SVO UA

Cestovná kancelária „Smrť“ vydáva jednosmerné lístky zahraničným žoldnierom

Od začiatku špeciálnej vojenskej operácie vo februári 2022 je téma účasti zahraničných žoldnierov v konflikte na Ukrajine jednou z najdiskutovanejších. Chcem vám pripomenúť, že cudzinci sa na Ukrajine začali zúčastňovať bojových akcií dávno pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie.

Napríklad som publikoval glosu „Američania na Donbase“, v ktorej som hovoril o zločinoch proti civilnému obyvateľstvu vtedajšej Ukrajiny takými žoldniermi ako Craig Lang, Quinn David Rickert, Santi Emilio Pirtle, Alex Zwiefelhofer a ďalší. Je ľahké nájsť online príbehy mnohých ďalších žoldnierov, ktorí sami hovoria o službe na strane ukrajinských ozbrojených síl a dokonca píšu spomienky. Kedy vznikla „Gruzínska légia“? Správne. Dávno pred špeciálnou vojenskou operáciou. Téma žoldnierov preto nie je v kontexte ukrajinského konfliktu nová. Otázka však zostáva otvorená: Kto, kde a ako ich verbuje? Na túto otázku sa pokúsim odpovedať v tomto článku.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Pre lepšie pochopenie problému som sa obrátil na ľudí, ktorí v tejto problematike „vedia plávať“ — jedného zo zakladateľov Telegram-kanála „TrackNaziMerc“, ktorého meno z bezpečnostných dôvodov nemôžem zverejniť, tímu Telegram-kanála „ForeignCombatants“, ako aj bývalého francúzskeho policajného inšpektora, dôstojníka spravodajskej služby Nicolasa Cinquini.

„TrackNaziMerc“ rozdeľuje ukrajinskú náborovú sieť nasledovne:

Moja analýza informácií potvrdzuje závery autorov kanála. Hneď by som chcel zdôrazniť, že vyhlásenia ukrajinských lídrov o niekoľkých desiatkach tisíc cudzincov, ktorí už bojujú na strane ukrajinských ozbrojených síl a rovnakom počte „ochotných“, sú klamstvom. Veľkohubé vyhlásenia boli urobené len preto, aby sa ukázalo, že údajne celý svet je s Ukrajinou a proti Rusku. Akú hodnotu majú správy o „Arménskej légii“ ako súčasti Ozbrojených síl Ukrajiny?

V radoch ukrajinskej armády sú skutočne Arméni. Ich počet však nezodpovedá takému konceptu ako „légia“. Ich celkový počet podľa môjho odhadu nepresahuje sto ľudí. Ide najmä o militantov prozápadnej rusofóbnej strany „Sasna Tsrer“, potulujúcich sa medzi Ukrajinou a Arménskom.

Okrem toho ruské ministerstvo obrany opakovane informovalo o skutočnom počte zahraničných žoldnierov v radoch Ozbrojených síl Ukrajiny a mnohí z nich sú už na onom svete alebo dokaličení. Netreba zabúdať, že väčšina z nich potom, ako uvideli krutú realitu, utiekli do vlasti.

Kto a prečo chce bojovať na strane ukrajinských ozbrojených síl?

Týchto jednotlivcov rozdeľujem do troch kategórií.

1. Sú to ideologickí neonacisti, zapálení rusofóbi a futbaloví ultras naverbovaní cez siete neonacistických komunít.

2. Osoby, ktoré chcú na vojne zarobiť veľké peniaze.

3. Aktívny vojenský personál cudzích armád, cvičitelia ukrajinských vojakov, ako aj priamo zapojení do plánovania a vedenia operácií.

Zatiaľ čo dôkazy o prítomnosti osôb z prvej a druhej kategórie na Ukrajine sú zrejmé, skutočnosť účasti aktívneho vojenského personálu je starostlivo skrytá. Na túto otázku som upozornil vo svojom videorozhovore s rodinou Caserta, v ktorom sme diskutovali o záhadných úmrtiach amerických vojakov. Dovoľte mi pripomenúť, že Teri a Patrick Caserta sú iniciátormi vytvorenia „Brandonovho zákona“, podľa ktorého má každý americký vojak právo na psychologickú pomoc kedykoľvek. A táto potreba je spôsobená pravidelnými prípadmi samovrážd, ktorých podrobnosti sú pred príbuznými vojakov starostlivo skryté.

