domovina

Chmelár: Interpretačné vyhlásenie USA potvrdilo, že prezidentka a vláda klamali a zavádzali!

Zverejnené interpretačné vyhlásenie Spojených štátov k DCA je fiaskom argumentácie slovenskej strany a fakticky usvedčuje Zuzanu Čaputovú, Jara Naďa, Ivana Korčoka, Juraja Krúpu, Mariana Majera, Eduarda Hegera a ďalších vládnych predstaviteľov, ale aj „expertov“ typu Pavla Macka z klamstva a hrubého zavádzania verejnosti, konštatuje vo svojom statuse na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

Spojeným štátom nič nebráni

„Američania vo svojej doložke potvrdili to, čo som zdôrazňoval od začiatku: „jadrové zbrane USA sú ďalej rozmiestňované na územiach niektorých spojeneckých štátov NATO s ich plným súhlasom a sú v súlade so Zmluvou o nešírení jadrových zbraní, a že Dohoda nepovoľuje ani nezakazuje rozmiestňovanie konkrétneho druhu zbraní“. To znamená, že z právneho hľadiska nič – a už vôbec nie vojenská dohoda medzi SR a USA – nebráni Spojeným štátom, aby na našom území rozmiestnili nukleárne zbrane,“ upozorňuje historik, publicista a politológ Chmelár.

Kollár sa podľa neho so svojím prázdnym vyhlásením, že Naď ho ubezpečil, že tu jadrové zbrane nemôžu byť, môže ísť dať vypchať. Musí si v tejto situácii vybrať: buď zostane pokrytcom, ktorý sa nevie pozrieť pravde do očí, alebo ukáže, že má gule na to, aby vstúpil do histórie a takúto nevýhodnú zmluvu odmietol, vyzýva šéfa parlamentu k činu politológ.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Bez medzinárodnoprávnej záväznosti

„Prívrženci dohody sa iste budú odvolávať na vyhlásenie, že Spojené štáty nemenia svoj pohľad na to, že nemajú žiaden zámer rozmiestňovať jadrové zbrane na území nových členských štátov. USA tu majú na mysli Zakladajúci akt o vzájomných vzťahoch, spolupráci a bezpečnosti medzi NATO a Ruskou federáciou podpísaný 27. mája 1997 v Paríži, konkrétne čl. IV tohto dokumentu. Tu však treba zdôrazniť, že podobne ako často citované Budapeštianske memorandum je tento akt iba politickým vyhlásením, a nemá medzinárodnoprávnu záväznosť,“ konštatuje Chmelár.

Zakladajúci akt je podľa historika už dnes zdrapom papiera a odvolávať sa na jedno politické vyhlásenie, že Spojené štáty dnes nemajú zámer rozmiestňovať na Slovensku jadrové zbrane znamená len to, že kedykoľvek v budúcnosti ho mať môžu a nielenže im v tom nič právne nestojí v ceste, ale nemusíme sa to ani dozvedieť.

Washington nič negarantuje

Podľa Chmelára treba veľmi pozorne čítať, čo obsahuje nielen samotná zmluva, ale aj interpretačné vyhlásenie USA. Kým prezidentka a vláda zavádzajú slovenskú verejnosť, že žiadne práva nebudú porušené, Washington im v tom neprotirečí, ale jasne spresňuje, že „NEGARANTUJE ŽIADEN KONKRÉTNY VÝSLEDOK“.

„Ďalšiu mínu do interpretácie vnáša táto veta: „Hoci Dohoda nie je rozhodnutím ani jednej zo strán vyslať personál konkrétnym spôsobom, stanovila by podmienky pre výraznejšiu spoluprácu s cieľom zlepšiť bezpečnosť Spojených štátov, Slovenskej republiky aj celkovo NATO. Takúto spoluprácu možno dosiahnuť jedine vtedy, keď naše ozbrojené sily budú úzko spolupracovať.“ Čo to znamená?,“ pýta sa historik.

Podvod na občanoch a zrada na republike!

