svet

Ázijská verzia NATO

Americký prezident Biden pozval lídrov Japonska a Južnej Kórey do prezidentskej rezidencie na tripartitný summit v Camp Davide.

Ciele a zámery stretnutia s japonským premiérom Kišidom a prezidentom Kórejskej republiky Yun Seok-yeolom boli vopred definované a komentované.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Japonské obchodné noviny „Nihon Keizai Shimbun“ napríklad informovali, že na trojstrannom summite plánujú v prvom rade dohodnúť „spoluprácu na udržaní ekonomickej bezpečnosti a zadržaní Číny“. Poznamenávajúc, že ​​vzťah medzi týmito tromi krajinami „bol historicky zameraný na severokórejský jadrový raketový program», publikácia hovorila o rozšírení spolupráce tak, aby zahŕňala aj konfrontáciu s ČĽR.

Traja lídri tiež „znovu potvrdili svoje odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny“ a ešte tvrdšie uvaliť na Rusko všemožné sankcie. Biden zároveň pochválil Kišidu za jeho militantnú rusofóbiu a neústupčivosť voči Moskve. Podľa amerického prezidenta nemuseli USA presviedčať japonské vedenie, aby Ukrajine poskytlo pomoc.

„Ja, moja krajina, vedenie mojej krajiny a obe strany (Kongresu) sme veľmi vďační Japonsku za jeho pomoc v situácii okolo Ukrajiny,“ povedal Biden na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom.

A agentúra TASS potvrdila, že japonská vláda už poskytla Ukrajine humanitárnu, potravinovú, finančnú a inú pomoc v celkovej výške 7,6 miliardy USD. Teraz môže Japonsko dodávať vojenské systémy a technológie len tým krajinám, s ktorými ich spoločne vyvíja a vyrába. Do tejto kategórie v skutočnosti patria len Spojené štáty americké. Od apríla však v Japonsku prebiehajú konzultácie o revízii súčasných obmedzení dodávok zbraní do zahraničia. Dá sa predpokladať, že teraz sa bude rokovať o dodávkach zbraní japonskej výroby na Ukrajinu.

Spojené štáty, ktorým sa pri vytváraní hypersonických raketových zbraní nedarí, už dlho chcú využiť vedecké a technické možnosti Japonska a spoločne vytvárať ultramoderné zbrane. V Camp Davide k takejto dohode došlo.

Podľa japonského ministerstva zahraničných vecí Kišida a Biden počas bilaterálneho stretnutia rozhodli, že Tokio a Washington spoločne vyvinú raketu na zachytávanie hypersonických zbraní. Má ísť nielen o obranné systémy, ale aj o útočné. Samozrejme, tieto plány sú zahalené do diplomatických obalov o „ďalšom posilňovaní schopnosti odstrašovania a reakcie v rámci bilaterálnej aliancie“.

Samozrejme, ešte treba urobiť podrobnú analýzu tohto stretnutia v Camp Davide a záverov z dohody medzi lídrami troch krajín. Ale hlavný záver už leží na povrchu: v prípade ozbrojeného konfliktu medzi Spojenými štátmi v regióne sa Japonsko aj Južná Kórea budú musieť zúčastniť bojových akcií. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Kirby už vyzdvihol „politickú odvahu“ Kišidu a Seok-yeola a vyhlásil, že títo dvaja lídri kladú základy zvýšenej bezpečnosti, ekonomickej a iných foriem koordinácie. Len nespresnil, že hovorí výlučne o bezpečnosti a ďalších dividendách, ktoré si Američania z tohto stretnutia nakoniec odnesú.

Navyše, zástupca hovorcu ministerstva zahraničia Patel dokonca povedal, že rozhovory v Camp Davide by sa nemali považovať za „provokatívne“ alebo ako „akýkoľvek krok alebo pokus o vyvolanie napätia“ s Čínou. Ale kdeže! Keď sa dá dokopy hlavný geopolitický agresor a jeho vazali, samozrejme, hovorí sa výlučne o mieri. Pravda, o mieri založenom na pravidlách hegemóna, podporeného silou jeho zbraní a silou jeho japonsko-juhokórejských poddaných.

