Categories: domovina

Dag Daniš: Matovičov nápad s plošným testovaním je nepremyslený a zlý

Predpokladáme, že Matovičova hra úzko súvisí s prípravami na celoštátny lockdown. A s ďalším obviňovaním verejnosti v štýle „pokazili ste si to“. 

Začneme príbehom. Skutočnou udalosťou. Odohrala sa v Bielom dome, v jedenom z najprísnejšie zabezpečených miest na svete. V sobotu 26. septembra sa v záhrade Bieleho domu konalo zhromaždenie za účasti prezidenta. Pravidlá boli prísne, každý účastník musel prejsť testovaním a negatívnym výsledkom na Covid-19.

Napriek tomu sa predpokladá, že v Bielom dome sa na tomto zhromaždení nakazilo 12 ľudí. Epidémiu koronavírusu mali zrazu priamo v sídle prezidenta. Stačil na to jediný falošne negatívny návštevník s miernymi príznakmi. Epidémia v Bielom dome zasiahla aj prezidenta Donalda Trumpa.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

V Bielom dome totiž nerobili štandardné PCR testovanie, ktoré je presné, no časovo náročné na vyhodnotenie. Nasadili antigénové testy. Teda ten typ testov, ktorý je vhodný len na testovanie ľudí s rozvinutým ochorením a príznakmi. Infikovaných, ktorí nemajú príznaky, prípadne ich majú len mierne, antigénové testy veľmi často vyhodnotia ako negatívnych.

Protirečenia Matoviča

Záver: lacné a rýchle antigénové testy sú vhodné na potvrdenie diagnózy u chorých. Napríklad v domovoch seniorov. Na plošné mapovanie epidémie sú nepoužiteľné.

Napokon, potvrdil to aj premiér Igor Matovič. Antigénové testy podľa neho dokážu odhaliť len 30 percent pozitívnych prípadov, preto ich vláda nasadí ako „pomôcku“ hlavne do ohnísk (kde je množstvo chorých ľudí s jasnými príznakmi) a do domovov seniorov.

Toto premiér vyhlásil 9. októbra. To, čo vtedy hovoril, malo logiku.

Týždeň nato sme sa s veľkým prekvapením dozvedeli niečo celkom iné. Premiér tvrdí, že vláda už tri týždne v utajenom režime chystala antigénové testy pre plošné testovanie, ktorým by mal prejsť každý obyvateľ nad 10 rokov. Alebo aspoň 90 percent z nich.

Zdroje z pandemickej komisie a krízového štábu naznačujú, že tento smelý nápad nevznikol medzi expertmi. Nevedeli o ňom. Nápad má pochádzať z politického prostredia.

Vláda okamžite začala s presviedčacou kampaňou, aby sa čo najviac ľudí nechalo otestovať, čo by vraj mohlo otočiť „krivku“ nákazy.

Rozlišujme

Obávame sa však, že aj verejnosť, aj niektorí ministri a poslanci si pletú dve veci. Jedna vec je zorganizovať jednorazové bezplatné testovanie pre dobrovoľných záujemcov (takto vyzeral návrh z víkendu, hoci interpretovaný bol inak). Toto už zorganizovali viaceré mestá a regióny v Európe. 

Druhá vec je celoštátne povinné testovanie pre všetkých obyvateľov nad 10 rokov. Takáto rozsiahla operácia sa nedá zrealizovať. Aspoň nie tak, aby bola legálna, efektívna a bezpečná pre milióny neinfikovaných ľudí, ktorí majú prísť hromadne medzi chorých a „pozitívnych“. Na presne to isté miesto a v celoštátnom rozsahu.

Slovom, bolo by tu veľa rizík. A pri veľmi nízkej efektivite. Opakujeme: antigénové testovanie je vhodné a viac-menej presné len pri chorých ľuďoch, resp. pri pravidelnom opakovanom nasadení. Nie pri bezpríznakových alebo s miernymi príznakmi, tam sú spoľahlivejšie štandardné PCR testy.

Toto celoštátne branné cvičenie, organizované armádou a políciou, by vôvec nedalo jasnú odpoveď na základnú otázku: kto je a kto  nie je infikovaný. Naopak, prienieslo by tisíce falošných negatívnych, ktorí by sa radostne rozutekali na trhoviská oslavovať a popíjať s priateľmi burčiak. 

Ak chce vláda vo veľkom posilniť testovanie, môžeme to privítať. Testovanie a izolácia chorých je najsilnejšia zbraň proti epidémii. No malo by sa dlhodobo, v pravidelných intervaloch mieriť tam, kde môže byť efektívne (lokálne, na ohniská). Nie jednorazovo všade. Aj na navonok zdravých ľudí, ktorých je drvivá väčšina a pri ktorých je tento typ testov vysoko, vysoko nepresný.

