domovina

Bol schválený Potravinový semafor. Čo to je a ako to môže byť užitočné?

Prianie spotrebiteľov sa stalo skutočnosťou a nepoctivým „otravinárom“ sa naplnila ich nočná mora, hovorí poslanec Patrick Linhart. Štyri roky sa snažil presvedčiť kolegov v parlamente, aby prijali tzv. potravinový semafor, a nakoniec sa mu to podarilo

„Po odhaľovaní potravinových káuz a testovaní výrobkov akreditovanými laboratóriami prostredníctvom organizácie Testy potravín, ktorú som založil, som prišiel na to, že čo sa píše na obaloch potravín, nemusí byť v skutočnosti vždy pravda. Až u 70 percent testovaných potravín nekorešpondovalo to, čo sa uvádzalo na obale, so skutočnosťou,“ hovorí poslanec Národnej rady, bývalý potravinový kritik Patrick Linhart (Sme rodina), ktorý sa už roky venuje praktikám nepoctivých potravinárov.

Preto sa rozhodol nájsť spôsob, ako odlíšiť poctivých výrobcov a dodávateľov od prebaľovačov kurčiat, ovocia a zeleniny, či podvodných predajcov vraj výnimočných, gazdovských a kadejakých iných, údajne skvelých, no v skutočnosti oklamaných potravín. A prišiel s riešením, ktoré nazval Potravinový semafor.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Som veľmi rád, že téma našla v parlamente spoločný záujem. Ide totiž o transparentné potraviny a verím, že práve to nás spojilo naprieč celým politickým spektrom, a že práve to zaručilo, že drvivá väčšina parlamentu zahlasovala za,“ hovorí Linhart. Preto sme sa na neho obrátili, aby nám o Potravinovom semafore povedal niečo viac.

Hlavné správy: Štyri roky ste sa snažili presadiť potravinový semafor v Národnej rade, teraz je to konečne realitou. Čo to pre vás osobne znamená?

Linhart: „Znamená to veľký úspech. Znamená to, že týmto pádom potravinári dostávajú zelenú a ,otravinári‘ dostávajú červenú. Potravinári budú môcť transparentne zviditeľňovať svoje výrobky a relevantné informácie o ich kvalite, ich skutočné zloženie, výsledky testov, aké aditíva sú použité, akého pôvodu sú suroviny.

Registrácia v Potravinovom semafore je na dobrovoľnej báze a dá sa očakávať, že otravinári sa tam nezaregistrujú. Inak povedané, ak si 1. 1. 2022 oskenujem nejaký potravinársky produkt a nebude v registri potravín pre Potravinový semafor, nebude mi to ukazovať, čo daná potravina obsahuje, ako bola vyrobená, akého je pôvodu, aké sú výsledky testov, tak si tú potravinu jednoducho nekúpim.

Potravinový semafor zabezpečuje transparentnosť potravín. V dôsledku toho sa môžu poctiví potravinári ľahšie presadiť na trhu, a nie klamlivými reklamami v televízii, ale skutočnou kvalitou svojej produkcie.

Potravinový semafor je však výhodou aj pre spotrebiteľov. Ak ste napríklad celiatik, tak si tam nastavíte filter a ponúka vám to iba potraviny vhodné pre celiatikov. Alebo si môžete nastaviť, že chcete len slovenské potraviny. Alebo si môžete nastaviť, že chcete len potraviny bez pridaných látok. Teda Potravinový semafor je plne personalizovaný.

A v tom je tá krása, keďže EÚ nám nariaďuje cez Nutri-Score, že sa musia na obaly produktov uvádzať označenia od zelenej až po červenú, ale oni do toho zahŕňajú len tuky, cukry, sodík, transmastné kyseliny a zabúdajú na prídavné látky a ďalšie veci. Vezmite si napríklad bryndzu: podľa európskeho semaforu by mala mať červené označenie, pretože má vysoký podiel tukov, a nehľadí sa na to, že obsahuje množstvo iných dobrých látok, že pozitívne vplýva na črevnú flóru. A naopak, kolový výrobok, kde výrobca obišiel cukor použitím syntetických sladidiel, dostane zelenú.

Toto samozrejme nepovažujeme za správne, a preto náš potravinový semafor sa zaoberá rôznymi atribútmi potravín – nemá iba jednu kategóriu ako európsky semafor, ale až šesť rôznych kategórií. A ako som už spomenul, je plne personalizovaný: spotrebiteľ je pánom svojho nákupného košíka a on rozhoduje, čo kúpi.“

Hlavné správy: Zahraničné spoločnosti dovážajú množstvo rôznych druhov potravín, niektoré len v malých množstvách. Oplatí sa im prihlásiť do systému? Nebude to pre nich príliš komplikované?

