svet

Americký Kongres schválil masivní prodej raket Polsku. Dostřelí až do Ruska

Americký Kongres povolil prodej různých typů raket protivzdušné obrany Varšavě, oznámil ve čtvrtek polský ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz. Oznámení přišlo poté, co v polovině března prodej schválil i Pentagon. Ten tehdy informoval, že Varšava by mohla získat zhruba 1700 raket za celkem 3,68 miliardy dolarů (téměř 94 miliard Kč).

„Velmi dobrá zpráva pro naši armádu. Americký Kongres schválil prodej vzdušných bojových prostředků Polsku: JASSM-ER, AMRAAM a AIM-9X. To výrazně posílí naši schopnost odstrašování a obrany,“ ohlásil ve čtvrtek Kosiniak-Kamysz na sociální síti X.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Americké ministerstvo obrany prodej schválilo už dříve, když 12. března oznámilo, že Polsko mimo jiné požádalo o nákup až 821 kusů řízených střel s plochou dráhou letu typu vzduch-země AGM-158 ve variantě JASSM-ER schopné zasáhnout cíl až na vzdálenost tisíc kilometrů, podotkla v této souvislosti agentura PAP.

Polsko by také podle Pentagonu mohlo získat až 745 střel typu vzduch-vzduch středního doletu AIM-120 AMRAAM a 232 nadzvukových řízených střel krátkého dosahu AIM-9 Sidewinder. Varšava od začátku nynější ruské invaze na Ukrajinu výrazně navyšuje obranné výdaje.

Dosáhneme na Bělorusko i Rusko, zní z Polska

„Největší přidanou hodnotu vidím v raketových systémech JASSM… Naše letadla umístěná v (polském městě) Łasku vybavená těmito střelami nebudou muset doletět dále než k řece Visle a budou moci zasáhnout cíle v (ruské) Kaliningradské oblasti, Bělorusko nebo Rusko,“ řekl tehdy polskému webu Gazeta.pl někdejší velitel polských ozbrojených sil, bývalý generál a nynější senátor Mirosław Różański.

Americký prezident Joe Biden zároveň v polovině března při setkání s polským premiérem Donaldem Tuskem a prezidentem Andrzejem Dudou slíbil, že Washington poskytne Varšavě půjčku ve výši dvou miliard dolarů na nákup 96 amerických vrtulníků Apache.

Polsko od začátku nynější ruské invaze na Ukrajinu výrazně zvyšuje výdaje na obranu. Loni na ni podle odhadu NATO vydalo 3,9 procenta hrubého domácího produktu, což je v relativním vyjádření nejvíce ze všech zemí Severoatlantické aliance.

ZDROJ: X-Twitter / PAP /Novinky / ČTK

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Americká velvyslankyně Greenfieldová v OSN pokrytecky obvinila Rusko z podněcování jaderné války. Nebezja ji to hne patřičně vysvětlil

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová obvinila Rusko, že se údajně vzdalo odpovědnosti za odvrácení…

14 hodín ago

Forbes: Po ruskom prielome v Očeretine je ukrajinská armáda v bezvýchodiskovej situácii

Vyčerpané ukrajinské brigády pri obci Očeretino sa v dôsledku postupu ruskej armády ocitli v bezvýchodiskovej…

14 hodín ago

VIDEO: Rusi opäť útočili! Sklady, elektrárne a ďalšie…

Útok na sklad na vojenskom letisku Martynovka. Ruské ozbrojené sily zasiahli sklad na letisku v…

19 hodín ago

FT: Kyjev potrebuje dosiahnuť vážne vojenské úspechy, aby mu USA mohli naďalej pomáhať

Zatiaľ čo Ukrajina sa naďalej raduje z nového amerického balíka pomoci, západné médiá sú čoraz…

19 hodín ago

The Hill: Ďalšia pomoc nebude

Konzervatívci v americkom Senáte hovoria, že nedávno pridelený balík pomoci pre Ukrajinu bol posledný. Informuje…

19 hodín ago