Európa

Cosa Nostra je oproti globálnemu zločineckému Syndikátu a jeho poskokom dobročinná organizácia. Orbán musel ustúpiť tvrdému vydieraniu Bruselu.

Lídri členských štátov EÚ vrátane premiéra Fica odsúhlasili 50 miliárd eur pre Ukrajinu. Ambasádor USA v Maďarsku prišiel pred tým do Washingonu žalovať na maďarského premiéra, že slúži záujmom Kremľa a podkopáva jednotu NATO a EÚ. „Brusel vedie ideologickú vojnu proti Maďarsku a neustále nás vydiera,“ vyhlásil šéf maďarskej vlády

Rozhodujúcim bolo podľa magazínu Politico zrejme stretnutie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom. Ten uviedol, že ak sa bude Maďarsko správať ako suverénna krajina, spoja ukrajinskú otázku s právnym štátom a dostanú jeho krajinu do západnej finančnej blokády.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok na sociálnej sieti X oznámil, že lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Informuje TASR.

Maďarský ministerský predseda Viktor Orbán so zvesenou hlavou na vydieračskom stretnutí s Ursulou von der Leynovou, Charlesom Michelom, Emmanuelom Macronom, Olafom Scholzom a Giorgiou Meloniovou.

„Máme dohodu! Všetkých 27 lídrov sa dohodlo na dodatočnom podpornom balíčku pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ. To zaisťuje stále, dlhodobé a predvídateľné financovanie Ukrajiny. EÚ preberá vedenie a zodpovednosť pri podpore Ukrajiny; vieme, čo je v stávke,“ napísal na sociálnej sieti X šéf Európskej rady Charles Michel.

Spresnil, že existuje dohoda o poskytovaní finančnej podpory Ukrajine až do roku 2027, čo podľa neho znamená „stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie pre Ukrajinu“.

Rokovania sa začali s poldruhahodinovým oneskorením, pretože ešte predtým sa uskutočnilo viacero menších pracovných stretnutí zameraných na dosiahnutie kompromisu o finančnej pomoci Ukrajine.

Rozhodujúcim bolo podľa magazínu Politico zrejme stretnutie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela s prezidentom Francúzska Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a predsedom vlády Maďarska Viktorom Orbánom. Neskôr sa k nim pridali aj holandský premiér Mark Rutte, poľský premiér Donald Tusk a šéf belgickej federálnej vlády Alexander De Croo.

Ukrajina má zatiaľ zabezpečené financovanie na chod štátu do konca marca tohto roku, k čomu vlani EÚ prispela sumou 80 miliárd eur.

Ambasádor USA v Maďarsku prišiel do Washingonu žalovať na Orbána

Veľvyslanec Spojených štátov v Budapešti David Pressman odcestoval do Washingtonu, aby s vysokými predstaviteľmi americkej vlády vrátane šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena konzultoval otázky americko-maďarských bilaterálnych vzťahov. S odvolaním sa na vyhlásenie veľvyslanectva USA v Budapešti to vo štvrtok uviedol server 24.hu.

Pressman 26. januára v rozhovore pre denník The Financial Times uviedol, že zahraničná politika maďarského premiéra Viktora Orbána slúži záujmom Kremľa a podkopáva jednotu NATO a EÚ.

Okrem proruskej politiky kritizoval veľvyslanec Orbána aj za otvorenú podporu Donalda Trumpa v americkej predvolebnej kampani. Pressman vyjadril názor, že maďarský premiér spolitizoval bilaterálne vzťahy, a preto je Maďarsko dlhodobo najizolovanejšou krajinou v Európe.

Americký diplomat ďalej podotkol, že maďarské médiá podporované Orbánovou vládou pravidelne šíria kremeľskú propagandu. Do tohto rámca podľa Pressmana zapadá aj Orbánovo vyhlásenie, že eurofondy určené Maďarsku, ktoré Brusel zablokoval pre obavy o právny štát, poputujú do Kyjeva a budú z nich profitovať americkí výrobcovia zbraní.