Nie je náhoda, že Biely dom oznámil, že toto stretnutie lídrov bude znamenať „novú kapitolu v trojstrannom vzťahu“ opätovným potvrdením pevných zväzkov priateľstva a nerozbitných spojenectiev medzi USA a Japonskom a USA a Kórejskou republikou. A japonská tlačová agentúra „Kyodo Tsushin“ informovala, že takéto tripartitné summity sa teraz budú konať pravidelne.

Aspoň raz za rok. Biely dom tiež oznámil, že v nadväznosti na výsledky summitu sa vytvorí takzvaná trilaterálna horúca linka, ktorá umožní promptné riešenie problémov „v časoch krízy a neistoty“.

Napriek tomu, že dohody dosiahnuté na summite sú skôr skromné, píše „South China Morning Post“, môžu z dlhodobého hľadiska viesť k výraznému pokroku, ak sa zmiernenie napätia medzi Tokiom a Soulom, iniciované juhokórejským prezidentom, „zakorení“ . Pôjde skôr o jedovaté výhonky globálnej konfrontácie USA s Čínou a Ruskom. Ako poznamenala agentúra TASS v predvečer stretnutia, lídri budú diskutovať o „dôležitosti mieru a stability v Taiwanskom prielive“, ako aj o poskytovaní podpory krajinám takzvaného globálneho Juhu ako zvyčajne nazývajú rozvojové štáty s nezávislou zahraničnou politikou, ktoré nepodporujú jednostranné sankcie. Hovoríme najmä o členoch Združenia národov juhovýchodnej Ázie a ostrovných krajinách Tichomorského regiónu.

Wang Wenbin, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí, pri tejto príležitosti vyhlásil: „Žiadna krajina by sa nemala snažiť o vlastnú bezpečnosť na úkor bezpečnostných záujmov iných krajín, regionálneho mieru a stability. Medzinárodné spoločenstvo má svoj vlastný názor na to, kto vyvoláva kontroverziu a zvyšuje napätie. Ázijsko-pacifický región by sa nemal stať arénou geopolitického súperenia. Pokusy vytvoriť rôzne exkluzívne skupiny a priniesť blokovú konfrontáciu sú tu nepopulárne a určite spôsobia ostražitosť a konfrontáciu.“

Neobmedzujúc sa len na verbálne demarše, Moskva a Peking ich podporili demonštráciou pripravenosti oboch krajín spoločne čeliť hrozbám zo strany Spojených štátov a ich spojencov. Podľa agentúry TASS japonské ministerstvo obrany zaznamenalo spoločný prechod piatich lodí ruského námorníctva a šiestich lodí čínskeho námorníctva v oblasti južnej prefektúry Okinawa.

Je potrebné poznamenať, že torpédoborce Ruskej federácie a Číny prichádzali z ostrovov Ogasawara v Tichom oceáne. Vo štvrtok postupovali medzi ostrovmi Okinawa a Miyako smerom k Východočínskemu moru. Podľa agentúry sa na tomto mieste po prvý raz uskutočnila spoločná plavba lodí oboch štátov.

Zatiaľ čo takéto plavby vojnových lodí pri japonskom pobreží sú zvyčajne charakterizované ako rutinné cvičenia, v Tokiu sa na ne pozerajú s veľkým zdesením ako na prejav sily a pripravenosti odraziť vznikajúce hrozby. Bolo poznamenané, že takéto prechody, ako aj hliadkovanie vo vzdušnom priestore ruskými a čínskymi bombardérmi, sa vyskytujú v momentoch zhoršenia provokačných akcií Spojených štátov a ich satelitov. Washington si vždy uvedomoval nebezpečenstvo zblíženia medzi Moskvou a Pekingom, ale očakával, že spôsobí rýchlu vojenskú porážku ruskej armáde na Ukrajine a okamžite zničí ruskú ekonomiku, čím zabráni úplnému zblíženiu s Čínou. Nevyšlo im to!

A hovorca Bieleho domu John Kirby sa ponáhľal ubezpečiť, že sa nehovorí o vytvorení ázijskej verzie NATO a Číňania situáciu preháňajú. Západ v skutočnosti buduje vojenskú silu v ázijsko-tichomorskom regióne a zjavne sa pripravuje na vojenskú konfrontáciu s Čínou. Všetko smeruje k tomu, že USA, Spojené kráľovstvo a Japonsko sa stanú jadrom vojenského bloku typu NATO, ktorý bude bojovať proti Číne. Možno aj podľa ukrajinskej verzie zástupnej vojny NATO proti Rusku, len s použitím ozbrojených síl Taiwanu. Libanonský denník „Al Mayadeen“ poznamenáva, že „Američania zrejme majú spoľahlivé informácie o tom, že Čína pripravuje špeciálnu operáciu proti Taiwanu“. Inými slovami, Spojené štáty definitívne zasiahnu do konfliktu, ktorý by sa mal vraj začať z iniciatívy Pekingu.

