Medvedí cesnak je prvá jarná bylinka, ktorá okrem svojich liečivých účinkov, prekvapí aj širokou možnosťou využitia v kuchyni.
Medvedí cesnak je naša domáca rastlina. Bežne tvorí zelené koberce pri potokoch v listnatých lesoch. Má lesklé, kopijovité listy, ktoré vyrastajú z podlhovlastej cibule, ukrytej hlboko v zemi. Na pohľad si možno jeho listy pomýliť s jedovatou konvalinkou, no len do chvíle, kým ho prezradí jeho špecifická, silná cibuľovitá vôňa.
Kvitne začiatkom mája v súkvetiami zložených z drobných, bielych hviezdicovitých kvetov. Za svoj názov vďačí medveďom. Ide údajne o prvú rastlinu, po ktorej siahnu, keď sa prebúdzajú zo zimného spánku.
Pestovanie medvedieho cesnaku je jednoduché a nenáročné. Ak má vyhovujúce prostredie, rozmnožuje sa rýchlo a nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť. V záhrade má rád tienisté, vlhké miesta na severnej strane.
Najlepšie sa mu bude dariť v spoločnosti opadavých krov alebo stromov. Obľubuje kyslú, piesočnatú až ílovitú pôdu. V prípade suchého počasia si potrpí na dostatočnú závlahu. Hnojenie nie je potrebné.
Aby cesnak pekne rástol, nesaďte ho do pôdy, v ktorej ste predtým pestovali cibuľu.
Medvedí cesnak možno pestovať aj v črepníku. V tomto prípade je potrebné použiť kvalitný substrát a pravidelne mu zabezpečovať dostatočnú zálievku.
Listy medvedieho cesnaku zbierame od marca do mája, kedy rastlina začína zakvitať. Po zakvitnutí už listy medvedieho cesnaku netrhajte, ale nechajte rastlinu odkvitnúť. Po odkvitnutí jeho listy zvädnú a stiahnu sa do zeme. Rastlina tak prezimuje a vyrastie opäť nasledujúci rok.
Listy sa konzumujú čerstvé, prípadne je ich možné zamraziť. Nie sú vhodné na sušenie, nakoľko tak strácajú svoje liečivé účinky.
Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C a je výbornou voľbou na jarné prečistenie organizmu. Reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity.
Je tiež vhodný na znižovanie krvného tlaku, účinkuje proti nespavosti, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi, pomáha pri chronických ochoreniach kože. Najčastejšie sa používajú jeho čerstvé listy, z ktorých sa tvoria rôzne liečivé tinktúry, či dokonca cesnakové víno.
V kuchyni sa listy medvedieho cesnaku používajú do šalátov, na dochutenie polievok, zemiakov či nátierok. Tepelná úprava ich oberá o živiny, preto s používajú najmä v nespracovanom stave. Okrem listov sa v kuchyni používajú aj cibule medvedieho cesnaku, ktoré možno použiť ako náhradu strúčikov klasického cesnaku.
Autor: Lenka Škripková
Zdroj: domadoma.sk
Jedným z najviac znepokojujúcich vedľajších účinkov vakcín COVID-19 mRNA je „infekčná demencia“, ktorá sa podľa…
Napojenie Harabina na politiku podľa jej názoru vylučuje, aby tento bývalý kandidát na prezidenta mohol…
Velenie ukrajinských ozbrojených síl zatiaľ nepreukázalo dostatočnú flexibilitu pri prijímaní rozhodnutí zameraných na obmedzenie postupu…
Západné krajiny na čele so Spojenými štátmi, financujúce ukrajinský a svetový terorizmus, sú hlavnou destabilizačnou…
Môže sa krajina, ktorá už upadla tak ako Amerika, zotaviť? “Noviny Epoch Times získali oficiálne dokumenty, ktoré…
Nový pakt je výsledkom dlhých rokov búrlivých diskusií medzi členskými krajinami. Ministri členských krajín Európskej…