Blinken 30. januára vyjadril nádej, že Maďarsko – ako posledný členský štát NATO – čoskoro ratifikuje vstup Švédska do Aliancie. „Očakávam, že sa tak stane v najbližších týždňoch, keď sa znovu zíde maďarský parlament,“ povedal šéf americkej diplomacie.

Brusel nás vydiera, vyhlásil Orbán pred rokovaním na ktorom ho museli spacifikovať Scholz, Macron a Meloniová

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v noci zo stredy na štvrtok rokoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. V súvislosti s prípravou na štvrtkové mimoriadne zasadnutie Európskej rady (summit EÚ) v Bruseli to uviedol pre agentúru MTI Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Server atv.hu v tejto súvislosti napísal, že nie je možné predvídať, aký bude výsledok mimoriadneho summitu; či Orbán „opäť pôjde na kávu“, alebo či 27 členských štátov Únie dosiahne kompromis o podpore Ukrajiny vo výške 50 miliárd eur zo strany EÚ. Maďarský návrh Bruselu je známy, otázkou je, aký bude bruselský návrh pre Orbána.

„Brusel nás vydiera tým, že ak sa budeme správať ako suverénna krajina, spoja ukrajinskú otázku s právnym štátom a dostanú Maďarsko do západnej finančnej blokády. To by bol Armagedon, ktorý nedovolíme. Budeme chrániť záujmy Maďarska. Nás nemožno vydierať,“ napísal Orbán na Facebooku v utorok pred odletom do Bruselu.

Suma, ktorú ešte vlani v lete navrhla Európska komisia, má Kyjevu aj počas vojny s Ruskom – do konca roku 2027 – zaistiť normálne fungovanie štátu s vyplácaním dôchodkov a miezd pre učiteľov, úradníkov či lekárov.

Maďarsko navrhlo, aby v uvedenom období EÚ každý rok schvaľovala časti finančného balíka určeného pre Ukrajincov.

Podľa Reuters však mnohí lídri členských krajín odmietajú Orbánov kompromisný návrh a trvajú na jednorazovom a konečnom schválení celého balíka pomoci pre Ukrajinu na najbližšie štyri roky, pričom súhlasia so špeciálnym summitom raz za rok o tom, na čo sa tieto peniaze míňajú, avšak bez nového hlasovania a schvaľovania.

Ak by Orbán na summite opäť použil právo veta a znemožní jednomyseľné odobrenie finančnej pomoci EÚ Ukrajine, Európska komisia by predostrela záložný plán. Takzvaný „plán B“, bez účasti Maďarska, s 26 krajinami Únie, by podľa nemenovaných diplomatov z prostredia EÚ bol uskutočniteľný, avšak zložitejší z politického hľadiska.

Zdroj: tvnoviny.sk / bleskovky.sk / postoj.sk / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

VIDEO Hojsík ako čistý farizej? Ruské zabíjanie mu prekáža, izraelské ani veľmi nie

Vo svete sú v súčasnosti dva veľké vojnové konflikty. Ten prvý, na Ukrajine, trvá už viac…

19 minút ago

Čaputová: Červený kríž je spoločenstvo, ktorého základnou hodnotou je ľudskosť

Červený kríž vnímam ako spoločenstvo, ktorého základnou hodnotou je ľudskosť. Na sociálnej sieti to uviedla…

24 minút ago

Šutaj Eštok k schváleniu migračného paktu: Zlá správa pre boj s nelegálnou migráciou a varovanie pred eurovoľbami!

Ministri členských krajín Európskej únie (Rada EÚ) v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o…

27 minút ago

V4 bola kompletne proti migračnému paktu! Kamenický hovorí o fatálnych dopadoch v prípade masovej migrácie

Slovensko a štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v utorok počas hlasovania na úrovni ministrov financií…

30 minút ago

Drucker: Školstvo čakajú ďalšie významné zlepšenia vo financovaní podporných opatrení pre deti a žiakov

V nadchádzajúcom školskom roku 2024/2025 rezort školstva zvýši finančné prostriedky určené na pomoc a podporu…

32 minút ago

Kyslé mlieko na spomalenie starnutia

Recept od nositeľa Nobelovej ceny Iľja Mečnikova (1845-1916), vynikajúceho ruského biológa a fyziológa. Bol to on, kto…

34 minút ago