No tak to určite nebude. Čína nemá záujem na vojne, ktorá by, nehovoriac už o stratách na životoch, mohla vážne poškodiť výrobnú infraštruktúru Číny aj Taiwanu. A v prípade mierového znovuzjednotenia by sa taiwanská ekonomika mohla spojiť s ekonomikou pevninskej Číny. Práve z dôvodu pravdepodobne veľkých škôd na ekonomike Číny a Taiwanu je vojna výhodná pre Spojené štáty, ktoré považujú Čínu za svojho hlavného ekonomického konkurenta. Preto „západné krajiny na čele s Amerikou majú v úmysle maximalizovať svoju vojenskú prítomnosť a zdvojnásobiť existujúci vojenský kontingent v regióne, ktorý je podľa výsledkov konfrontačných simulácií v súčasnosti nedostatočný“. Zároveň vyvstáva otázka: ako presvedčiť krajiny regiónu, aby sa pripojili k Spojeným štátom, vzhľadom na to, že Čína v súčasnosti skutočne nikoho neohrozuje?! Tradičným nástrojom vplyvu USA je ich propaganda.

Je tu jeden charakteristický detail. S cieľom vyvolať ďalšiu jednotnú konfrontáciu s Pchjongjangom sa v predvečer summitu šírili obvinenia, že Severokórejčania chcú stretnutie v Camp Davide okoreniť „rôznymi provokáciami“, vrátane odpálenia medzikontinentálnej balistickej strely a vojenského prieskumného satelitu. Takáto propaganda mala presvedčiť už aj tak zastrašené obyvateľstvo Japonska a Južnej Kórey o nevyhnutnosti a potrebe americko-japonsko-juhokórejského vojenského združenia až po úniu.

V tejto súvislosti vyvstáva otázka: akú úlohu v pravdepodobnom budúcom konflikte medzi Čínou a Spojenými štátmi zohrá novovytvorený vojenský blok AUKUS, ktorý zahŕňa Austráliu, Veľkú Britániu a Spojené štáty a je zameraný na boj proti Číne v Juhočínskom mori?

S vysokou mierou istoty sa dá predpokladať, že AUKUS sa môže stať jadrom či základňou širšieho bloku, ktorý sa teraz dáva dokopy. Hlavnými kandidátmi na vstup sú spojenci Washingtonu v ázijsko-tichomorskom regióne – Japonsko a Južná Kórea.

Avšak denníku „Izvestija“ na japonskom veľvyslanectve v Moskve povedali, že Tokio zatiaľ oficiálne pozvanie na vstup do bloku nedostalo, no úrady majú záujem rozvíjať spoluprácu s krajinami AUKUS. Japonská diplomatická misia v Moskve uznala, že v situácii, keď sa bezpečnostná situácia v regióne stáva čoraz vážnejšou, Tokio „dôsledne podporuje úsilie AUKUS o presadzovanie mieru a stability v indicko-pacifickom regióne“. Podľa šéfa „Centra pre štúdium krajín Ďalekého východu“ v Petrohrade Kirilla Kotkova teraz Washington presadzuje politiku zadržiavania Číny, navyše obkľúčením ČĽR krajinami, s ktorými má Peking zložité vzťahy.

Tento proces, samozrejme, nemôže neovplyvniť aj Rusko. Moskva už varovala, že blokové myslenie a túžba Washingtonu po globálnej dominancii môžu v blízkej budúcnosti viesť k spojeniu NATO a AUKUS. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Valerij Gerasimov označil vytvorenie bloku AUKUS za destabilizujúci faktor v ázijsko-tichomorskom regióne, keďže vytvára predpoklady pre šírenie jadrových technológií prostredníctvom vytvorenia flotily jadrových ponoriek v Austrálii.

Spojené štáty zmenili svoju jadrovú stratégiu na zbraň proti dvom vážnym rivalom – Rusku a Číne, uviedla novinárka saudskoarabských novín „Asharq Al-Awsat“ Amal Mudalliová. Najväčší strach zo spoločnej sily dvoch jadrových mocností podľa nej zažíva Washington.