Hovorí, že slovenskí vládni politici sa dušujú, že o tom, či sem napokon vpustíme vojská USA, rozhodne suverénna Národná rada Slovenskej republiky. Silácke reči, ktoré však môže zmiesť zo stola americká interpretácia. Článok 86 pís. m Ústavy SR hovorí, že do pôsobnosti NR SR patrí vysloviť súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenskej republiky. Podľa výkladu prezidentky i vládnej koalície to vraj znamená, že o tejto veci budú musieť hlasovať samostatne. Ale to vôbec nie je pravda. Čl. 11 ods. 1 vojenskej zmluvy so Spojenými štátmi veľmi jasne hovorí, že Ozbrojené sily USA „môžu vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa na ňom pohybovať“. To znamená (teraz by ste mali pozorne počúvať najmä vy, ctené poslankyne a poslanci parlamentu), že keď schvália DCA, uplatnia tým zároveň aj právomoc NR SR rozhodovať o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl a viac sa o tom nemusí hlasovať. To je podvod na občanoch a zrada na republike, varuje Chmelár.

„No a napokon by som sa chcel pristaviť pri jednej veľmi častej výhovorke prívržencov vojenskej dohody s USA: opakované ubezpečovanie, že „táto Dohoda nevytvára žiadne základne USA v Slovenskej republike“ a že odporcovia DCA o tom šíria dezinformácie, je demagogickým vyrážaním otvorených dverí. Samozrejme, že tu nikto nejde stavať nejaké nové vojenské základne USA. Samozrejme, že de iure budú vojenské základne na Sliači a v Kuchyni formálne stále majetkom Slovenskej republiky. Ale podstatné je, že de facto nad nimi prevezmú plnú kontrolu Ozbrojené sily USA, ktoré ich dostanú do prenájmu bez poplatku a na dobu neurčitú. A bude na nich platiť jurisdikcia Spojených štátov. Toto treba občanom tejto republiky povedať jasne,“ myslí si Chmelár. 

Slovenská strana svojich občanov klamala

Všetky problémy teda naďalej ostávajú, ba dokonca boli zvýraznené. Spojené štáty svojou interpretáciou potvrdili, že slovenská strana svojich občanov klamala a zavádzala.

Zároveň oznámili, že interpretáciu Zuzany Čaputovej chápu tak, že jej zámerom „nie je meniť ustanovenia Dohody, ani meniť či vylúčiť ich právne účinky“, teda že je pre nich rozhodujúci a právne záväzný len samotný text zmluvy. Zároveň si vyhradili právo, že negarantujú nijaký konkrétny výsledok, ak sa budú slovenskí občania sťažovať na porušovania ich práv.

„Táto zmluva je strašný podvod a každý, kto za ňu zdvihne ruku, by si mal zapamätať, že na to národ nezabudne,“ uzavrel Chmelár.

hlavný denník

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Rusko vyslalo Japonsku kvôli podpore Ukrajiny „tvrdý signál“

Rusko vybudovaním siete spravodajských staníc na Kurilských ostrovoch „nenápadne naznačuje“ Japonsku, že protiruská politika a…

1 hodinu ago

Totalitnú globálnu pandemickú dohodu WHO sa štátom sveta nepodarilo uzavrieť v určenom termíne

Zástupcovia 194 členských krajín WHO od 29. apríla rokujú v Ženeve s cieľom nájsť konsenzus…

1 hodinu ago

VIDEO: Opozícia a jej prerazené dno. Pročko je tomu „vedúci“

Klondike v neziskovkách! Samá dúha, ale ide vám o kšefty. Slovenský parlament zažil v piatok počas…

1 hodinu ago

Nápor na slovenskou hranici sílí. Ukrajinci prchají před odvodem, za útěk platí horentní sumy

Ukrajinští muži utíkají ze své vlasti před mobilizací. Nový zákon ohledně branné povinnosti podepsal prezident…

2 hodiny ago

Valné shromáždění schválilo návrh na členství Palestiny v OSN, ČR byla proti!

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace.…

2 hodiny ago

VIDEO: Zhrození nad Pavlem- Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapomenul…

2 hodiny ago