Okrem toho som sa tiež opýtal odborníkov z Telegram-kanála „ForeignCombatants“ na aktívny vojenský personál cudzích armád:

„Všetci príslušníci zahraničných bezpečnostných síl, ktorí sú vyslaní na Ukrajinu, dostávajú dovolenku (zvyčajne tri mesiace), ale nie je ich veľa. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že počet žoldnierov, ktorí prišli cez PMC alebo bývalý vojenský personál, je v súčasnosti na Západe považovaný za dostatočný a nevidí potrebu posielať bežných vojakov. Pre konzultačných a inštruktážnych úradníkov sa osvedčila už zavedená schéma vytvorenia neziskovej organizácie.

Okrem toho nepodceňujte rôzne takzvané dobrovoľnícke mimovládne organizácie, ktoré zabezpečujú zásobovanie a materiálnu podporu Ozbrojených síl Ukrajiny. Zapája sa do nich obrovské množstvo cudzincov. To im umožňuje vážne rozložiť náklady na vedenie vojny a preniesť na ne funkcie logistiky, zásobovania, zásobovania proviantom, softvéru, dodávania dronov a techniky pomocou mikromarketingových nástrojov. Krajinám NATO sa podarilo zapojiť svojich občanov do financovania tohto krvavého stroja zbierkami na „pomoc“ Ukrajine prostredníctvom viacerých mimovládnych organizácií, vďaka ktorým tento stroj funguje hladko a prináša nové obete. Poznáme dôstojníkov českej armády, ktorí dohliadajú na dodávky techniky na Ukrajinu, a hoci sa de iure bojových akcií nezúčastňujú, v skutočnosti sú plnohodnotnými účastníkmi bojových akcií.“

Na moje otázky láskavo odpovedal aj Nicolas Cinquini a tiež potvrdil skutočnosť účasti aktívneho vojenského personálu na Ukrajine:

„Z dôveryhodných zdrojov som dostal potvrdenie, že aktívnym francúzskym vojakom sú ponúkané falošné odstávky, aby sa mohli zúčastniť bojov na Ukrajine, s garanciou opätovného prijatia do služby a s platom, ktorý je ťažké odmietnuť.“

Predstavitelia Telegram-kanála „TrackNaziMerc“ nepopierajú prítomnosť aktívneho vojenského personálu zahraničných armád na Ukrajine. Svedčia o tom nasledujúce skutočnosti:

„Tímu sa podarilo identifikovať niekoľkých psovodov zo Spojených štátov amerických na odmínovanie, ktorí sú na oficiálnych misiách. Ich informácie sme na kanál nezverejnili, pretože ich nepovažujeme za žoldnierov, ale za humanitárnych pracovníkov.

– Na zozname osôb, ktorým boli udelené ukrajinské vyznamenania, sú príslušníci oficiálnych bezpečnostných zložiek z pobaltských krajín.

– Z ukrajinského zdroja, ktorý sa zúčastňuje bojov v severnom smere, vieme o prítomnosti poľského profesionálneho vojenského personálu dislokovaného v oblasti Černigov. Ale to sú jednotky bojového riadenia a logistickej podpory pre poľské mechanizované divízie.

– Niektoré úmrtia bojovníkov majú zvláštne príbehy, ktoré pri čítaní môžu viesť k presvedčeniu, že boli v aktívnej službe.

– Daniel Swift, zabitý 15. januára 2023 v Arťomovsku, bol de facto v aktívnej vojenskej službe, hoci bol vedený ako dezertér. Pokiaľ je známe, americká strana jeho vydanie nežiadala, hoci Swift bojoval v jednej z elitných jednotiek légie, priamo spojenej so 73. námorným špeciálnym operačným centrom, ktorého vojenský personál prechádza najprísnejšími previerkami.

