svet

Ako vplyv umelej inteligencie zmení hru o tróny vo svete

USA prehrávajú. Ukrajina len nedávno vysielala nádeje a predstavy o prímerí. Sankcie sú voči Rusku neúčinné. USA nevyhrávajú ani na Taiwane. Vojna na Ukrajine vyčerpala vojnové zásoby USA a NATO. USA nemôžu vyrábať delostrelecké granáty a USA nezostali ani protilodné strely na týždeň vojny s Čínou.

Každá vojnová hra ukazuje, že USA prehrajú konflikt s Čínou. Na Blízkom východe strácajú USA vplyv v prospech Číny a Ruska. Irán a Saudská Arábia sa spriatelili, Sýria je späť a Irán nemožno zastaviť v získaní jadrovej bomby s raketami, aby ju tiež dodal. Türkiye de-facto opustil NATO a americký nepriateľ Erdogan práve vyhral ďalšie prezidentské obdobie. BRICS sa dedolarizuje a o vstup do BRISCS žiada 13 krajín. V mnohých ohľadoch je globálna pozícia USA v rozklade.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

AI je herný menič nastavený tak, aby to všetko USA viac než kompenzoval.

USA majú pod kontrolou globálnu rasu umelej inteligencie (AI). USA ovládajú všetky veľké modely AI. USA ovládajú mikročipy na budovanie výkonných dátových centier AI. USA ovládajú aj dátové centrá pre AI. USA dokonca dominujú softvérovým spoločnostiam, ktoré využívajú AI.

Už čoskoro – vplyv AI bude oveľa väčší ako na Ukrajine a na Taiwane.

Rozsah a rýchlosť AI

Microsoft nedávno oznámil, že vybuduje 120 mega-veľkých dátových centier AI ročne . Jeden každé tri dni. Skúmal som, koľko môže jedno takéto dátové centrum stáť. Našiel som jedno dátové centrum za 300 miliónov dolárov a ďalšie za 500 miliónov dolárov. Vynásobte to 120 dátovými centrami a dostanete, že spoločnosť Microsoft za jeden rok investuje 40 až 60 miliárd dolárov len do dátových centier AI.

Okrem toho spoločnosť Microsoft značne investovala do novej technológie na navrhovanie údajov, o ktorých spoločnosť Microsoft tvrdí, že sú najrýchlejšími dátovými centrami AI na svete. Mnohé dátové centrá spoločnosti Microsoft sú už rozdelené do 60 „regiónov“, ktoré pokrývajú celý svet. Microsoft tiež nedávno vložil 10 miliárd dolárov do OpenAI. A Microsoft ešte nie je hotový, takže ľahko vidíme číslo v horizonte 100 miliárd dolárov investícií samotného Microsoftu.

Google je na rovnakej ceste s DeepMind a vlastnými mega dátovými centrami Google. Amazon sa tiež venuje AI a Amazon prevádzkuje možno najväčšie dátové centrá na svete pre americké vojenské a bezpečnostné zariadenia – Amazon tiež rozhodne nadväzuje na obrovské investície do vývoja AI a dátových centier.

Kvôli potrebe dodávať čipy do dátových centier Microsoftu a ďalších, hodnota NVIDIA práve vyskočila na takmer 1 bilión dolárov. Pridajte k tomu obrovské verejné a súkromné ​​investície do čipov atď. v USA, EÚ a východnej Ázii.

Vidíme tiež, ako všetky veľké softvérové ​​spoločnosti na Západe veľa investujú do začlenenia AI spoločnosti Microsoft do svojich produktov.

Nebuďte prekvapení, ak celkové investície do AI a technológií poháňaných AI (vrátane čipov) za pár rokov dosiahnu až 1 bilión dolárov.

Vplyv

Vezmite si oznámenia jednej štúdie, že už existujúca AI zvýši produktivitu o 40 %. Pridajte správu, že už existujúca AI zvyšuje produktivitu programovania o 1200 %.

A potom si prečítajte správy, že lekári so systémami AI čoskoro prekonajú lekárov bez AI. Právnici so systémami AI prekonajú právnikov bez nich. A musíme uzavrieť: Vojenskí dôstojníci so systémami AI, ktoré ich podporujú, tiež „prekonajú“ vojenských dôstojníkov bez nich. Toto je len začiatok. Nikto si nevie predstaviť ani 2 roky. AI je úplná zmena hry.

Existuje dôvod, prečo môžu západné spoločnosti investovať do AI aj 1 bilión dolárov. A to preto, že AI má hodnotu oveľa viac biliónov. Každý bilión získaný AI predstavuje 5 % dodatočného HDP pre USA alebo EÚ, Spojené kráľovstvo. Zvýšenie produktivity AI je obrovské a vplyv je všade.

A deje sa to už teraz.

ChatGPT je už tu, najrýchlejšie rastúca aplikácia v histórii. 120 veľkých dátových centier sa už stavia. Množstvo systémov AI sa už pripravuje na použitie v roku 2024.