Keď už má vláda na stole 13 miliónov rýchlotestov, mala by ich pravidelne nasadzovať: do ohnísk nákazy, kde je množstvo chorých ľudí; do domovov seniorov (s pravidelným testovaním personálu); do nemocníc; na rizikové skupiny, napríklad na ľudí, ktorí cestujú za hranice za prácou (im by mohla vláda ponúknuť bezplatné testovanie opakovane); pre ľudí, ktorí sa cítia chorí a chcú rýchlotest na Covid-19.

Ak ide vláde o podstatu veci – potláčanie epidémie počas jesene a zimy –, mala by ísť touto cestou. Nie cestou nevyskúšaných experimentov.

Obávame sa však, že okrem vecnej stránky je v hre aj iná. Politická. Alebo rovno osobná. 

Matovič: šach mat, pokazili ste si to

Väčšina expertov sa dnes zhoduje, že úrady nezvládli pravidelné PCR testovanie, trasovanie ani izoláciu infikovaných. Nemocnice sa zapĺňajú chorými. A keďže lekári odmietajú pandemický plán – ktorý ráta s 3 500 chorými v nemocniciach –, skôr či neskôr bude na stole lockdown. Celoštátne vypnutie, ako na jar. S rozsiahlymi škodami, prepúšťaním, krátením príjmov, kolapsom rozpočtov firiem, miest, vlády…

Vedia to experti. Vedia to ministri. Vie to Matovič.

Predpokladáme, že Matovič sa rozhodol pre „vabank“. Slovo patrí do úvodzoviek, lebo výsledok tejto riskantnej hry môže byť pre neho buď výborný, alebo aspoň dobrý. Minimálne v rovine PR a marketingu.

Ak by experiment s plošným testovaním zázračne zabral a zastavil by (dočasne) rozmach epidémie, Matovič by bral celý bank. Veľké, pozoruhodné víťazstvo. Príklad pre celý svet. 

To sa však pravdepodobne nestane. S epidémiami sa nedá bojovať jednorazovo.

Ak by akcia zlyhala na slabšej účasti, Matovič by dal verejnosti šach mat: „aha, urobili sme pri testovaní maximum, viac ako iné štáty, neukazujte prstom na nás, ale na nich, neprišlo dosť ľudí, pokazili ste si to, vy blázni a opice, Kotleba so Sulíkom kazili hru, je nám ľúto, blížime sa k lockdownu…“

Tento scenár je vysoko pravdepodobný. Pri alarmistickom nastavení Slovenska bude skôr či neskôr takmer istý.

Mimochodom, ak by operácia zlyhala nielen na slabej účasti, ale aj organizačne, premiér by obetoval ministra obrany (prípadne ministra zdravotníctva). 

Namiesto záveru si len opravme tézu z titulku. „Operácia Matovič“ – plošné nasadenie nepresnej antigénovej barly – je nepremyslená len vecne a odborne. Riziká pre spoločnosť prevažujú nad možným benefitom.

No mimo vecnej a odbornej roviny je premyslená pomerne dobre. Ako pomôcka pre šéfa Obyčajných.

Zdroj: postoj.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Advokát JUDr. Weis: Generálna prokuratúra SR doteraz v prípade povinného celoplošného testovania nekonala

Skupinka nadšených pochybovačov podrobila tyčinky, ktoré neidentifikovateľné osoby pchali ľuďom nedôvodne hlboko a zároveň prudko…

7 hodín ago

VIDEO: Litva se stala první zemí NATO, jejíž parlament právě odsouhlasil vyslání vojsk na Ukrajinu. Čeká se už jen na oficiální pozvánku od ukrajinské strany.

V Bratislavě mezitím došlo k vypuštění holubic míru po anti-válečném projevu Roberta Fica. Válka na…

7 hodín ago

Fantastické v najobyčajnejšej každodennosti (Za velikánom slovenskej kinematografie Jurajom Jakubiskom)

Kultový taliansky režisér Federico Fellini o ňom povedal: „Nie všetci máme Jakubiskove oči, ktoré mu…

7 hodín ago

VIDEO: Blaha o Šimečkovom manuále na prevraty, o tom, ako sa robili farebné revolúcie, o riziku prevratu

O riziku prevratu, ktorý by mohol zvrhnúť ukrajinského prezidenta Zelenského, ale aj o tom, či…

7 hodín ago

Vydieranie USA zo strany Izraelu a hlavný problém izraelskej armády

Stratégia Izraelu zničiť Gazu si vyžaduje použitie nie „high-tech“, ale „obyčajných“ nábojov, ktorých je teraz…

7 hodín ago

VIDEO: BRAT za BRATA na Dukle. Večná sláva a večná pamäť!

Organizácia BRAT za BRATA prišla poďakovať Červenej Armáde pri pamätníku vo Svidníku, Ladomírovej a na…

7 hodín ago