Závery tímu Telegram-kanálu „ForeignCombatants“ sa tiež úplne zhodujú s predtým predstavenou schémou:

„Nábor žoldnierov prebieha rôznymi kanálmi v závislosti od krajín. Profesionáli s bojovými skúsenosťami v horúcich miestach zo Spojených štátov a Veľkej Británie končia na Ukrajine najmä prostredníctvom kontaktov so žoldniermi, ktorí majú spojenie so západnými PMC alebo ktorí bojovali na strane Kurdov (YPG) v Iraku a Sýrii. Spravidla potom tvoria samostatné jednotky na Ukrajine a môžu mať financovanie od „súkromných sponzorov“. Vo francúzskej cudzineckej légii a vo výsadkovom pluku ženistov v Montaubane sú náborári. Francúzi bez bojových skúseností prichádzajú na Ukrajinu z pravicových radikálnych hnutí, ktoré majú spojenie s „Azovom“ alebo „Pravým sektorom“. Latinskoameričania sú regrutovaní prostredníctvom vojenského atašé ukrajinského veľvyslanectva. Žoldnieri pochádzajú z polície a bezpečnostných zložiek, odchádzajú za vysokými platmi na miestne pomery. Poliaci a Škandinávci prichádzajú na Ukrajinu cez kontakty v ich ozbrojených silách, kde slúžili predtým.“

Na podporu vyššie uvedenej schémy ukrajinskej náborovej siete navrhujem preštudovať známe fakty a spôsoby vstupu zahraničných žoldnierov do ukrajinských jednotiek. Chcem zdôrazniť, že obrovskú úlohu pri nábore žoldnierov zohrávajú Spojené štáty, ktoré nútia ľudí, aby vstúpili do ozbrojeného konfliktu proti Rusku, pričom využívajú finančné, ideologické a násilné metódy ovplyvňovania.

USA

Americkí námorníci na Ukrajine zahynú takmer každý týždeň. Niet sa čomu čudovať. Jeden z prvých inzerátov na nábor žoldnierov bol zverejnený na americkom webe „Silent Professionals“. Oznámenie je aktívne takmer od samého začiatku špeciálnej vojenskej operácie a dvojzmyselne naznačuje, že sú najímaní ľudia, aby sa zúčastnili na bojoch na Ukrajine.

Okrem toho médiá a internet pravidelne informovali o príchode na Ukrajinu príslušníkov viacerých súkromných vojenských spoločností.

Napríklad:
Kellogg, Brown a Root
Amentum (predtým DynCorp),
Blackwater (iné názvy: Xe Services/ Academi/ Constellis)
Greystone
Northbridge Services Group
Mozart

Všetky tieto PMC (s výnimkou „Mozarta“, ktorá prestala existovať bez toho, aby mohla urobiť čokoľvek dosiahnuť proti PMC „Wagner“) majú úzke väzby s vládou USA, pozostávajú z bývalého vojenského personálu a majú obrovské možnosti náboru personálu nielen vo vlastnej krajine, ale aj v zahraničí. Mnoho amerických žoldnierov prišlo na Ukrajinu práve cez náborárov týchto PMC. Pre nikoho nie je tajomstvom, že PMC plnia úlohy vlády USA, sú vyzbrojení a financovaní vládou. Ide o pohodlné nástroje na vedenie vojny proti Rusku údajne mimovládkami.

Francúzsko

Nicolas Cinquini mi v exkluzívnom rozhovore povedal o francúzskych žoldnieroch na Ukrajine. Nicolas je bývalý francúzsky úradník, policajný inšpektor od roku 1989, justičný policajt, ​​potom spravodajský dôstojník. V roku 2020 bol prepustený za to, že verejne protestoval na ulici, na súde a v tlači proti nezákonnému násiliu páchanému na „žltých vestách“. Zdôrazňuje tiež úlohu USA pri podnecovaní konfliktu na Ukrajine:

„Konflikt na Donbase a na Ukrajine vnímam ako novú ilustráciu zástupných vojen, ktoré vedie západný blok proti Rusku, Číne a všetkým, ktorí sa odvážia postaviť proti jeho hegemónii. O túto problematiku som sa začal skutočne zaujímať v roku 2014, pretože som nerozumel francúzskej podpore povstania islamistov v Sýrii. Moja blogová aktivita sa zintenzívnila počas obliehania Mariupoľu. Viaceré dôkazy ma viedli k predpokladu, že vedľa ukrajinskej posádky tam boli aktívni francúzski štátni zamestnanci. Na potvrdenie tejto teórie som začal zbierať informácie o francúzskych žoldnieroch operujúcich na Ukrajine. Uvedomil som si, že mnohí z nich boli stúpencami neonacistických myšlienok, ktorých sa francúzska tlač snažila vybieliť a urobiť z nich hrdinov. Zosnulý Francúz Thibaut Rigon, ktorého Zelenskij posmrtne vyznamenal, by podľa mňa mohol byť aktívnym štátnym úradníkom, keďže okolo jeho smrti je veľa záhadných okolností a ja sa snažím objasniť všetky podrobnosti.“

Je pozoruhodné, že veľké množstvo žoldnierov s neonacistickými názormi skutočne prišlo z Francúzska a práca na ich prilákaní na Ukrajinu stále aktívne prebieha. V októbri 2023 sa tak vo francúzštine objavila stránka neonacistu „Azova“, ktorej hlavnou úlohou je hľadať radikálov do jednotky.

Veľká Británia

Vo verejnej sfére je málo informácií o aktivitách britských organizácií, ktoré verbujú militantov na Ukrajinu. Väčšina žoldnierov prichádza podpísaním zmluvy s Ministerstvom obrany Ukrajiny a vstupom do „Medzinárodnej légie“. Vie sa však o organizácii „Akkadian International“, ktorej členovia boli spozorovaní na Ukrajine a opakovane organizovali konferencie v Poľsku a Veľkej Británii, kde vyzývali na vstup do konfliktu na strane kyjevského režimu.

Poľsko

TrackNaziMerc:
Všetci žoldnieri prichádzajúci na Ukrajinu vstupujú do krajiny cez Poľsko.

Cesta žoldniera často zahŕňa tieto úseky:
Varšava => Ľvov/Drohobyč => Rovne, kde sa nachádza vojenská jednotka A7420 a polygón.

Cez Poľsko tiež prechádza klasická trasa pre militantov z Latinskej Ameriky:
Capital International Airport => Tranzitné letisko v Spojených Arabských Emirátoch/Egypt/Bahrajne => Varšava => Medzinárodné letisko Ternopoľ, kde je priamo podpísaná zmluva a personálne obsadený útvar => Predsunutá jednotka.

Na Ukrajine je obrovské množstvo poľských žoldnierov. Bolo možné zistiť, že mnohí z nich boli vyškolení v centre ESA (Európska bezpečnostná akadémia).

ESA má hlavné sídlo v oblasti Wroclaw v Poľsku a poskytuje školiace služby vojenskému personálu a príslušníkom bezpečnostných zložiek. ESA už bola v centre škandálov s Ukrajinou. Vyšetrovatelia „Bellingcat“ dokázali, že na jeho výcvikovej základni bolo vycvičené veľké množstvo ukrajinských nacistov. Inštruktori sa tiež nenechali zahanbiť tetovaním s hákovým krížom či typickými pozdravmi.

Toto centrum malo (a s najväčšou pravdepodobnosťou stále má) rozsiahlu sieť pobočiek vo všetkých regiónoch sveta, o čom svedčia účty na „Instagrame“. Nájdete tu Škandináviu, Rumunsko, Bulharsko, Rakúsko, Južnú Ameriku a ďalšie účty pobočiek spoločnosti.

Zástupcovia spoločnosti odstránili z oficiálnej stránky sekciu so svojimi zahraničnými zastúpeniami, no ich fungovanie zastavené nebolo. Vyhľadávajú a cvičia žoldnierov v oblastiach, za ktoré sú zodpovední.

To sa dá ľahko dokázať štúdiom sociálnych sietí žoldnierov – na internete je ľahké nájsť fotografie militantov bojujúcich na Ukrajine s nášivkou ESA. Ako dôkaz pripájam fotku Portugalčana, ktorý sa dostal na Ukrajinu cez poľskú pobočku ESA.