Nádej USA

USA sú geopoliticky ťažko skúšané. Ale technológia AI mení hru. Ak USA dokážu dostatočne dlho sprísniť svoju kontrolu nad EÚ, môžu očakávať, že už v roku 2025 získajú obrovské konkurenčné výhody. Sila týchto nových technológií by už mohla vyvážiť tieto straty.

Nikto nevie, ale existuje veľmi reálna možnosť, že sa to môže stať. Peking dostane Taiwan, ale nie výrobu čipov alebo AI. Existuje scenár, v ktorom USA krátkodobo stratia, ale v strednodobom horizonte už vyhrávajú vďaka mimoriadne výkonnej technologickej AI a ďalším schopnostiam, ktoré sa práve pripravujú.

Ktorý vývoj prevládne? Prevládne krátkodobý tlak na USA, alebo strednodobá prevaha USA v oblasti AI, čipov, kvantovej výpočtovej techniky a priemyselného využitia vesmíru zmení vývoj pre USA?

Nikto nemôže s istotou odpovedať na túto otázku, ale existuje životaschopný scenár, ako to USA môžu vyriešiť. Čím viac informácií o AI vychádza na svetlo, tým je evidentnejšie, že technológia AI, ktorú vedú USA, je mimoriadne výkonná – dosť na to, aby zmenila moc vo svete.

Nárast produktivity o 40 % až 1 200 % vo všetkom získajú len USA a priatelia USA. Bez prístupu k AI bude Čína zaostávať a Rusko klesne. Americký prezident Biden sníva o tom, že Čína nikdy nepredbehne USA v HDP: AI k tomu môže viesť. Predstavte si krajinu bez internetu. Čoskoro budú v podobnej situácii aj krajiny bez AI. Nikto nebude investovať v krajine bez AI. Krajiny bez AI stratia vývoz do krajín s AI..

Nebezpečná stávka pre Čínu a Rusko

Čína a Rusko sa môžu rozhodnúť pokračovať, ako keby to, na čo poukazujem, nebolo existenčným rizikom, ktoré treba brať vážne. India tiež. Ich lídri možno majú dobré informácie, aby verili, že tieto technológie dostatočne nezmenia hru a že budú mať v každom prípade dosť času na to, aby ich dobehli. A potom môžu len spokojne dúfať, že to, čo už robia na autopilotovi, im pomôže dosiahnuť ich ciele.

Čína môže mať v rukáve veľa veľkých projektov v oblasti UV litografie, čipovej technológie, AI, Quantum Computing atď., o ktorých majú dôvod veriť, že o pár rokov predbehnú USA. Kto vie? Oveľa pravdepodobnejšie je to však inak, v takom prípade môže byť ich stávka tak hrozne nesprávna, že môžu prísť o farmu.

Karsten Riise

O autorovi: Karsten Riise je Master of Science (Econ) z Copenhagen Business School a má vysokoškolské vzdelanie v odbore španielska kultúra a jazyky na Kodanskej univerzite. Je bývalým senior viceprezidentom a finančným riaditeľom (CFO) Mercedes-Benz v Dánsku a Švédsku. Je pravidelným prispievateľom do Global Research.

skspravy

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Američtí investigativní novináři vracejí realitu do vyprávění o Ukrajině

Američtí investigativní novináři vracejí realitu do vyprávění o Ukrajině. Až na spory v Kongresu o 61…

25 minút ago

VIDEO: Jediný přeživší z Kellnerova zříceného vrtulníku na Aljašce David Horváth po 3 letech promluvil, co se dělo po pádu helikoptéry.

Miliardář Petr Kellner chodil okolo trosek stroje, potom někam odešel a dispečink podivně prodlužoval přivolání…

28 minút ago

VIDEO: Progresívno-liberálne duo Ostrihoňová & Cigániková perlilo v debate s Kaliňákom a Ondrušom.

Dúhový moderátor diskusie Dírer sa hneď na úvod v pravidelnom ideologickom okienku nenávisti voči iným…

31 minút ago

VIDEO: Chmelár vs. Vášaryová v ostrej debate o Ficovej vláde, trestajúcej politike EÚ, spolupráci v rámci V4 aj o konflikte na Ukrajine

V relácii Na telo k aktuálnym spoločensko-(geo)politickým témam debatovali bývalá herečka, exdiplomatka a progresívno-liberálna politická…

34 minút ago

La Croix: Žiadna „carte blanche“ – Paríž podporí Kyjev iba slovami

Emmanuel Macron pred voľbami do Európskeho parlamentu avizoval neobmedzenú podporu Kyjevu a prípadné vyslanie vojsk,…

36 minút ago

Le Monde: Británia je slabá a konflikty na Ukrajine a na Blízkom východe to potvrdzujú

Veľká Británia si chce udržať status jednej z najsilnejších svetových mocností, ale konflikty na Ukrajine…

38 minút ago