slovanský svet

Ako Ukrajina tridsať rokov metodicky trhala vzťahy s Ruskom

„Nevyprovokovaná agresia“. Toto je typická fráza, ktorú v súčasnosti používajú západní politici na popis špeciálnej operácie Ruska na Ukrajine. Ukrajina je vykresľovaná ako absolútne nevinná obeť. Stačí si však spomenúť na históriu posledných tridsiatich rokov, aby sme videli, ako Ukrajina vlastnými rukami priblížila to, čo sa deje dnes.

Pri hodnotení konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom mnohí robia rovnakú chybu: veria, že sa začal v udalostiach posledných dní/týždňov/mesiacov. Príkladom je prejav vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej, v ktorom oznámila počet civilistov, ktorí zomreli od 24. februára. Okamžite vyvstáva otázka: čo predtým civilisti na Ukrajine nezomreli? Ale vy („vy” = OSN, EÚ, kolektívny Západ atď.) sami hovoríte, že LĽR a DĽR sú územím Ukrajiny. Od roku 2014 tam teda zomrelo už viac ako desaťtisíc civilistov. Tu vidíme, tu nevidíme, tu salám párky?

Dnes však musíme hovoriť nie o krátkozrakosti predstaviteľov OSN, ale o globálnej základnej príčine konfliktu. O tom, ako sa už na úsvite nezávislosti začala Ukrajina prejavovať ako anti-Rusko. A nakoniec sa jej to podarilo.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Jazyk, Krym a flotila

Aby sme to celé pochopili, budeme sa musieť v myšlienkach vrátiť viac ako o 30 rokov späť. Tak ako v mnohých národných republikách, aj na Ukrajine začali orgány KSSZ vystupovať proti nacionalistickému hnutiu – „Народний Рух України за перебудову“ (Národné hnutie Ukrajiny za perestrojku). „.Za perestrojku“ bol však iba figový list určený na ochranu NRU pred obvineniami z buržoázneho nacionalizmu.

V skutočnosti žiadna perestrojka (aspoň v interpretácii navrhnutej vtedajším odborovým centrom) národniarov nezaujímala. Mali záujem o nezávislosť a maximálne odtrhnutie od ZSSR: vlastnú štátnosť s centrom v Kyjeve, výstup z rubľovej zóny, ukrajinský jazyk ako jediný štátny jazyk, vlastnú armádu (teraz už je zabudnutá myšlienka zachovania spojeneckej armády v podobe Ozbrojených síl SNŠ — nacionalisti ju od začiatku nepodporovali).

Ľudia z generácie 35+ by si mohli pamätať, že Ukrajinská SSR (podľa NRU) robila takmer na celý ZSSR. A Moskva ju nemilosrdne drancovala, vyvážala obilie, cukor, kovy… A že ak sa zbavíte týchto darmožráčov, tak Ukrajine sa bude žiť takmer lepšie ako komukoľvek inému v Európe. Veľmi výstižne to ukazuje film „72 metrov“. Všetky tieto tézy neboli vynájdené filmármi, ale prevzaté zo života — najmä z letákov Leonida Kravčuka.

Vo všeobecnosti tento úryvok zo „72 metrov“ veľa objasňuje o začiatku rusko-ukrajinských vzťahov za posledných 30 rokov. Vidíme nielen hlavné propagandistické tézy tej doby, ale aj začiatok delenia Čiernomorskej flotily, ako aj stratu Krymu Ruskom (až do jeho návratu v roku 2014).

Ukrajine z nejakého dôvodu nestačilo získať Krym v dôsledku odtrhnutia od ZSSR, ktorý jej nikdy predtým nepatril. A tiež časť flotily, na ktorú mala rovnaké nulové práva ako na Krym. Namiesto tichého uzavretia tohto problému a radovania sa Ukrajina začala s niekoľkoročným rozvodovým procesom: rozdelenie flotily bolo formalizované až v roku 1997. A na Kryme sa Kyjev okamžite rozhodol dokázať, že ide o rovnaký región Ukrajiny, ako všetky ostatné.