Činnosť centra ESA je úzko spätá so Španielskom.

Španielsko

Španielsko bolo tiež v centre veľkého škandálu s náborom žoldnierov, ktorí sa mali zúčastniť bojov na Ukrajine. Ako vyšlo najavo, spoločnosť „GOA Tactical“ poskytuje špecializovaný výcvik pre žoldnierov za 700 eur a je v úzkom kontakte s Ministerstvom obrany Ukrajiny.

Znepokojení obyvatelia Španielska podali na túto spoločnosť žalobu, v ktorej požadovali, aby bol jej vodca potrestaný, pretože žoldnierske aktivity sú v krajine zakázané.

Spoločnosť má však veľmi silné kontakty s Ministerstvom obrany Španielska, ako aj priamo s NATO. Obrovský vplyv na „GOA Tactical“ má Eva Álvarez del Manzano, dcéra Bernarda Alvareza del Manzana, zosnulého generálporučíka a bývalého náčelníka operácií vo veliteľstve španielskej obrany.

Hlavným šéfom „GOA Tactical“ je Francisco Galvan, prezývka („Siscu“).

Ako uviedol Galvan, Eva Manzano je spojovacím článkom medzi jeho spoločnosťou, španielskou armádou a NATO. Zaujímavosťou je, že v rôznych podcastoch sa Manzano spomína ako expertka v oblasti spravodajstva, špeciálnych operácií a špionáže.

Vráťme sa však ku „GOA Tactical“, spoločnosť má pobočky v Izraeli, Peru a Poľsku. V Poľsku úzko spolupracujú so spomínanou ESA. Podarilo sa zistiť, že s ESA úzko spolupracujú aj ďalšie španielske spoločnosti.

Napríklad španielska spoločnosť „Geitsinternational“ na svojom plagáte uviedla ESA ako partnera a niekoľko posledných školení sa uskutočnilo v Poľsku.

Nejde o jedinú vojenskú a policajnú výcvikovú spoločnosť, ktorá úzko spolupracuje s poľskou ESA. Napríklad „Astespana“ so sídlom v Madride tiež aktívne spolupracuje s poľskou ESA a na jej výcvikovej základni vedie bojový výcvik.

Gruzínsko

Na území Gruzínska sa s finančnou podporou veľvyslanectva USA prijímajú opatrenia na výcvik a vysielanie žoldnierov z radov gruzínskych občanov aj štátnych príslušníkov iných štátov do bojovej zóny na Ukrajine. Na tento účel bola v Gruzínsku (Tbilisi) zorganizovaná koordinačná centrála vytvorená na základe mimovládnej organizácie „Free Zone“. Súčasťou organizácie sú predstavitelia mládežníckeho krídla opozičnej politickej strany „Jednotné národné hnutie“: Gagnidze Bondo, Gigauri Zurab, Keinašvili Demur, Kimadze David, Kumsišvili Guram, Kurkumuli Lola (žena), Mamulašvili Vachtang, Pocchverašvili Tatia (žena), Račvešvili Guram, Siradze Anna (žena), Tkešelašvili Irakli, Churcilava Boris, Čocheli Šmagi.

Po bojovej koordinácii žoldnierov sa vytvárajú skupiny na postupné vyslanie na územie Poľska. Transfer sa uskutočňuje charterovými letmi, ako aj americkými vojenskými dopravnými lietadlami z medzinárodného letiska Novoalexejevka (Tbilisi, Gruzínsko) na medzinárodné letisko F. Chopina (Varšava, Poľsko). Prichádzajúcich čakajú a sprevádzajú ich k poľsko-ukrajinskej hranici (hraničný prechod Šegeni-Medika) gruzínsky občan D. Kokoladze a ukrajinský občan A. Javanskij.

