slovanský svet

Demografické víťazstvo Ukrajiny za tridsať rokov nezávislosti

Ukrajina sa ďalej pripravuje k 30. výročiu nezávislosti. Rachotí ozbrojená technika, ktorú zakryli lepiacou páskou namiesto maskovania, niekde v kúte čaká trojzubec zhotovený zo železného šrotu, dokonca aj vietor túži nafúknuť šarováry parašutistov, ktorí rovno na oblohe zatancujú nešikovný hopák…

Tridsať rokov slobody. Skvelý čas na rekapituláciu. Ako sa napríklad za tie roky zmenil počet obyvateľov slobodnej Ukrajiny? Nemajú predsa žiadneho krvavého Stalina, ba dokonca ani komunistov, ktorí nenechali národ spokojne sa nadýchnuť. A čo je najdôležitejšie — úplná sloboda od prekliateho suseda „moskaľa“, ktorý po stáročia utláčal ukrajinský národ milujúci slobodu. Naskutku, za takýchto podmienok by mala populácia Ukrajiny nezadržateľne vyletieť nahor a dosiahnuť nevídané limity. Ako by to mohlo byť inak pri takom národnom šťastí? Ploďte a množte sa, Ukrajinci, k svojmu zdraviu, na slávu trojzubca a žlto-modrej handry!

Realita je však iná. Je priamo protikladná voči preblaženému obrazu, ktorý by tu teoreticky mal byť. Ukrajina nielenže rýchlo stráca počet obyvateľov. To, čo sa deje na Ukrajine s demografickými ukazovateľmi, možno pokojne nazvať katastrofou. A netreba sa vôbec pozerať na oficiálne čísla, ktoré tvrdia, že počet obyvateľov v krajine je niečo málo cez štyridsať miliónov. Veľmi odvážny predpoklad, ničím nepodložený. Pravda, ukrajinské orgány sa boja, a preto sa všeobecné sčítanie obyvateľstva neustále odkladá a nie je známe, či sa vôbec uskutoční.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ukrajina sa pýšila najväčšou populáciou na začiatku 90. rokov, keď dosiahla takmer 52 miliónov obyvateľov. Ten prekliaty odkaz sovietskej minulosti, v ktorej populácia republiky z nejakého dôvodu vždy nekontrolovane rástla. Dokonca aj za roky strašného hladomoru, ktorý sa teraz stal čisto propagandistickou históriou. Výnimkou sú len roky Veľkej vlasteneckej vojny, keď vo vojne alebo počas okupácie zahynulo obrovské množstvo obyvateľov republiky. Tempo rastu populácie na sovietskej Ukrajine bolo skutočne vynikajúce, a to napriek skutočnosti, že, ako sa tvrdilo, „v Sovietskom zväze sexu nebolo“. Veru, bolo to hrozné obdobie, všade naokolo samí komunisti a moskovskí okupanti, avšak ľudia z nejakého dôvodu boli šťastní a snívali o deťoch. A nielen snívali, ale ich aj zrýchleným tempom robili.

Akonáhle však prišla sloboda, populačný rast zotrvačnosťou pokračoval len niekoľko rokov. Potom začal padať a – čím ďalej tým viac. Mohlo by sa zdať, že nič nebráni veľkému ukrajinskému národu v rozvoji, žiadna KSSZ, žiadny arogantný „veľký brat“ a počet obyvateľov aj tak nekontrolovateľne klesá. Pritom nejde o dočasný jav, ale o skutočný trend. Áno, v iných bývalých republikách ZSSR bola situácia podobná, aj v samotnom Rusku sú demografické problémy. Ale práve na Ukrajine nesú rozsah skutočnej demografickej katastrofy.

