domovina

Anton Hrnko o 50 miliardách „pomoci“ Ukrajine: Dejiny hanby

Ak sa raz budú písať dejiny hanebných rozhodnutí politikov, za ktoré sa už oni potichu hanbili, ale za ktoré sa určite budú hanbiť ich potomkovia,

tak medzi skvosty takýchto rozhodnutí popri Mníchovskej dohode a Pakte Molotov – Ribbentrop sa určite zaradí aj rozhodnutie Európskej rady z minulého týždňa o “pomoci” Ukrajine v sume 50 mld eur, píše expolitik a historik Anton Hrnko na sociálnej sieti. Jeho status prinášame ďalej v plnom znení:

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Podľa môjho názoru jednak Európska rada asi nemala na rozhodnutie o takomto astronomickom balíku peňazí mandát od občanov Európy a jednak spôsob, akým bola vynútená “jednomyselnosť” pri rozhodovaní patrí asi do iného systému, ako je demokracia.

Ale na úvod ešte niekoľko poznámok. Každý imperializmus je zlom. Je jedno, či je to imperializmus americký alebo ruský alebo hociktorý iný, imperializmus je zlom. Imperializmus je však prítomný a malé národy musia s ním žiť a hľadať v spleti mnohorakých záujmov také miesto, aby im imperializmus čo možno najmenej uškodil.

Pre malé národy je dobrom, keď funguje medzinárodné právo a imperializmy sa vedia vzájomne držať na uzde. Malé národy (napr. Poliaci alebo Česi) by nemali hecovať jednu imperiálnu mocnosť proti druhej, lebo v prípade ich stretu si to práve malé národy odnesú najviac.

Prečo považujem rozhodnutie európskej rady za hanebné

Nuž preto, lebo vôbec nejde o pomoc Ukrajine, ale o jej udržiavanie vo vojnovom stave s Ruskom, o tom, aby elity v Kyjeve boli ochotné hnať svojich občanov do nezmyselných jatiek.

Ide o rozhodnutie v prospech jedného imperializmu (USA) proti druhému imperializmu (RF). Kým prvý menovaný bojuje za zničenie druhého a zmocnenie sa jeho zdrojov, druhý sa snaží obnoviť svoje postavenie vo svete a zachrániť si svoje zdroje primárne pre seba a svojich občanov.

Nie, Šimečka nemá pravdu, že Ukrajinci bojujú za svoju suverenitu. Ukrajinci sa nechávajú zabíjať za cudzie záujmy a takéto “pôžičky” im majú dodať guráž, že to s nimi USA a EÚ myslia vážne. Ale aj oni by si mali uvedomiť význam výroku jedného amerického politika, ktorý povedal, že Amerika nemá priateľov, má len svoje záujmy.

Mojím politickým vzorom bol francúzsky prezident Ch. de Gaulle. Jeho vízia jednotnej Európy od Atlantiku po Ural mi vždy imponovala, najmä svojou neimperiálnou podstatou. Spojenie všetkých európskych národov do jedného zväzku slobodných, suverénnych entít, kde “alle Menschen werden Brüder”, bola lákavá cesta najmä pre ťažko skúšané malé národy. Rozhodnutie európskej rady túto víziu nadlho pochovalo, lebo – ako sa zdá – bratia sú len tí, čo poslúchajú a nechajú sa vykradnúť globálnou elitou.

Keď na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia padol Sovietsky zväz a jeho impérium, všetci sme dúfali, že po zrútení bipolárneho sveta, v ktorom proti sebe stáli dve znepriatelené ideológie, boli odstránené všetky prekážky na ceste k zjednoteniu Európy.

Avšak samozvolený víťaz studenej vojny to videl ináč. Veľmi skoro sme zistili, že spor nebol v ideológii, ale v snahe o globálne ovládnutie svete. To, akým spôsobom realizoval Washington svoje pochybné víťazstvo v studenej vojne, myslím si, že zaskočil celý svet.

Pax Americana sa zmenil na sériu vojenských zásahov po celom svete, násilným vnucovaním neoliberálnej ideológie a často nepochopiteľných rozhodnutí.

Aj Rusi sa vyliečili zo sna, že prechod na demokraciu západného typu bude ich automatickou vstupenkou do klubu “vyspelých” štátov. Finančný krach Ruska roku 1998 ich prebral z ilúzií a odtiaľ išla priama cesta k odstráneniu Jelcina a nastoleniu Putina.

Európa i celý svet sa momentálne nachádza na križovatke. Som presvedčený, že okrem hlupákov, ktorí si myslia, že je možno vyhrať atómovú vojnu, si nikto neželá zhorieť v nukleárnom inferne.

Európska únia sa svojím rozhodnutím vydala plniť nový plán Barbarossa.

Ale ako jeho originálny tvorca ani v Bruseli si neuvedomujú, že cisár Fridrich I. bol síce vynikajúci panovník, ale utopil sa v bezvýznamnej riečke.

Nakoniec jedno zablúdenie do slovenských dejín. Dnes, keď vidíme, akým spôsobom sa v demokratických pomeroch zabezpečuje potrebný súhlas predstaviteľov malých štátov s rozhodnutím mocných, nemožno nespomenúť zložitosť postavenia niektorých našich politikov v minulosti, za chrbtom ktorých stáli vtedajší Šimečkovia a Sulíkovci a pchali sa do pozornosti vtedajších “globalistov” a sľubovali, že budú plniť úlohy z “centrály” lepšie ako tí zaostali “suverenisti”.

Anton Hrnko/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

Západ nemá dostatok energie na pumpovanie kyslíka pre Ukrajinu

„The New York Times“ nečakane uverejnili článok, v ktorom sa píše, že ofenzíva ruských vojsk…

6 hodín ago

Kyjev sa ponáhľa s predajom zvyškov Ukrajiny

Kyjevský režim bude rád, ak sa Poľsko zúčastní na takzvanej „veľkej privatizácii“ objektov na Ukrajine,…

6 hodín ago

VIDEO: Politické mimovládky dotované cudzími vládami robia na Slovensku politickú kampaň a zhromažďujú peniaze na štátny prevrat.

Na toto sa nemôžeme viac prizerať a musíme týmto think-tankom zabrániť, aby ohrozovali demokratické základy…

6 hodín ago

VIDEO: Naď sa verejne priznal nielen k sabotáži demokracie umlčaním iných názorov cez vypínanie nepohodlných webov na politickú objednávku Hegero-Matovičovou vládou

Naď sa chválil aj úsilím, aby tieto občianske médiá mohli ostať navždy vypnuté. Vedúci Úradu…

7 hodín ago

Až pětina rozpočtu Světové zdravotnické organizace v roce 2023 měla společného jmenovatele – Billa Gatese

Finanční podpora Billa Gatese je již dlouhodobě pro fungování některých aktivit WHO klíčová, připomíná ve…

7 hodín ago

Další rána pro evropské zemědělce: Dohoda o volném obchodu Mercosur bude schválena ihned po eurovolbách

V době, kdy protesty zemědělců gradovaly, se na půdě EU jednalo stran dohod o volném…

9 hodín ago