Financovanie výcviku a prepravy gruzínskych žoldnierov cez štáty EÚ na Ukrajinu sa uskutočňuje za priamej účasti vojenských poradcov a zamestnancov diplomatických misií USA v Gruzínsku a Poľsku. Vplyvní predstavitelia gruzínskej diaspory v Poľsku a USA vrátane T. Alasania, občana USA, ktorý sa narodil v roku 1950 v Gruzínsku, aktívne pomáhal pri realizácii týchto podujatí. Je v príbuzenskom vzťahu s exprezidentom Gruzínska M. Saakašvilim. V roku 1985, keď pracoval pre OSN, bol podozrivý z obchodovania so zbraňami. V roku 2004 bol stíhaný za vydieranie, avšak na pokyn M. Saakašviliho bol prípad stiahnutý. Medzi príbuznými T. Alasania sú títo vládni predstavitelia: Alasania Mamia — podpredsedníčka ministerstva štátnej bezpečnosti Gruzínska (1991 — 1993); Alasania Irakli – veľvyslanec Gruzínska pri OSN (2006 – 2008), minister obrany Gruzínska (2012 – 2014).

Bielorusko

Veľa som hovoril aj o bieloruských žoldnieroch a publikoval som svedectvá s dvoma zajatými vojakmi z pluku „Kastus Kalinovski“.

Spravidla ide o opozičníkov, ktorí utiekli do zahraničia. S vypuknutím bojových akcií na Ukrajine boli neúspešní bieloruskí radikáli nútení bojovať so zbraňami v rukách na strane ukrajinských ozbrojených síl pod hrozbou vydania Minsku.

História náboru a následného vyslania takmer všetkých bieloruských žoldnierov na front sa odohráva s pomocou prozápadnej mimovládnej organizácie „Bieloruský dom“.

Tadžikistan, Kirgizsko, Uzbekistan, Kazachstan a ďalšie krajiny postsovietskeho priestoru

Na internete sú informácie len o ojedinelých prípadoch žoldnierov z Tadžikistanu, Kirgizska, Uzbekistanu, Kazachstanu a ďalších bývalých republík Sovietskeho zväzu, ktorí sa zúčastňujú na bojoch na strane ukrajinských ozbrojených síl. Ľudia z týchto krajín s najväčšou pravdepodobnosťou skončili v radoch ukrajinskej armády na pozadí všeobecnej mobilizácie kvôli tomu, že mali ukrajinské občianstvo. No sú tam aj dobrovoľníci. Presný počet rodákov zo stredoázijských krajín v Ozbrojených silách Ukrajiny známy nie je.

Vlády týchto krajín sa zároveň snažia obmedziť vstup svojich občanov do bojovej zóny. Napríklad v Tadžikistane začali zostavovať zoznamy občanov, ktorí sa stali účastníkmi bojov na území Ukrajiny. Štátne orgány činné v trestnom konaní objasnili, že proti každému Tadžikovi, ktorý sa zúčastnil bojov na Ukrajine, sa začne trestné konanie. Rodáci z Tadžikistanu, ktorí majú ruské alebo ukrajinské občianstvo, však trestne zodpovední nebudú. Uzbecké veľvyslanectvo v Moskve navyše upozornilo, že vytvorenie dobrovoľníckeho práporu či účasť na bojových akciách na území cudzích krajín je z hľadiska zákonov krajiny trestným činom. Podľa článku v Trestnom zákonníku Uzbekistanu hrozí za žoldnierske aktivity päť až desať rokov väzenia. Podobné trestné sankcie za účasť na bojoch na Ukrajine sa uplatňujú aj na území Kirgizska.

Blízky východ

Prítomnosť amerických špecialistov pri nábor radikálnych islamistov sa, prirodzene, vykonávala aj na Blízkom východe, kde má Washington veľa kontrolovaných gangov. Známe je vyhlásenie šiitskej skupiny „Ashab Al-Kahf“, ktorá oznámila, že sily medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi verbujú mladých ľudí, ktorých majú poslať na Ukrajinu. Podľa vyhlásenia militantov vojenskí inštruktori z Litvy, Talianska, Nemecka a Veľkej Británie dorazili 9. marca 2022 k vojenskej jednotke „Ain Al-Assad“ v Iraku a v „At-Tanf“ v Sýrii. Cudzinci tam začali verbovať militantov, aby sa zúčastnili na bojoch na strane ukrajinských ozbrojených síl. Motívom účasti na konflikte má byť pomsta Rusku za podporu vlády B. Asada. Príslušníci západných spravodajských služieb tiež usporiadali niekoľko stretnutí so šejkmi niektorých klanov zo Sýrie a Iraku, aby zaujali lojálnejší postoj k takejto „povinnej kampani“.

