svet

Absurdita a kriminalita: Netanjahu hovorí, že Izrael napadne Rafah „s dohodou alebo bez nej“

Vyjednávate o mieri s hrozivou zbraňou v jednej ruke a bombou v druhej? Je toto spôsob, ako dosiahnuť prímerie a prímerie?

Takéto otázky si kladie mnoho znepokojených ľudí na celom svete v reakcii na veľmi zvláštny komentár izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z 30. apríla.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Podľa vyhlásenia jeho úradu, ktoré bolo veľmi často citované v médiách, Netanjahu povedal: “Vstúpime do Rafahu a zlikvidujeme tam prápory Hamasu – s dohodou alebo bez nej, aby sme dosiahli úplné víťazstvo.

Toto vyhlásenie bolo urobené, neuveriteľne dosť, len pár hodín predtým, ako mal americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestovať do Izraela, aby sa pokúsil dosiahnuť dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom, o ktorej sa v posledných dňoch veľa hovorilo.

Uprostred narastajúcich protestov proti politike USA masívnej dodávky zbraní a diplomatickej podpory izraelskej agresii v Gaze, ktorá si už vyžiadala viac ako 34 000 obetí na životoch a vysídlila drvivú väčšinu obyvateľov Gazy, vyhlásenia Blinkena a dokonca aj samotného prezidenta Bidena položili veľa dôvera v prebiehajúci najnovší návrh na prímerie.

Blinken označil tieto návrhy za „mimoriadne veľkorysú“ ponuku zo strany Izraela, na ktorú by mal Hamas skočiť a prijať ju (hoci mnohí nesúhlasia s touto mimoriadne veľkorysou interpretáciou návrhu), zatiaľ čo 29. apríla Biden naliehal na lídrov Kataru a Egypta, aby „vyvinuli všetko úsilie“ na zabezpečenie prepustenia rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v rámci prebiehajúcich rokovaní o prímerí v Gaze.

V správach o tom, čo tento návrh zahŕňa, sa spomína prímerie na približne 40 dní v Gaze, prepustenie približne 40 rukojemníkov a prepustenie niektorých palestínskych väzňov. To sa vôbec nezdá byť mimoriadne veľkorysé voči palestínskej strane, pokiaľ správy o pravdepodobnom návrhu nevynechali nejaký iný dôležitý prvok.

Ako už tento autor často uviedol, v každej takejto dohode by malo byť prímerie trvalé. Samozrejme aj niekoľkodňová úľava od hrozného každodenného násilia by bola vítaná, ale to samo o sebe veľa nedosiahne, keď je známe, že podobná alebo ešte vyššia agresivita bude po niekoľkých dňoch opäť pokračovať. USA teraz toľko propagujú takéto neadekvátne mierové úsilie, zatiaľ čo oveľa dôležitejšia rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN o prímerí bola zanedbaná a nikdy implementovaná.

V každom prípade celý duch aj tohto veľmi obmedzeného úsilia o prímerie bol zničený 30. apríla, keď Netanjahu vyslovil strašnú poznámku, že Izrael napadne Rafah, či už s dohodou alebo bez nej.

Keďže Rafah je husto preplnený asi 1,4 miliónmi Palestínčanov na veľmi malom území, ktoré okrem bežnej populácie mesta obsahuje väčšinou vysídlených ľudí v stanoch a prístreškoch, akákoľvek invázia do Rafahu by mala hrozné následky, aj keby boli prijaté určité bezpečnostné opatrenia. . Nálety už prebehli s veľmi žalostnými výsledkami.

Martin Griffiths , námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti, uviedol,

„Jednoduchá pravda je, že pozemná operácia v Rafahu nebude ničím iným ako tragédiou. Žiadny humanitárny plán tomu nemôže čeliť.”

Tieto silné slová najvyššieho predstaviteľa o humanitárnej pomoci by sa nemali ignorovať.

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres varoval, že izraelský útok na Rafah by bol „neznesiteľnou eskaláciou“, ktorá by bola „zničujúca“ pre Palestínčanov, ako aj pre širší región.

Medzitým Philippe Lazzarini , šéf agentúry OSN pre palestínskych utečencov, 30. apríla povedal, že financovanie vo výške 267 miliónov dolárov je stále pozastavené.

Ďalší nedávny vývoj, ktorý sa môže ukázať ako dôležitý, oznámil Nikhil M. Babu v popredných indických novinách „The Hindu“ z 1. mája 2024 (Pán Babu je v Číne na pozvanie Čínskej asociácie verejnej diplomacie) pod názov „Hamas, Fatah rokovali v Pekingu“. Táto správa z Pekingu nás informuje, že predstavitelia Fatahu a Hamasu nedávno prišli do Pekingu, aby na pozvanie Číny viedli „hĺbkový a úprimný“ dialóg podporujúci palestínske zmierenie.

“Obe strany plne vyjadrili svoju politickú vôľu dosiahnuť zmierenie prostredníctvom dialógu a konzultácií, diskutovali o mnohých otázkach a dosiahli povzbudzujúci pokrok.” Obe strany sa „dohodli na pokračovaní dialógu s cieľom čo najskôr dosiahnuť palestínsku jednotu“. Obe strany vyjadrili veľké uznanie a vďaku za pomoc Číne.

Zdá sa, že dochádza k niekoľkým dôležitým udalostiam, ale najvyššou prioritou by teraz malo byť, aby sa všetky mierové sily pokúsili zabrániť izraelskej invázii do Rafahu.

Bharat Dogra

O autorovi: Bharat Dogra je čestným organizátorom kampane za záchranu Zeme. Medzi jeho nedávne knihy patrí Ochrana Zeme pre deti, Planéta v ohrození, Človek nad strojom a Deň v roku 2071. Pravidelne prispieva do Global Research.

skspravy.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

redakcia SN 2

Recent Posts

“Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu

Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po…

1 minúta ago

Udri na pastiera!

Udri pastiera a stádo sa rozpŕchne. Asi takto rozmýšľali strojcovia politickej zmeny, ktorí sa nedokázali…

3 minúty ago

Nešlo len o útok na Fica. Bol to útok na štát a vôľu ľudu

HLAS, SMER, SNS, čo to stvárate?! Teraz nie je priestor na robenie ústupkov, teraz treba…

16 minút ago

Taraba odmieta mediálnu bagatelizáciu atentátu

Absolvovali sme Bezpečnostnú radu k situácii na Slovensku po atentáte na premiéra z politických dôvodov,…

19 minút ago

Medvedev sa vyjadril k atentátu na R. Fica! Takto nazval útočníka

Medvedev vysvetlil, prečo na atentáte na Fica nie je nič prekvapujúce. Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij…

16 hodín ago

Po objavení zaujímavého artefaktu indickí úradníci odvolali archeológov z vykopávok

V roku 2019 pri vykopávkach ruín chrámu Višnu v Indii vedci narazili na mimoriadne nezvyčajný…

16 hodín ago