slovanský svet

Aké „tajomné ICBM“ Rusko práve otestovalo?

Ruské strategické raketové sily (RVSN) 12. apríla 2024 skúšobne odpálili ICBM (medzikontinentálnu balistickú strelu) z testovacieho miesta Kapustin Yar v Astrachanskej oblasti (oblast). 

Raketa zasiahla testovacie miesto Sary Shagan v Kazachstane , ktoré sa nachádza približne 1600 km východne. Okrem vyhlásenia, že ide o ICBM, RVSN neprezradila presný typ rakety, ktorú odpálila .

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ruské ministerstvo obrany (MO) len uviedlo, že odpálenie sa uskutočnilo s cieľom otestovať „perspektívny raketový systém“, ako aj potvrdiť „stabilitu rakiet v prevádzke“. Domáci aj zahraniční vojenskí pozorovatelia a analytici test považujú za úspešný. V kombinácii s dosť nekonvenčným kolísaním a manévrovaním rakety však tento stupeň utajenia zo strany ruského ministerstva obrany, nevídaný od (prvej) studenej vojny, zanechal veľa otázok nezodpovedaných.

Niektoré zdroje, najmä tie z politického Západu, uviedli, že predmetná raketa bola 15Zh55ME „Topol-ME/Yars-E“ . Okrem špekulácií však nemôžeme s istotou vedieť, o aký druh ICBM išlo. V skutočnosti by rozsah, na ktorý sa vykonal skúšobný štart, mohol naznačovať, že predmetná raketa bola len podľa názvu ICBM, pretože tie sa zvyčajne odpaľujú na testovacom mieste Kura na Kamčatke, čo je oveľa ďalej na východ, a teda , oveľa vhodnejšie na testovanie skutočných ICBM.

Ako už bolo spomenuté, raketa predviedla dosť nezvyčajné kolísanie a manévrovanie . Takéto vektorovanie je skutočne jedinečné, pretože žiadna iná krajina ako Rusko nevyvinula takéto technológie pre pokročilé balistické strely. Počnúc legendárnym „Topolom“, najmä variantom „Topol-M“, väčšina ruských ICBM má túto schopnosť.

Novšie a pokročilejšie RS-24 „Yars“, ktoré teraz tvoria väčšinu ruského strategického arzenálu, najmocnejšie na svete , tiež zdedili túto schopnosť. Uskutočnilo sa niekoľko iterácií tohto ICBM, z ktorých jedna je v podstate „skrátená“ verzia „Yars“ (s odstráneným jedným stupňom) známa ako RS-26 „Rubezh“.

Rozmiestnenie tejto rakety bolo oficiálne pozastavené v marci 2018, keďže RVSN uprednostnila prijatie strategického nákladného vozidla „Avangard“ (hypersonic glide vehicle). Údajne mal byť RS-26 znovu spustený v roku 2027. Keďže však Spojené štáty v roku 2019 jednostranne opustili zmluvu o jadrových silách stredného doletu (Intermediate-Range Nuclear Forces), zdá sa, že ruská armáda tomu prispôsobila svoje plány. Špeciálna vojenská operácia (SMO) túto zmenu určite urýchlila.

Treba poznamenať, že hoci je „Rubezh“ oficiálne ICBM, jeho strategický vplyv ho v skutočnosti zaraďuje do kategórie IRBM (balistické strely stredného doletu). V roku 2012 bol RS-26 vypustený z kozmodrómu Pleseck na severozápade Ruska a zasiahol testovacie miesto Kura približne 5 800 km na východ. Avšak každý ďalší testovací štart bol vykonaný z Kapustin Yar a zasiahol Sary Shagan .

Teraz už neexistujúca zmluva INF definuje akúkoľvek balistickú strelu s dosahom 3 000 – 5 500 km ako IRBM , čo znamená, že „Rubezh“ spadá tesne mimo túto kategóriu, ak sa berie do úvahy jej maximálny dosah. Napriek tomu skutočnosť, že sa odvtedy používa na oveľa kratšie vzdialenosti, v praxi znamená, že ide o IRBM. A presne tak to vidí NATO. Vďaka tomu je RS-26 nástupcom RSD-10 „Pioneer“, ktorý mal rovnaký strategický dopad.

