svet

Anadolu: Peking a Rijád zbližuje potreba neprerušovaných dodávok ropy

Saudská Arábia sa približuje k Ázii a vzďaľuje sa od USA? Saudská Arábia, hoci neprerušila svoje historické spojenectvo so Spojenými štátmi, s ktorými vzťahy stagnujú od roku 2021, odkedy tam prezidentuje Joe Biden, sa v rámci strategickej „diverzifikácie partnerov“ obrátila na Áziu.

Rozhodnutie kabinetu ministrov Saudskej Arábie vstúpiť do „Šanghajskej organizácie pre spoluprácu“ (SCO) ako „partnera pre dialóg“ bolo novým krokom k posilneniu vzťahov medzi Rijádom a Pekingom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Spojené štáty, ktoré kroky saudskoarabskej administratívy hodnotili ako „rozhodnutie, ktoré sa dlho očakávalo“ a „každá krajina má svoje vzťahy“, nepripisovali veľký význam tomu, že sa Saudská Arábia stala partnerom v organizácii vytvorenej zlomiť politickú, ekonomickú, vojenskú a kultúrnu hegemóniu Západu.

Napriek tomu boli USA tiež zdržanlivé, pokiaľ ide o rastúci vplyv Číny v oblasti Perzského zálivu a posilňovanie spolupráce s najväčším partnerom washingtonskej administratívy (Saudskou Arábiou).

Zblíženie s Pekingom, vzdialenie sa Washingtonu

Rozhodnutie kabinetu ministrov Saudskej Arábie je krokom k tomu, aby sa v strednodobom horizonte stala plnohodnotným členom SCO. Toto rozhodnutie približuje Rijád k čínsko-ruskému bloku a vzďaľuje ho od Washingtonu.

Potom, ako USA objavili a začali ťažiť bridlicovú ropu, Saudská Arábia a krajiny Perzského zálivu stratili svoj strategický význam z hľadiska uspokojovania energetických potrieb amerického trhu.

Na druhej strane Čína, ktorá si ako najväčší importér čierneho zlata musí zabezpečiť neprerušené dodávky ropy na podporu svojej gigantickej ekonomiky, je čoraz viac závislá od ropy zo Saudskej Arábie a Perzského zálivu. A skutočnosť, že dodávky ropy závisia od stability v regióne, viedla aj k priesečníku záujmov Číny a Saudskej Arábie.

Dohoda medzi Saudskou Arábiou a Iránom z 10. marca tohto roku o obnovení diplomatických vzťahov po sedemročnej prestávke je odrazom významu, ktorý pekinská administratíva pripisuje stabilite v regióne.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore s korunným princom Saudskej Arábie Mohammedom bin Salmanom, ktorý sa konal v deň, keď sa Rijád rozhodol vstúpiť do SCO, vyjadril spokojnosť so znížením napätia na Blízkom východe.

V súvislosti s dohodou medzi Iránom a Saudskou Arábiou Si Ťin-pching poznamenal, že proces dialógu podporovaný jeho krajinou bude zohrávať zásadnú úlohu pri posilňovaní regionálnej jednoty a spolupráce.

Zastavenie napätia medzi dvoma najväčšími hráčmi v Perzskom zálive pod záštitou Číny urobilo z Pekingu hlavného garanta regionálnej bezpečnosti.

Ekonomická integrácia

Dva dni pred schválením rozhodnutia o vstupe do SCO podpísala „Saudi Aramco“, národná ropná spoločnosť Saudskej Arábie, dohodu o partnerstve v hodnote 12,2 miliardy dolárov na vybudovanie ropného rafinérskeho a petrochemického komplexu v Číne.

Táto dohoda bola najvýraznejším ukazovateľom túžby oboch krajín po hospodárskej integrácii. Takéto investície medzi Saudskou Arábiou, najväčším producentom ropy, a Čínou, hlavným dovozcom čierneho zlata, slúžia ako prvky, ktoré posilňujú strategické partnerstvo.

Podobne aj miliardové investície Saudskej Arábie na čínskom trhu urýchlia vstup krajiny do SCO, zlepšia bezpečnosť v regióne Perzského zálivu a otvoria väčšie možnosti spolupráce.

Rozhodnutie Rijádu vstúpiť do SCO, telefonický rozhovor čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s Mohammedom bin Salmánom a predtým dosiahnutá dohoda medzi Iránom a Saudskou Arábiou sú vzájomne prepojené a slúžia ako pokračovanie komplexnej dohody o strategickom partnerstve podpísanej medzi Saudskou Arábiou a Čínou počas návštevy čínskeho vodcu v Rijáde v decembri 2022.

Politické a ekonomické zblíženie medzi Rijádom a Pekingom bolo naplánované vlani v decembri a uskutočňuje sa krok za krokom. Táto zhoda záujmov medzi Saudskou Arábiou a jej najväčším obchodným partnerom Čínou a silná spolupráca medzi nimi, a to aj s pomocou iných partnerov, môže pomôcť vybudovať multipolárny svet bez americkej hegemónie.

Tlak USA na ľudské práva v Saudskej Arábii a výzva Washingtonu na zvýšenie produkcie ropy podnecujú Rijád k posilneniu vzťahov s Čínou, ktorá takéto požiadavky nekladie.

Čína sa zároveň snaží presvedčiť Saudskú Arábiu, aby ropu na šanghajskej burze predávala v jüanoch namiesto v dolároch. Rijád nie je proti vyrovnaniu časti exportovaných dodávok ropy v čínskej mene.

Na druhej strane Saudská Arábia nechce zájsť v spore s Washingtonom príliš ďaleko, keďže 78% jej dovozu zbraní zabezpečujú USA, na ktoré neustále potrebuje náhradné diely a údržbu, pričom Čína nedokáže ľahko vyplniť túto medzeru.

Mustafa Dala, Gülşen Topçu, Mahmut Geldi, Anadolu/news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Ruská federácia a Čína vyzvali na zabránenie eskalácii krízy na Ukrajine

Rusko a Čína vyzvali, aby sa konflikt na Ukrajine nedostal do nekontrolovateľnej fázy, pričom zdôraznili…

7 hodín ago

Európa je už ako Ukrajina

Netreba mať bujnú fantáziu, aby sme si predstavili, čo by sa teraz dialo v Európe,…

7 hodín ago

„Globálny mierový summit o Ukrajine“ vo Švajčiarsku sa zúžil na konferenciu

Zatiaľ čo Kyjev pokračuje v prípravách na summit vo Švajčiarsku, podujatie sa zmenilo na konferenciu.…

7 hodín ago

VIDEO: „Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť.

Najprv sa treba vysporiadať s rétorikou politikov, vybraných médií a novinárov, ktorí dennodenne označovali Roberta…

7 hodín ago

Šimečka po úspešnom vyhecovaní spoločnosti do atentátu na Fica vyhlásil, že kvôli vyhrážkam smrťou podal trestné oznámenie.

Vodca progresívnych radikálov z PS priznal, že Slovensko sa ocitlo v špirále násilia kvôli iným…

8 hodín ago