V dôsledku toho sa polostrov mohol vrátiť do Ruskej federácie už v roku 1993 po vtedajšom referende. No Rusko v roku 1993 malo plno vlastných problémov.

Kým sa Rusko zviechalo, Ukrajina sa snažila obmedziť mnohé zo svojich väzieb a priesečníkov s Ruskou federáciou, pričom niekedy upadla do priamych provokácií. Už v roku 1995 bojovali ukrajinskí nacionalisti s Ruskom na strane čečenských bojovníkov.

Na samotnej Ukrajine sa rozbehol pomalý, ale totálny proces derusifikácie (samotní Ukrajinci to nazývajú ukrajinizáciou). Náš názov je však bližšie k podstate: išlo predovšetkým o vykorenenie ruského jazyka a kultúry. K dnešnému dňu je ruský jazyk vykorenený zo sféry vzdelávania, správy dokumentov, vysielania v rozhlase a televízii, masmédií (okrem elektronických), sektora služieb a obchodu. Za porušenie — pokuty. Zároveň sa počet rusky hovoriacich aj bez Krymu a Donbasu počíta v miliónoch.

Napriek vyriešeniu otázok rozdelenia flotily a prenájmu základne ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole od konca 90-tych rokov nacionalisti uskutočňovali provokácie proti ruským námorníkom: pokusy preniknúť do zariadení, pokusy zmocniť sa hydraulických štruktúr. Počas Juščenkovho prezidentovania dosiahli provokácie novú úroveň: Ukrajina začala od námorníkov vyžadovať, aby koordinovali akékoľvek svoje kroky s úradmi, došlo k pokusom o inšpekciu nákladu flotily.

Plíživá militarizácia

Zároveň od začiatku 2000-tych rokov začala Ukrajina smerovať k NATO s odmietnutím vojenskej spolupráce s Ruskom: cvičenia Ukrajina-NATO (na území Ukrajiny), pozývanie lodí NATO do ukrajinských prístavov, výcvik ukrajinských dôstojníkov špecialistami z krajín NATO na území Ukrajiny, ako aj ich odchod na štúdiá do krajín Severoatlantickej aliancie, postupný prechod na štandardy NATO. A na záver otázka MAP, teda šiestej vlny expanzie aliancie na východ (spolu s Gruzínskom). Neskôr, po Euromajdane, bol kurz k členstvu v NATO dokonca zahrnutý do ukrajinskej ústavy.

Aj Viktor Janukovič, ktorý zlikvidoval medzirezortnú komisiu pre prípravu Ukrajiny na členstvo v NATO, udržiaval vzťahy na úrovni, akú dosahoval jeho predchodca – teda zmrazil ich, no neotočil kurz k normalizácii bezpečnostných vzťahov s Ruskom. Čo sa týka obdobia po roku 2014, Porošenko a potom Zelenskij všetko rozmrazili a bohato vynahradili. Ukrajina začala dostávať ročnú vojenskú pomoc vo výške niekoľkých stoviek miliónov dolárov len zo Spojených štátov amerických (a v posledných rokoch aj útočné zbrane). To znamená, že pumpovanie Ukrajiny zbraňami začalo dávno pred udalosťami v roku 2022 a dodávka notoricky známych systémov „Javelin“ je len jednou z epizód tohto pumpovania.

Napriek preferenčnému obchodnému režimu s Ruskom sa Ukrajina sústavne vyhýbala účasti na integračných projektoch Ruskej federácie: multilaterálnych (Colná únia, EAEU) aj bilaterálnych. Mnohé z nich boli navrhnuté: závod na výrobu paliva pre ukrajinské jadrové elektrárne na území Ukrajiny, konzorcium na prepravu plynu, „obilný OPEC“, zadávanie ruských objednávok v ukrajinských lodeniciach, spoločné projekty v leteckom priemysle, veľké investície do ukrajinských aktív (rafinérie Odesa a Lisičansk, KGOKOR, Krivorožstal, prístavný závod Odesa, ZALK atď.).