Od roku 2018 sa „Rubezh“ skutočne stal „čiernym projektom“ s minimálnymi alebo žiadnymi informáciami o jeho vývoji alebo nasadení. Najnovšie správy však naznačujú, že aktivita okolo tejto rakety bola všetko, len nie nečinná.

Prudká agresia NATO v Európe, ako aj hlboko destabilizujúce kroky Spojených štátov a ich vazalov a satelitných štátov okolo ruských hraníc vrátane Blízkeho východu naznačujú, že Moskva takúto raketu určite potrebuje. Skutočnosť, že môže niesť aj užitočné zaťaženie MIRV (viacnásobné nezávisle cielené návratové vozidlá), dáva RVSN bezprecedentné možnosti úderov na stredné vzdialenosti.

Žiadna mocnosť v NATO, vrátane samotných USA , nemá nič podobné, najmä pokiaľ ide o manévrovateľnosť RS-26, ktorá mu dáva virtuálnu imunitu voči systémom ABM.

Totiž, štandardná obrana ABM (antibalistická strela) je už vzhľadom na rýchlosť takýchto zbraní mimoriadne náročná úloha. Keďže balistické počítače potrebujú vypočítať trajektórie akéhokoľvek ICBM alebo IRBM vypáleného na ich pozíciu (alebo akúkoľvek pozíciu, ktorú majú brániť), aby umožnili zachytenie, navrhnutie takýchto rakiet, aby boli manévrovateľné, túto úlohu prakticky znemožňuje. RS-24 „Yars“, na ktorom bol založený „Rubezh“, už preukázal schopnosť neustále sa kývať a dokonca meniť svoj vektor .

Dá sa len očakávať, že RS-26 má presne rovnakú schopnosť. Táto ruská technológia je úplne jedinečná, pretože bežné balistické strely nie sú schopné robiť také zložité manévre. V skutočnosti, kolísanie takmer vždy naznačuje, že s raketou nie je niečo v poriadku a zvyčajne to končí jej pádom alebo míňaním cieľa.

Najnovší test teda politickému Západu vysiela veľmi jasný odkaz. Ak NATO zvažuje možnosť eskalácie svojej agresie v Európe , takéto akcie sa určite stretnú s rýchlou reakciou. To môže zahŕňať aj nedávne angažovanie sa bojovnej aliancie na Blízkom východe, kde USA a ich regionálni vazali uvažujú o útokoch na Irán .

Moskva určite vedela o odvetných útokoch Teheránu na Izrael, čo znamená, že posledný test bol ďalším varovným signálom pre politický Západ, že Rusko nebude tolerovať žiadne rozsiahle útoky na Irán, pretože by to destabilizovalo situáciu na jeho južných hraniciach. Je to tiež posolstvo, že „Rubezh“ účinne ruší všetky systémy ABM NATO v Európe a zároveň ochladzuje čoraz viac jastrabie správanie niektorých jeho európskych členov, ako je Francúzsko a Spojené kráľovstvo .

Drago Bosnic/skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

Vírus vtáčej chrípky H5N1 našli v kravskom mlieku v tom momente, ako začali klinické skúšky Gatesovej vakcíny

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyzvalo štáty, aby sa pripravili na „rýchle…

2 hodiny ago

Kto šarapatí nad Baltom? Rušia signál GPS?

Dve lietadlá Finnair nemohli pristáť v Estónsku pre problémy s GPS. Lietadlá fínskeho národného leteckého…

2 hodiny ago

Moskva chystá ofenzívu!

Moskva pripravuje veľkú ofenzívu na Ukrajine na koniec mája alebo júna. Rusi chystajú na koniec…

2 hodiny ago

Ukrajinci sú zúfalí! Situácia na fronte je katastrofálna!

Situácia na fronte sa zhoršila, prebiehajú ťažké boje, hovorí Ukrajina a už len tŕpne, kedy sa jarná…

2 hodiny ago

Zbavili sme sa závislosti od Ruska? Ilúzia?

Ukázalo sa, že Európa prekoná plynovú krízu pomocou politiky a šťastia. Krajiny Európskej únie sa dostali…

2 hodiny ago

Polícia zadržala gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín

Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii (NJBNM) spolu so zásahovou jednotkou Riaditeľstva hraničnej a…

2 hodiny ago