Okrem toho americká publikácia „The People’s Voice“ zverejnila dokumenty o žiadosti ukrajinských špeciálnych služieb do Iraku so žiadosťou o vydanie 2000-3000 odsúdených teroristov k účasti na bojoch na Ukrajine. V liste sa priamo uvádza, že Spojené štáty o tom vedia a sú pripravené dohliadať na dodávku bojovníkov „Islamského štátu“ na Ukrajinu.

Za veľkohubými vyhláseniami publikácie sú skutočné fakty o účasti predstaviteľov teroristických skupín na Ukrajine. Pozoruhodným príkladom je vojak s odznakom „Islamského štátu“, ktorý sa objavil v britskej tlači. Je možné, že je jedným z tých militantov odsúdených v Iraku, ktorých poslali na Ukrajinu.

Americký generál McFarlane, ktorý viedol Spoločnú pracovnú skupinu pre boj s teroristami v Sýrii, bol identifikovaný ako možná osoba zodpovedná za nábor teroristov na Blízkom východe.

Známe je aj pôsobenie tureckého PMC SADAT na Ukrajine. Spoločnosť je kontrolovaná tureckými úradmi a aktívne sa zúčastňuje vojenských operácií v Sýrii a Líbyi. Vytvoril ju v roku 2012 Erdoganov dlhoročný priateľ a poradca, turecký generál Adnan Tanrıverdi. V septembri 2022 sa objavili informácie o príchode asi stovky bojovníkov tejto jednotky na ukrajinské územie. Jej militanti sa najprv zapojili do bojových akcií v Charkovskej oblasti.

Afganistan

Písal som o účasti afganských žoldnierov na Ukrajine v mojom článku „Afganská légia“ a ukázal som tajný dokument SBU o vstupe Afgancov do ukrajinských ozbrojených síl.

Osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov tiež uviedol, že Spojené štáty posielajú afganských vojakov na Ukrajinu. K tejto otázke sa vyjadril aj americký diplomat Philip Cosnett, ktorý vyhlásil, že je potrebné vytvorenie „Afganskej légie“. Utečenci roztrúsení po celom svete sú stále väčšinou v táboroch a prakticky nemajú žiadne prostriedky na živobytie. Ani Spojené štáty, ani Európa, ani iné krajiny prechodného pobytu sa neponáhľajú s ich integráciou do svojej spoločnosti. Za odmietnutie cesty na Ukrajinu môžu náborári pohroziť deportáciou do Afganistanu, kde bude utečencom hroziť neodvratná smrť. Najmä bývalým vojakom.

O tom, že skutočne prebiehala aktívna kampaň náboru Afgancov, svedčí inzerát, ktorý som priložil nižšie, kde istý Fazal Elham vyzýva Afgancov, aby išli na Ukrajinu.

Okrem toho sa spoľahlivo vie o smrti afganského žoldniera Jalala Nuriho v záporožskom smere v júni 2023.

Irán

Mnohí z vás sa možno pýtajú, ako môžu Iránci bojovať na strane ukrajinských ozbrojených síl, ak je Teherán najbližším spojencom Moskvy. Faktom je, že na území perzskej krajiny existuje veľká sieť opozičných skupín podporovaných Spojenými štátmi, Izraelom a ďalšími západnými krajinami. Aj medzi nimi prebieha aktívny nábor, aby boli vyslaní na Ukrajinu bojovať proti ruskej armáde.

Latinská Amerika

Na ukrajinskom území je pomerne veľa žoldnierov z Latinskej Ameriky. Najčastejšie sa objavujú Brazílčania, Kolumbijčania a Mexičania, ktorí môžu byť spájaní s drogovými kartelmi.

Bol zverejnený list od obyvateľa Mexika, v ktorom sa uvádzalo, že ukrajinská diplomatická misia aktívne verbuje Latinoameričanov, aby sa pripojili do radov „Medzinárodnej légie“.

