svet

Americká armáda sa chce rozmiestniť po celom svete

Päťtisíc príslušníkov amerických špeciálnych síl je v súčasnosti rozmiestnených v 62 krajinách, upozorňuje vo svojom článku ruský geopolitický analytik Leonid Savin.

Začiatkom marca bol na podnet Bieleho domu v USA zverejnený  dočasný sprievodca národnou bezpečnosťou. Generálporučík vo výslužbe Thomas Spoehr, riaditeľ Centra národnej obrany Heritage (Nadácie pre dedičstvo), si všimol rozpory, ktoré vznikli v súvislosti s týmto dokumentom, americké vojensko-politické vedenie však takéto rozpory neznepokojujú.

Hovorí sa v nich napríklad, že USA znižujú úlohu jadrových zbraní vo svojom bezpečnostnom systéme ale šéf Pentagónu Lloyd Austin počas prejavu v Kongrese uviedol: „Jadrové zastrašovanie je jednou z hlavných priorít misie ministerstva obrany“.  Ďalším protikladom môžu byť vyhlásenia, že USA sa budú vyhýbať „večným vojnám“ ale súčasne budú útočiť na ciele v Sýrii.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Hlavné hrozby pre USA v oblasti národnej bezpečnosti sú rovnaké ako za Trumpa: Rusko, Čína, Severná Kórea, Irán. Bidenova vláda sa zároveň vracia k smerovaniu presadzovania „demokratických hodnôt“ po celom svete, čo však neznamená nič iné ako zasahovanie do záležitostí iných krajín pod akoukoľvek zámienkou.

Nové usmernenia o národnej bezpečnosti sa zameriavajú na Európu, západnú pologuľu a Indicko-pacifický región, pričom partnermi sú Spojené kráľovstvo, Kanada, Mexiko, India, Vietnam, Singapur, Nový Zéland a ASEAN. Významná časť dokumentu je venovaná novým technológiám, najmä kyberpriestoru a 5G.

Nový dočasný manuál národnej bezpečnosti nie je jediným doktrinálnym dokumentom Pentagónu, ktorý vznikol v posledných týždňoch. Nová stratégia USA Army Multi-Domain Transformation. Ready to Win in Competition and Conflict, (Transformácia viacerých domén armády. Sme pripravení vyhrať v konkurencii a konfliktoch), ktorá bola vydaná 16. marca, zahŕňa rozšírenie prítomnosti amerických pozemných síl po celom svete. 

Je potrebné poznamenať, že „armáda môže hrať obrovskú úlohu v podpore medzirezortných cieľov Spojených štátov v rámci prístupu celej vlády“. Tento princíp „mäkkej sily v rámci tvrdej sily“ používa americká armáda už dlho.

Generál McConville, veliteľ armády Spojených štátov, tvrdí, že po nevojenských metódach boja je v súčasnosti veľký dopyt. „Prebieha celosvetový boj o srdce a myseľ množstva rôznych divákov v rôznych krajinách. Je to boj za to, aby sa hovorilo  o histórii Ameriky a aby prikrášlila jej reputácia, keď sa ju snažia odporcovia očierniť a dezinformovať,“ –  hovorí generál. 

Americká vojenská doktrína rozlišuje medzi priamou a nepriamou konfrontáciou podľa toho, či samotní Američania alebo ich spojenci a „splnomocnenci“ používajú ozbrojenú silu. Takže poskytovanie rakiet „Stinger“ afganským mudžahedínom v ich vojne proti ZSSR sa považuje za „nepriamy konflikt“, a to napriek tej skutočnosti, že týmito raketami sa strieľalo a zabíjalo.

Predpokladá sa, že sa budú vykonávať asymetrické kroky s dôrazom na imidž Spojených štátov ako obrancu demokracie. „V tom rozsahu, v akom demokratické systémy a hodnoty stavajú USA  do nevýhodnej pozície… tým viac robia USA  atraktívnejším partnerom.“

Na pojednávaní v Senáte USA 25. marca 2021 námestník ministra obrany pre špeciálne operácie a konflikty nízkej intenzity Christopher Mayer uviedol, že „Sily špeciálnych operácií dosiahli pokrok v prispôsobovaní svojich schopností k výzvam veľkých mocností – Číny a Ruska.“ Veliteľ Spojených štátov amerických pre špeciálne operácie (MTR) generál Richard Clarke objasnil, že päťtisíc vojakov špeciálnych síl sa nachádza v 62 krajinách sveta.

Znamená to, že v budúcich opatreniach voči Číne a Rusku, bude hrať  MTR USA kľúčovú úlohu, vrátane „vykonávania psychologických operácií, aktívneho zapojenia cudzincov do opozície a  boja proti nepriateľskej propagande a dezinformáciám.“ To znamená, že americkí zákonodarcovia dali priestor na rozšírenie tajných operácií v zámorí. A „boj proti propagande“ predstavuje celý rad informačných operácií – od diskreditácie Ruska na medzinárodnej scéne až po zavádzanie robotov a trollov do sociálnych sietí.

Šéf amerického kybernetického velenia generál Paul Nakasone ubezpečuje: „Rusko je sofistikovaný kybernetický protivník . Preukázalo svoju schopnosť viesť silné influencerové kampane pomocou sociálnych médií. Moskva začlenila kybernetické aktivity do svojej vojenskej a národnej stratégie…. Rusko sa naďalej zameriava na formovanie globálneho príbehu a na využívanie amerických sietí a kybernetických systémov.“

Takéto charakteristiky Ruska ako kybernetického protivníka naznačujú, že „formovanie globálneho príbehu“ sa považuje za funkciu kybernetických vojenských síl samotných Spojených štátov.

Leonid Savin – ruský geopolitický analytik, šéfredaktor portáu Geopolitica.ru, zakladateľ a šéfredaktor časopisu Journal of Eurasian Affairs.

Zdroj: Fond strategickej kultúry
Preklad: hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Vedci varujú, že vakcíny proti COVID spôsobujú „nákazlivú demenciu“

Jedným z najviac znepokojujúcich vedľajších účinkov vakcín COVID-19 mRNA je „infekčná demencia“, ktorá sa podľa…

3 hodiny ago

Novou šéfkou Súdnej rady sa stala Marcela Kosová, ktorá aj s ďalšími sudcami stála za odvolaním Mazáka z funkcie.

Napojenie Harabina na politiku podľa jej názoru vylučuje, aby tento bývalý kandidát na prezidenta mohol…

3 hodiny ago

Prečo sú problémy s obranou ukrajinských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti

Velenie ukrajinských ozbrojených síl zatiaľ nepreukázalo dostatočnú flexibilitu pri prijímaní rozhodnutí zameraných na obmedzenie postupu…

3 hodiny ago

VIDEO: Západ je hlavným sponzorom globálneho terorizmu

Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi, financujúce ukrajinský a svetový terorizmus, sú hlavnou destabilizačnou…

3 hodiny ago

Ďalšie dôkazy pre tých zodpovedných za COVID/Vakcíny

Môže sa krajina, ktorá už upadla tak ako Amerika, zotaviť? “Noviny Epoch Times získali oficiálne dokumenty, ktoré…

8 hodín ago

Členské štáty EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle. Slovensko pri dvoch predpisoch hlasovalo proti a pri ôsmich sa zdržalo hlasovania

Nový pakt je výsledkom dlhých rokov búrlivých diskusií medzi členskými krajinami. Ministri členských krajín Európskej…

8 hodín ago