Od roku 2014 sa situácia ešte zhoršila. Niekoľko miliónov ľudí sa nielenže dobrovoľne odmietlo považovať za Ukrajincov a od Ukrajiny sa oddelil Krym a fakticky aj Donbas, no život sa zhoršil úplne vo všetkých ohľadoch. Už aj tak biedna lekárska starostlivosť bola načisto dorazená, navyše v krajine nastal skutočný exodus. Ľudia odchádzajú buď natrvalo, alebo do práce, ale ani tí, ktorí zdanlivo odchádzajú dočasne, po návrate domov nijako zvlášť netúžia. Pretože ich tam nečaká nič dobré. Chátrajúca krajina s rýchlo starnúcou infraštruktúrou, ktorá sa nedokáže postarať o svoje obyvateľstvo a situácia sa ešte zhoršuje. Ukrajina je po uši v dlhoch, ktoré nie je možné splatiť, a aby ste nejako uhasili úroky, musíte sa ponoriť do nových dlhov. Lekárska reforma Uľjany Suprunovej takmer úplne zabila zdravotníctvo, nie je tam žiadna práca a v krajine panuje depresia a pocit úplného nedostatku akejkoľvek perspektívy.

Niektorí demografi tvrdia, že na Ukrajine v súčasnosti žije niečo cez 30 miliónov ľudí. Navyše to nie je len nepodložené tvrdenie, je podložené rôznymi dôkazmi vrátane nepriamych štatistických údajov a matematických modelov. Zamyslite sa — za tridsať rokov nezávislosti sa počet Ukrajiny znížil o 20 miliónov! Oveľa menej zahynulo vo Veľkej vlasteneckej vojne a o hladomore ani nehovoriac. 20 miliónov ľudí za tridsať rokov slobody je dobrá cena za nezávislosť, nie?

A problém je, že situácia sa nijako nezlepšuje, ale zhoršuje. Prezident Zelenskij, keď sa dostal k moci, vyzval Ukrajincov z celého sveta, aby sa vrátili do vlasti, nikto však nereagoval. Nuž, nie sú takí blázni, ktorí by sa vrátili do krajiny, ktorá pomaly, ale isto umiera. A zabíja vlastnú populáciu. Buď vojnou alebo nepriamo, nedostatkom normálnej medicíny a sociálnej pomoci. Týchto dvadsať miliónov stratených životov je najdôležitejším úspechom slobodnej Ukrajiny za tridsať rokov. A toto obrovské množstvo nemôže byť skryté žiadnou maskovacou páskou. A nepomôže ani hopák na oblohe slobodnej Ukrajiny.

Hlas Mordora špeciálne pre News Front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Nemeckí politici zošaleli – chcú spustiť paľbu z územia Nemecka

Načo dodávať protiraketové systémy Ukrajine, keď ruské rakety môžeme likvidovať aj z územia Nemecka? Tak…

2 hodiny ago

Český prezident sa vzdá členstva Ukrajiny v NATO výmenou za bezpečnosť

Ukrajinské orgány pravdepodobne nezískajú kontrolu nad stratenými územiami – povedal český prezident Petr Pavel v…

2 hodiny ago

Škola mediální manipulace: O emocionálně přesvědčivých fotografiích

Fotografie jsou nejmocnější zbraně na světě. Lidé jim věří, ale fotografie lžou. To napsal autor…

3 hodiny ago

Šéf vplyvného britského priemyselného konglomerátu žiada britskú vládu, aby zákaz predaja spaľovacích áut odložila.

Jim Ratcliffe poukazuje na vyhasnutý dopyt po elektromobiloch. „Elektromobil je skvelý pre krátke lokálne jazdy,…

3 hodiny ago

Evropský problém zvaný Německo je zpátky

Poslední vývoj ukazuje, že Německo se přes všechny snahy nedokázalo vyrovnat s temnými historickými přízraky.…

3 hodiny ago

Larry Johnson: Od Zelenského sa odvracajú aj neonacisti – vidia, že bez Zalužného sa situácia zhoršila

V poslednom čase začali so Zelenským prejavovať nespokojnosť aj tí najhorlivejší zástancovia vojny s Ruskom.…

3 hodiny ago