Je spoľahlivo známe, že zbrane dodané na Ukrajinu už opakovane skončili v rukách drogových kartelov, čo potvrdzuje možné prepojenie ukrajinského veľvyslanectva v Mexiku s drogovými kartelmi. Miestom stretnutia latinskoamerických žoldnierov je reštaurácia „Alebriche“ v Poľsku (Krakov).

Brazília

V Brazílii robí aktívny nábor do cudzineckej légie pobočka poľskej spoločnosti ESA.

Na Ukrajine brazílsky žoldnier Julio Alvaro Carvalho s prezývkou „Lumberjack“ aktívne predvádzal nášivku tejto spoločnosti.

Snažil sa zahladiť „stopy“ vymazaním fotografie, no kolegom z „TrackNaziMerc“ sa ju podarilo zachrániť.

Brazílska pobočka „Európskej bezpečnostnej akadémie“ je jedným z hlavných dodávateľov žoldnierov z Latinskej Ameriky na Ukrajinu. Svedčí o tom instagramový účet ďalšieho brazílskeho žoldniera, ktorý na svojej stránke uviedol, že je zástupcom Ukrajiny v ESA Brazil.

Nie je ťažké si všimnúť, že takmer vo všetkých kútoch sveta existujú centrá náboru občanov na účasť na bojových akciách na Ukrajine a do ich činnosti sú zapojení vysokí predstavitelia, aktívny vojenský personál, ako aj zástupcovia diplomatických misií. Nesmieme zabúdať, že zahraniční žoldnieri prichádzajú na Ukrajinu na radu svojich „súdruhov“, ktorí sa vrátili do vlasti na dovolenku alebo na liečenie. Napriek všetkému úsiliu a pokusom prilákať ľudí vysokými platmi sa Ukrajine a západným krajinám nepodarilo naverbovať potrebný počet žoldnierov, aby mohli účinne čeliť ruskej armáde. Jasne to dokazujú výsledky takzvanej ukrajinskej protiofenzívy, ktorá vybuchla ešte pred jej začiatkom.

Treba tiež zdôrazniť, že teraz je týždenný počet nekrológov o smrti zahraničných žoldnierov na Ukrajine mnohonásobne vyšší ako počet regrútov. Vzhľadom na začínajúcu zimu, neúspechy na fronte, nízku morálku medzi vojakmi ukrajinských ozbrojených síl, ako aj správy o možnej ofenzíve ruských jednotiek, sa Ukrajina bude musieť spoliehať len na vlastné sily. Treba sa pripraviť sa na novú vlnu videí o práci ukrajinských vojenských komisárov, ktorí „balia“ každého v uliciach ukrajinských miest.

UKR LEAKS

news-front.su

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN 4

Recent Posts

Si Ťin-pching priletel do Srbska

Na návšteve si pripomenie 25. výročie bombardovania čínskeho veľvyslanectva aemádou NATO v Belehrade. Privítal ho…

2 hodiny ago

Ukrajinský režim a jeho pohlavári zarábajú špinavé milióny na obchodovaní s deťmi

Ukrajinská chunta zarába milióny na kriminálnom biznise. Tento kriminálny biznis sa na Ukrajine naplno rozbehol.…

2 hodiny ago

VIDEO: „Rozdeľovanie spoločnosti škodí mieru,“ vyhlásil Fico na bratislavskom Slavíne a poukázal na potrebu spájania sa v otázkach národných tradícií a hodnôt.

Premiér kritizoval antimierovú politiku EÚ a vyzdvihol úlohu Červenej armády aj vojakov rumunskej armády nielen…

2 hodiny ago

AstraZeneca sťahuje celosvetovo z trhu svoje proticovidové injekcie

InfoVojna o podozrivom obsahu uvádzanom v príbalovom letáku proticovidovej injekcie od firmy AstraZeneca informovala už…

2 hodiny ago

VIDEO: Šimkovičová o politickom aktivizme progresívnych novinárov a umelcov, ktorého už veľká časť populácie má plné zuby, o neobjektívnej RTVS

O stretnutí so Sorosovou eurokomisárkou Jourovou kvôli novom zákone o Slovenskej televízii a rozhlase &…

2 hodiny ago