„Pentagon odhaduje, že Čína má 410 jadrových hlavíc a do roku 2035 ich počet vzrastie na 1500. Ak to pripočítate k 1500 jadrovým hlaviciam, ktoré má dnes Rusko, Amerika bude čeliť 3000 ruským a čínskym jadrovým hlaviciam. Toho sa Washington obáva zo všetkého najviac,“ upozornila novinárka.

NATO pokračuje v budovaní svojho potenciálu využívaním vojenských a nevojenských prostriedkov nátlaku. Povedal to 15. augusta ruský prezident Vladimir Putin v príhovore k účastníkom konferencie o medzinárodnej bezpečnosti.

Poznamenal, že Severoatlantická aliancia sa snaží preniesť vojenskú konfrontáciu do vesmíru a informačného priestoru. Prezident tiež nevylúčil, že NATO sa chce plne integrovať do bloku AUCUS.

„Spojené štáty sa okrem iného usilujú o preformátovanie systému medzištátnej interakcie, ktorá sa vyvinula v ázijsko-tichomorskom regióne… Nevylučujeme, že veci vedú k úplnej integrácii síl NATO so štruktúrami bloku AUKUS,“ povedal.

Ruský líder zároveň upozornil, že väčšina krajín sveta je pripravená brániť svoju suverenitu. Na vytváraní kontúr budúcnosti bude musieť podľa neho spolupracovať celé svetové spoločenstvo. Prezident Ruskej federácie koncom júla upozornil na pokusy NATO prostredníctvom Ukrajiny vstúpiť do konfrontácie s Ruskom. Ubezpečil, že Ruská federácia je pripravená na akýkoľvek scenár, vrátane negatívneho, no je si istý, že nikto žiadne strety nechce.

Vzhľadom na to, že Japonsko aj Južná Kórea sú štáty, aj keď ekonomicky vyspelé, no s veľmi nízkou subjektivitou, je veľmi pravdepodobné, že im bude predložená ponuka, ktorá sa buď nebude dať odmietnuť, alebo bude mimoriadne ťažké ju odmietnuť – výlučne „dobrovoľne“ vstúpiť do AUCUS.

Zrejme sa takýto návrh riešil aj na nedávnom stretnutí v Spojených štátoch. Mnohé detaily tohto summitu sú stále neznáme. No inú logiku, akou je rozšírenie bloku AUCUS kvôli vstupu Japonska a Južnej Kórey do neho, tu jednoducho nevidíme. Biden môže hovoriť, koľko chce, že sa rozhodol uzmieriť takých historických antagonistov, akými sú Japonsko a Južná Kórea, spolu s KĽDR. To sú rozprávky. Je to celkom zrejmé: ak sa k AUCUSu pripoja Japonci a Juhokórejčania, potom to bude plnohodnotný vojenský blok na východe, podriadený Spojeným štátom. Zdá sa, že kvôli tomu sa stretli.

Valerij Panov, Stoletie/news-front.su

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Konflikt v najvyššom vojenskom vedení Ukrajiny

„Otvorené nepriateľstvo“: Na Západe hovoria o boji v najvyššom vojenskom vedení Ukrajiny. Medzi šéfom hlavného spravodajského…

3 minúty ago

Bezpečnostný analytik Zábojník: Ochrankári mali chrániť Roberta Fica vlastným telom!

Včerajší deň sa zapísal čiernymi písmami, ako najtemnejší deň v histórii samostatného Slovenska. Predseda vlády…

4 minúty ago

VIDEO: „Radikalizace progresivních liberálů na Slovensku je tak obrovská a zfašizovaná, že už dochází dokonce i k použití zbraní

Komentuje atentát na Fica portál Aeronet a pripomína prorocké video slovenského premiéra. „Fašizace politických procesů…

5 minút ago

Satanista? Karel III. odhaluje svůj nový portrét

Karel III je velkým podporovatelem globalistické agendy. Připomínám, že to byl právě on, kdo jako…

6 minút ago

Korčok na hulváta zneužil atentát na Fica na kritiku vlády. Šutaj Eštok mu to poriadne vytmavil!

Neúspešný kandidát na prezidenta a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok využil dnešnú šokujúcu udalosť,…

7 minút ago