoVojna / trend.sk / pravda.sk / ft.com


.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

13 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

13 hodín ago

Budaj má problém! Polícia začala trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s oneskoreným uhrádzaním faktúr envirorezortu trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného…

14 hodín ago

V Turecku hrozil prevrat. Erdogan v pohotovosti!

Erdogan zvolal mimoriadne zasadanie po varovaní pred prevratom. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa mimoriadne…

14 hodín ago