Ide samozrejme o dôležité projekty a keď to Ukrajina nechce, čo už, stáva sa. Má iné plány. Keď však Rusko začalo sprísňovať dodávky energetických zdrojov za zvýhodnené ceny (dodávalo sa okrem iného aj pre potenciálne ruské či spoločné projekty), ako aj obmedzovať preferenčný obchodný režim, ako odpoveď sa začali obviňovania, vyhrážky a pokusy o drobné neplechy. Stačí pripomenúť hystériu okolo plynovodu „Nord Stream“ (zatiaľ prvého) — veď jeho výstavbu sa snažili narušiť rovnako ako pri druhej etape.

Inými slovami, Ukrajina sa celé tie roky snaží budovať vzťahy podľa vzorca „Rusko nám dlhuje celý život“. A Ukrajina na oplátku nič nedlhuje, má nezávislosť a suverenitu. A samostatne nemusí podávať správy o bezpečnostných otázkach a vojenských hrozbách pre Rusko, ktoré prináša ukrajinský drift smerom k NATO.

Nad tým by sa dalo zatvárať oči (a Rusko to aj dlhé roky robilo). Po roku 2014 sa však ukázalo, že čas na ignorovanie hrozby sa rýchlo kráti. Formálne neutrálna Ukrajina vytvorila centrá námorných operácií v Očakove a Berďansku.

„Námorné základne v Očakove a Berďansku sú plánované ako moderné infraštruktúrne zariadenia schopné prijímať lode všetkých typov, vybavené podľa noriem NATO a vybudované z peňazí krajín aliancie,“ otvorene o nich pred rokom napísala ukrajinská tlač. „O tri roky budeme môcť riadiť ruské lode v Čiernom mori s našou komárou flotilou. A ak sa pripojíme ku Gruzínsku a Turecku, potom bude Ruská federácia zablokovaná,“ chválili sa ukrajinskí vojenskí experti.

Dávno pred Očakovom a Berďanskom sa však testovací areál Javorov v skutočnosti stal základňou NATO na Ukrajine. A nie je sám: od roku 2014 sú na Ukrajine permanentne prítomní zahraniční vojenskí poradcovia z niekoľkých krajín NATO. Vladimir Putin označil ich okamžité stiahnutie z Ukrajiny vo februári 2022 ako jeden z povinných krokov na deeskaláciu napätia okolo Ukrajiny.

Kto kričal „Putin zaútočí“ a prečo?

Vráťme sa opäť k prognózam ukrajinských médií: „Niektorí politici sa domnievajú, že prítomnosť cudzej armády a zbraní na území Ukrajiny môže vyprovokovať Rusko k aktívnej činnosti. V časopise „Focus“ mená týchto politikov nie sú uvedené, ale to je jedno. Ako vidíte, aj na Ukrajine sa našli ľudia so zdravým rozumom, ktorí aspoň v októbri 2021 varovali, aký scenár si Ukrajina zvolila. Scenár dôsledného ignorovania možností vzájomne výhodnej spolupráce s Ruskom. Scenár narastajúcej militarizácie a postupnej premeny Ukrajiny na jednu veľkú vojenskú základňu. Navyše, tento scenár sa začal dávno pred rokom 2014, na čo sa Ukrajina mohla odvolať a spoluprácu s NATO vysvetľovala strachom z Moskvy.