Linhart: „Každý má možnosť sa dobrovoľne zaregistrovať. Registrácia do systému je bezplatná, jeho používanie je bezplatné, spotrebiteľská aplikácia do mobilného telefónu je bezplatná, všetko je to bezplatné. Výrobcovia majú motiváciu prezentovať svoj produkt na našom trhu.

Bol som pred pár mesiacmi napríklad v Maďarsku u jedného veľkého výrobcu potravín, ktorý denne naplní osem miliónov plechoviek jedného nemenovaného nápoja, z ktorých časť ide aj na slovenský trh. Povedal, že bude prvý, kto sa bude chcieť u nás zaregistrovať do registra potravín pre Potravinový semafor, pretože chce zviditeľniť svoj produkt a nemá čo skrývať – práve naopak.

Teda tí poctiví sa budú registrovať, majú tú možnosť, a tí nepoctiví sa budú skrývať a budú mať netransparentné potraviny. Bude iba na nás, či ich budeme nakupovať.“

Hlavné správy: Ak sa Potravinový semafor stane populárnym, tak sa dá predpokladať, že sa aj „otravinári“ budú snažiť do neho dostať a podvádzať: že by napríklad niečo deklarovali, čo nie je pravda. Ako je toto ošetrené?

Linhart: „Je to ošetrené veľmi jednoducho: výrobcovia budú zverejňovať výsledky testov, čo však nemôžu byť testy, ktoré si robia sami doma, ale budú to testy od akreditovaných laboratórií. Ak niekto pri svojom výrobku výsledky testu nezverejní, no tak ho nezverejní, je to dobrovoľné – a je opäť na spotrebiteľovi, aby si urobil názor.

A ak by niekto chcel klamať, tak tu je obranný mechanizmus: odmietnutie registrácie. To som tiež zakomponoval do pozmeňujúceho návrhu k zákonu, že registrácia môže byť za určitých podmienok odmietnutá. Tie podmienky už nastavuje ministerstvo pôdohospodárstva vo svojej vyhláške. Predpokladám, že jednoducho dostanú zákaz účasti v Potravinovom semafore.

Rozmýšľame tiež o prijatí ďalšieho opatrenia, o ďalšej novele zákona, že by takéto subjekty boli vedené na čiernej listine, kde by boli výrobcovia s prehreškami a ich výrobky. Dokonca by to mohlo prejsť do takého modelu, že už nebudú za daný rok môcť žiadať dotácie. Teda ak niekto bude švindľovať a klamať, tak bude vyradený z Potravinového semaforu, pôjde na čiernu listinu a nedostane dotácie – takýto výrobca veľmi rýchlo skončí.“

____________

Čo je Potravinový semafor?

Linhart hovorí, že novela zákona č.152/1995 Z.z. o potravinách, ktorú minulý týždeň schválila Národná rada, bude revolúciou v potravinovom priemysle nielen na Slovensku, ale bude unikátom aj vo svete. Ide totiž o prvý digitalizovaný a plne presonalizovaný Potravinový semafor, ktorý si nemusia tlačiť výrobcovia na obaly, a ktorý si spotrebitelia môžu nastaviť v mobilnej aplikácii podľa vlastných preferencíí.

Potravinový semafor dokáže na základe vlastného nastavenia spotrebiteľom v pár sekundách vyhodnotiť, či je produkt pre daného spotrebiteľa vhodný, alebo nie, a to na základe vlastných nastaviteľných kritérií. Mobilnú aplikáciu, ktorá toto umožní, je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka povinné zaviesť do 1. januára 2022.

V podstate tu ide o zavedenie centrálneho štátneho registra potravín a okamžité sprístupnenie spotrebiteľovi komplexných informácií o produkte, ku ktorým doteraz v podstate nemal prístup. Sú to nielen informácie, ktoré sú zobrazené na obaloch, ale aj ďalšie informácie, ako napríklad výsledky rozličných testov, ktoré boli na produkte vykonané, a pod.

Doposiaľ neexistovala žiadna centrálna databáza informácií o potravinárskych produktoch, iba databázy produktov jednotlivých výrobcov, veľkoobchodov a obchodných reťazcov, ktoré však nie sú prístupné pre bežného spotrebiteľa, a už vôbec nie v podobe, že by boli okamžite poruke pri nákupe.

Nová štátna digitálna databáza týchto všetkých informácií, kde budú centralizované a prehľadne kategorizované v jednom digitálnom registri potravín, sa bude volať Register Potravín pre Potravinový Semafor. Jeho poslaním bude:

  1. Pomáhať nákupcom rýchlo vyhľadávať vhodné produkty
  2. Pomáhať konečným zákazníkom sa orientovať pri nákupe potravín
  3. Pomáhať slovenským poctivým výrobcom sa presadiť v konkurenčnom boji
  4. Medzirezortne viesť štatistiky rôznych potravinových produktov (napríklad filtrovať množstvo slovenských produktov so zvýšeným množstvom cukru)

Na register potravín a aplikáciu, ako aj na prevádzkovanie systému bolo vyčlenených 120 tisíc eur na dobu troch rokov (vrátane výroby webu, mobilnej aplikácie a prevádzkovania).

Ľudia si často mýlia čerstvo schválený slovenský Potravinový Semafor, čiže digitalizáciu informácií o produkte so šiestimi kritériami, s európskym Nutri-Score (alebo Nutrinform). Európsky NutriScore, tlačený na obaly produktov, je iba jedným zo šiestich kritérií Potravinového Semaforu. NutriScore nezohľadňuje ako bol produkt pestovaný, či boli použité pesticídy a v akom množstve, ako je balený, či pozostáva zo lokálnych surovín, kde bol balený, do akého obalu bol balený, nezahŕňa ani zverejnenie (momentálne neverejných) výsledkov laboratórnych testov.

O Potravinový semafor už pred dvoma rokmi prejavilo záujem vyše 350 pobočiek obchodov, ako aj výrobcovia, ktorí boli ochotní ho vopred experimentálne otestovať a pýšia sa tým aj na obale svojich výrobkov.

Ako funguje Potravinový semafor?

Nakupujúcim môže byť konečný spotrebiteľ, nákupca z maloobchodnej siete, alebo to v budúcnosti bude môcť byť gastro prevádzka verejného stravovania v škôlke, škole či v nemocnici, čo by mala umožniť ďalšia pripravovaná novela.

Potravinový Semafor dokáže na základe vlastného nastavenia spotrebiteľom v rýchlosti vyhodnotiť, či je produkt pre daného spotrebiteľa vhodný, alebo nie. Spotrebiteľ si nastaví v aplikácii sám, či je alergik, či vyhľadáva iba lokálne, slovenské, testované, geneticky nemodifikované, či zdravé potraviny s menším množstvom tuku, cukru, soli, „éčok“ a podobne.

Informácie tak už zákazník nemusí hľadať na obaloch, pretože odskenovaním produktu mu budú všetky informácie prenesené do výsledku, ktorý sa mu zobrazí za pár sekúnd.

Príklady symbolov jednotlivých kritérií, podľa ktorých si bude môcť filtrovať výrobky v aplikácií

Spotrebiteľ si napríklad v tomto názornom príklade dal vyhľadávať produkty z nejakej kategórie potravín a aktivoval si nasledovné kritériá/filtre:

  1. Produkt bez lepku (pretože je alergický na lepok)
  2. Produkt bez syntetických prídavných látok
  3. Zdravšiu verziu produktov podľa kritérií NutriScore/Nutrinform Battery používaných v EÚ (menej cukru, soli, tuku…)
  4. Produkt vytvorený najmenej zo 75 percent slovenskými surovinami a balený na Slovensku (čiže iba s oceneniami Značky Kvality SK)
  5. Neaktivoval si podmienku Eko obal, teda sa mu zobrazia aj produkty, ktorých obal nespĺňa danú podmienku
  6. Neaktivoval si filter Nezverejnené výsledky testov, teda sa mu budú zobrazovať aj produkty výrobcov, ktorí nezverejnili testy svojich výrobkov.

Ivan Lehotský

zdroj: hlavné správy

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

IBAN: LT90 3250 0868 2837 7659 BIC: REVOLT21 do poznámky prosím uviesť “dar“

https://slovanskenoviny.sk/chcete-podporit-tvorbu-slovanskych-novin/

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Zmena štruktúry moci v Kremli. Nový minister obrany: Masívne zvýšenie ruských vojenských výdavkov

Vymenovanie bývalého prvého podpredsedu vlády Andreja Belousova za ministra obrany v novej ruskej vláde je…

2 minúty ago

Vysoké riziká umelej inteligencie a robotických zbraní

Nedávne tragické skúsenosti v Gaze potvrdili obavy tých vedcov, ktorí varovali pred používaním umelej inteligencie…

5 minút ago

Ukrajina používa zastaranú stratégiu leteckej vojny proti Rusom z éry Vietnamu

USA zjavne povzbudzujú svojich ukrajinských zástupcov, aby používali zastarané a zbytočné bojové techniky proti Rusom…

9 minút ago

„Ukrajina krváca na smrť“ – Nemecký generál vo výslužbe vyzýva na cestu von z ukrajinského konfliktu

Nemecký generál vo výslužbe Roland Kather na televíznom kanáli Die Welt vyzval na preskúmanie možných scenárov ukončenia…

12 minút ago

Maďarsko zablokovalo rezolúciu Rady Európy o Zelenského „mierovom pláne“

Maďarsko vetovalo ( a tým aj zablokovalo) rezolúciu Rady Európy o Ukrajine, pretože návrh dokumentu…

13 hodín ago

Atentátnik ide do väzby

Stav premiéra Roberta Fica je stabilizovaný a ostáva vážny, no je pri vedomí. O návrhu…

13 hodín ago