A, samozrejme, pár slov o nedávnych udalostiach. Vjačeslav Čečilo, šéfredaktor „Kapital.ua“, trpko píše o svojom sklamaní z Ruska: „Ale neviem, ako mám napísať to, čo som písal posledných 10 rokov. Veď som napísal, že Rusko je veľmoc s veľkou kultúrou, že je pre Ukrajinu užitočné a prospešné sa s ním kamarátiť. Že máme spoločnú veľkú históriu a oveľa viac nás spája ako rozdeľuje. A historky o „ruskej hrozbe“ – no, to je nezmysel, samozrejme, a nacionalistická propaganda… A ukázalo sa, že celé tie roky mali tí blázni, ktorí kričali „Putin zaútočí“, pravdu. Bolo to naozaj veľmi vtipné. Až kým Putin nezaútočil.“

Ale to je len zdanlivý omyl a rozpor. Šialenci (nacionalisti) celé tie roky kričali „Putin zaútočí“ s jediným cieľom: prinútiť ho skutočne zaútočiť.

Ich vodcovia si dobre uvedomovali, že len jasná vojenská hrozba pre Ukrajinu zo strany Ruska zaručene zničí základňu proruských nálad aj na územiach historicky priateľských k Rusku. Dokončí všetko, čo nedokončili zákony o jazyku a prerušenie ekonomických väzieb.

Pochopili, že bez tejto hrozby zostanú navždy politickými čudákmi a všade okrem svojej rodnej dediny získajú vo voľbách 0,5 %. Ak by si boli istí, že sa o tom nikto nedozvie, poslali by do Kremľa ďakovné listy.

Súčasná špeciálna operácia Ozbrojených síl RF na Ukrajine je, žiaľ, nevyhnutná. Skôr či neskôr by sa to predsa len muselo uskutočniť – pokiaľ nechceme zmeniť centrá námorných operácií na plnohodnotné námorné základne a rozmiestniť na Ukrajine prvky protiraketovej obrany USA.

Robenie špinavých trikov s Ruskom sa pre mnohých ukrajinských politikov stalo známou, milovanou a dobre platenou prácou. To znamená, že aj východ z tejto situácie je jediný: veľmi bolestivý, nerentabilný a plný problémov.

Nátlak odmietnuť robiť špinavé triky pokračuje, ale garantom konca ukrajinských špinavých trikov sa, žiaľ, môžu stať iba Spojené štáty. Ktoré Ukrajinu naopak pumpujú zbraňami a formujú jej imidž obete. Hoci analýza situácie aj dvadsať rokov do hĺbky naznačuje, že Ukrajina je prvým vinníkom svojich problémov a jej takzvaní partneri sú spolupáchatelia.

Nikolaj Storoženko, VZGĽAD/news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Okultné korene svetovej politiky

Tajomné organizácie, o ktorých píšu konšpiračné teórie, sú skutočné a existujú už veľmi dlho. Dnes…

4 hodiny ago

USA sa kvôli Izraelu ale aj vlastným zločinom, vyhrážajú Medzinárodnému trestnému súdu

Medzinárodný trestný súd je zaprášený klenot, ktorý v medzinárodnom spoločenstve vytvára teplo, napätie a manufaktúru.…

4 hodiny ago

VIDEO: Vůdce demokratů v Kongresu USA prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin usiluje o obnovu Sovětského svazu a USA budou muset vyslat vojáky na Ukrajinu, pokud Ukrajina padne a neudrží frontu.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal vzápětí řekl, že Kyjev ocení rozmístění francouzských jednotek a vojáků dalších…

4 hodiny ago

VIDEO: Expremiér Mečiar spomína na časy vstupu Slovenska do Európskej únie pred 20 rokmi ako jeden z priamych účastníkov nášho integračného procesu, ktorý on sám pragmaticky podporil

Teraz kritizuje úpadok EÚ, pretože svojou súčasnou politikou poškodzuje samú seba. Komentuje aj pôsobenie vládnej…

4 hodiny ago

Deň víťazstva nad fašizmom: 8. máj

Slovensko si pripomenína Deň víťazstva nad fašizmom. Dátum 8. máj sa vzťahuje na výročie kapitulácie…

4 hodiny ago

L. Blaha: Pán ruský veľvyslanec, ospravedlňujeme sa za Progesívnych šaškov v parlamente!

Do NR SR mal prísť veľvyslanec Ruskej federácie, a tak sa PS-kárske trúby odfotili s…

4 hodiny ago